Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Kotlety z pieczarek i warzyw

... Kotlety z pieczarek i warzyw to świetny pomysł na obiad dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsem. Są zdrowe i pyszne. Zadowolą nawet największego niejadka. W zimie powinnyśmy sięgać po ten przepis jak najczęściej, ponieważ to właśnie ...

dawno temu

Trzy kolory zdrowia

... Warzywa i owoce powinny towarzyszyć praktycznie każdemu z naszych posiłków. To cenne źródło witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. W czym tkwi ich siła? Odpowiedź jest prosta: w kolorach. ... Późna jesień i ...

dawno temu

Najlepsze śniadanie na kaca

... Jakie jest idealne śniadanie na kaca? To mit, że potrzebujemy wtedy ciężkiego i tłustego posiłku. Tak naprawdę organizm domaga się porcji witamin, minerałów i antyoksydantów, które straciliśmy podczas imprezy. Oto przepis na śniadanie, które ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Problemy z koncentracją i pamięcią – jak z nimi wygrać?

... Przyczyny problemów z koncentracją i pamięcią mogą być różne: stres, przepracowanie, nieodpowiednia ilość snu, nieregularny tryb życia, a także niedobory witamin i składników mineralnych. Zmiana nawyków i diety to pierwszy krok do tego, by ...

dawno temu

Retro na czasie

... Fiolka serum niczym ze starej apteki, czerwona pomadka w stylu pin up girl, perfumy do wnętrz oparte na XIX-wiecznej recepturze… Kosmetyki stylizowane przeżywają swoją drugą młodość. Niech jednak nie zmyli Cię ich wygląd, wewnątrz skrywają ...

dawno temu

Pyszne i zdrowe truskawki

... , ale i wyjątkowo zdrowe. Owoce te są szczególnie bogate w witaminę C, znajdziemy w nich także bogactwo makro- i mikroelementów. ... te są szczególnie bogate w witaminę C, której zawartość w 100 g wynosi 63 mg. Należy jednak pamiętać, że podana ...

dawno temu

Silna grupa B

... Nie ma jednej witaminy B – to grupa aż 9 związków chemicznych oznaczonych rozmaitymi cyframi i znanych również pod innymi nazwami, aby jeszcze bardziej skomplikować sytuację. W dodatku część ... . W wielu produktach spożywczych, a także w ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... Prawidłowe odżywianie opiera się na siedmiu podstawowych składnikach, są nimi:białka,węglowodany,tłuszcze,witaminy,składniki mineralne,błonnik,woda. Codziennie należy dostarczyć odpowiednią porcję każdego z nich.Bardzo ważną rolę w żywieniu ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniono ją jako źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zetknąć się można z ponad 20 gatunkami fasoli. ... . Fasola dotarła do Europy dzięki ...

dawno temu

Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety

... Produkty, które naturalnie zawierają cukry, a więc owoce, warzywa i produkty zbożowe, powinny być obecne w diecie, ponieważ dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. ... . Należy je jednak spożywać ...

dawno temu

Szybka i smaczna surówka z ogórka

... Kto z nas nie lubi ogórka? Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także niskokaloryczny – w 96% składa się z wody. Warzywo to jest źródłem witaminy K oraz w mniejszym zakresie witamin A, C i B6 ...

dawno temu

Wiosenne włoskie makarony

... niedoboru witamin w organizmie po zimie. I choć w poniższych przepisach zbyt dużo witamin nie znajdziecie, to na pewno przepisy owe pomogą Wam na nowo przyzwyczaić się do warzyw. A więc nie przedłużając zbytnio: Smacznego! ... niedoboru witamin ...

dawno temu

Czy soki to kaloryczna bomba?

... Choć posiadają wiele zalet dobroczynnych dla naszego zdrowia, z których najważniejszą jest moc witamin, to warto wiedzieć, że pite w nadmiarze sprawiają, że możemy przytyć. ... Choć posiadają wiele zalet dobroczynnych dla naszego zdrowia, z ...

dawno temu

Jedz ryby dla urody i zdrowia!

... pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Ryby zawierają też wapń, jod, fosfor, magnez, żelazo, potas oraz witaminy rozpuszczalne wtłuszczach (A, D i E). Dodatkowo ...

dawno temu

Egzotyczne owoce

... W sezonie zimowym, kiedy to naszych krajowych owoców w sklepach jest jak na lekarstwo chętnie sięgamy po te sprowadzane z innych krajów: banany, kiwi czy grejpfruty. I to się chwali! Owoce, które przyjechały do nas z zamorskich krajów to istne ...

dawno temu

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... Suszone owoce są ...

dawno temu

6 powodów, dla których warto jeść ser

... Ser to bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Jednak ze względu na swoją kaloryczność najlepiej spożywać go rano. Dzięki temu zapewnimy sobie energię na cały dzień. 30 g żółtego sera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ...

dawno temu

Urodowe właściwości cytryny

... drogocenny sok. Pamiętaj, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy B, fosforu i węglowodanów. Zawarte w niej kwasy wspaniale wpływają na skórę, podkreślając naturalne piękno kobiety. Sprawdź, z którymi problemami uporasz się dzięki ...

dawno temu

Dzieciństwo pełne słońca z D-Vitum

... promieniowania UV. Aby chronić maluchy, a jednocześnie dostarczyć im niezbędną do ich rozwoju witaminę D, warto sięgnąć po preparaty takie, jak D-Vitum. ... 65533 Witamina D jest przyswajana przez ludzki organizm przede wszystkim przez skórę. ...

dawno temu

Starzeję się

... . Wszechobecny kult młodości, tężyzny fizycznej, inwazja popkultury na coraz to starsze pokolenia robi swoje. Jak więc rozpoznać starość? ... rzeczy przyjemnością. Pisanie tego felietonu, chociażby. Może nie jestem najlepszym przykładem. ...

+ Pokaż więcej