Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... jest tu odpowiednia, bardzo wysoka ...

dawno temu

Kolor na jesień? Szmaragd!

... jest dla nas łaskawa. Budzi zimnym powietrzem, które koło godziny 11 zastępuje piękne słońce. Aż chce się biegać po tych szeleszczących liściach, które dywanem zdobią chodniki. No dobrze, a poza złotym?  ... jest dla nas łaskawa. Budzi zimnym ...

dawno temu

Jesteśmy hipokrytami

... antybiotykami mięso zwierzęcia, które umierało w cierpieniach i stresie, niż zjeść sałatkę i czuć się lepiej? Może pierwszym krokiem do lepszego życia bez hipokryzji, byłoby ograniczanie mięsnych pokarmów. Może wyeliminowanie mięsa z diety nie ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. ... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi ...

dawno temu

Wegetarianizm – sposób na życie

... Wegetariański sposób żywienia wciąż postrzegany jest w Polsce jak dziwactwo. Potocznie rozumiany jest jako niejedzenie mięsa, a w istocie jest to określony styl życia połączony ze specjalną dietą. ... Wegetariański sposób żywienia wciąż ...

dawno temu

Gdy zęby nie lubią lodów

... Upalne dni zachęcają do sięgania po zimne napoje prosto z lodówki oraz lody dla ochłody. Niestety, ponad połowa Polaków nie będzie mogła sobie na to pozwolić ze względu na nadwrażliwość zębów, która w wyniku kontaktu z zimnem powoduje ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Ciepły kołnierz dla narciarzy

... może stać się nagrzewany kołnierz, który można nosić do każdego rodzaju ubrania. Prezent idealny również dla wszystkich zmarzluchów, którym zawsze i wszędzie jest zimno. Wystarczy owinąć sobie dookoła szyji ...

dawno temu

Karkówka z pieczarkami

... Każdy wielbiciel potraw mięsnych posiada swój ulubiony rodzaj tego wysokobiałkowego produktu. Niektórzy lubują się w delikatnym mięsie kurczaka, inni bardziej cenią sobie indyka, jeszcze inni gustują ... wyłącznie w wieprzowinie. Każda z potraw ...

dawno temu

Kultywowanie tradycji

... Porośniętego trzciną, rzęsą wodną i glonami zimne wody jeziora Titicaca otaczają zielone i łagodne wzniesienia. Rozłożone na nich miasteczko Puno kultywuje tradycje pierwszych Inków. W promieniu ... Po pierwszej nocy w Puno budzę się rano w ...

dawno temu

Wiosenne skojarzenia

... Jeszcze kilkanaście dni i przyjdzie, powita nas swoim urokiem i osobistym pięknem - Ona - Wiosna! Po szarej, zimnej zimie z wielkim utęsknieniem czekamy na jej przyjście. Pierwsze promyki słońca ... , budząca się przyroda do życia, rodzinne ...

dawno temu

Przepis na gulasz - dla wegetarian i nie tylko

... Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do ...

dawno temu

Jej Szyk w Jej Obiektywie - piękna w zieleni

... Zauważona: Krakowskie Przedmieście, Warszawa   Za oknem już jesień… Zimno, wiatr wieje, że aż szale w powietrzu fruwają. Symbolicznie pożegnam lato jeszcze jednym wspomnieniem kreacji na ciepłe dni. A już niebawem przeglądy swetrzysk, szali, ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... Kurczak rzeczywiście jest chyba zupełnie zwykłym mięsem – potrawy z kurczaka jemy najczęściej. Różne są tego powody, lecz głównie dlatego, że najszybciej się go przyrządza i pasuje niemal ... do wszystkiego. Sałata czy pomidor, ostry sos ...

dawno temu

Roladki mięsne

...   Wiosną wielu ludzi całkowicie zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Zapominamy o mięsie, tłuszczu i generalnie o ciężkich, sycących potrawach. A nie powinniśmy. Generalnie, cały rok nasza dieta ... powinna być tak dobrana, żebyśmy ...

dawno temu

Właściwości alg

... Algi to glony zamieszkujące zarówno morza ciepłe (algi o czerwonym zabarwieniu) oraz morza zimne (algi o kolorze brunatnym). Jednak coraz częściej hodowane są w laboratoriach. Dlaczego ...

dawno temu

Kotlety z soi - smaczne i zdrowe

... Powinnaś jeść mięso najwyżej 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni warto sięgać po rybę i soję. Może masz dziś ochotę na tę drugą opcję. Kotlety sojowe są zdrowe i bardzo smaczne. Spróbuj czegoś nowego, odłóż na chwilę smażenie mielonych i ...

dawno temu

Kilka powodów, dla których warto biegać z psem

... , a kiedy jesteśmy smutne lub chore, ogrzewa nas i pociesza zimnym mokrym nosem. Zdarza się, że to pies wyprowadza właściciela na spacery, kiedy tak trudno wyjść z domu. Jednak spacery nie muszą ...

dawno temu

Letnie Wrapy

...   Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie tylko można sobie wymarzyć. I zrobić, oczywiście. Doskonałe na ciepło, na zimno, w całości, czy pocięte „na jeden kęs”. Na obiad, na przekąskę ... Wrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie ...

dawno temu

Kolekcja dla aktywnych!

... Najnowsza kolekcja Sylwii Majdan to propozycja dla kobiety aktywnej, lubiącej wygodę i trochę nonszalancji. Dzianinowe sukienki, spodnie, ciepłe sweterki, to wszystko niezbędne na zimniejsze dni ...

dawno temu

Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku

... Skoro jest zima, to musi być zimno – cytując klasyka. A gdy mróz doskwiera, nasz organizm wchodzi w swoistą fazę uśpienia i zaczyna magazynować składniki odżywcze, niczym przed zapadnięciem w sen ... jedzenia” Oczywiście nie każdy fast food to ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... się z różnego rodzaju mięsami, warto jest poznać kilka innych sposobów na wykorzystanie tych owoców w kuchni. Otóż śliwki, dzięki możliwościom ich przetwarzania możemy jeść okrągły rok, jednakże ... smak bigosu bardziej wytrawnym oraz wzbogacają ...

+ Pokaż więcej