Kiełki – właściwości

... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Co więcej, wiele odmian możesz wyhodować sama! Sprawdź, jakie kiełki warto dodać do kanapek i sałatek naszych milusińskich. ... . Kiełki dostaniesz w każdym sklepie z ekologiczną ...

dawno temu

Koniec ze szkodliwą chemią! Zastąp ją naturalnymi produktami czyszczącymi!

... Przechodzą cię ciarki na samą myśl o wyczyszczeniu kuchennych powierzchni środkami zawierającymi chemikalia? Nie ma w tym nic dziwnego, bo w końcu większość z nich ma później kontakt z żywnością. Na szczęście istnieją metody na uporządkowanie ...

dawno temu

Kilka faktów o trądziku dorosłych

... nie tylko na cerę, ale na cały nasz organizm. Niektóre osoby, uczulone na konserwanty znajdujące się w żywności, są tego nieświadome przez bardzo długi czas. Dopiero podczas zmiany sposobu żywienia zauważają ... , długotrwałe przyjmowanie ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... Narzekamy, że żywność staje się coraz bardziej „sztuczna”, nafaszerowana chemikaliami i hormonami, ale częściowo my sami - konsumenci, jesteśmy temu winni. Kupujemy to, co najtańsze i zachowuje długo ... świeżość, a takie parametry są możliwe do ...

dawno temu

Sok warzywny - przepis

... się jedynie do jednego typu warzywa, dlatego proponuję Wam kilka ciekawych pomysłów na przygotowanie takiej pożywnej mieszanki. Sok z pomidora – w czystej postaci, bez dodatków konserwantów, polecany ...

dawno temu

Nowe zasady w sklepikach szkolnych. Zobacz, co się zmieni

... Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje, by z półek zniknęły chipsy, słodkie i gazowane napoje, drożdżówki, batoniki czy kanapki z majonezem. ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... %. Co więcej, kiełki są lekkostrawne i nietuczące. Skąd wziąć kiełki? Można je dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością, warzywniaku i hipermarkecie. Dostępne są kiełki: słonecznika, gorczycy ...

dawno temu

„Light” nie znaczy zdrowy. Mniej cukru czy tłuszczu to więcej chemii

... sztucznymi barwnikami, polepszaczami smaku i konserwantami. Wtedy nierzadko wartość kaloryczna takiego sera, mleka, pieczywa czy jogurtu wzrasta. Żywność „light” nie dość, że zawiera mnóstwo chemii ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie ...

dawno temu

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...

dawno temu

Otręby na odchudzanie

... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo.   Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...

dawno temu

Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia

... z deserów Alpro soya. Codziennie możecie rozkoszować się innym smakiem. Do wyboru sa trzy smaki: czekoladowy, waniliowy i gorzka czekolada przygotowane z najwyższą starannością z pełnych wartości odżywczych ziaren soi, bez konserwantów, ...

dawno temu

Jedzenie ze śmietnika. Moda czy potrzeba?

... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie ...

dawno temu

Jak jeść mniej? 5 sztuczek!

... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...

dawno temu

Zdrowy styl życia – czy to mit?

...     Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Tarta z budyniem

... talerze. Jeżeli chcesz mieć pewność, że w jedzonym przez ciebie cieście nie ma żadnych sztucznych barwników i konserwantów, powinnaś je od początku do końca zrobić sama. Dość łatwym przepisem na ciasto ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... w ciążę.Skąd wziąć kiełki? Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania ... w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze ...

dawno temu

Dieta na trawienie

... z ważniejszych kroków na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Naczelną zasadą jest ograniczanie spożywania alkoholu, bo szkodzi wątrobie i zrezygnowanie z żywności wysoko przetworzonej. Powodzenia! ...

dawno temu

Chlorofil – porcja świeżości w czystej postaci

... ciele wraz z konserwantami z żywności i zanieczyszczeniami ze środowiska. To bogate źródło substancji wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i układu odpornościowego. Chlorofil ... skóry – dodaje jej blasku i sprawia, że wygląda ...

dawno temu

Zdrowe ryby

... zawierają mniej konserwantów. Tak czy inaczej, konserwy rybne mają zdecydowanie mniej kwasów tłuszczowych niż nieprzetworzone, gdyż przed zakonserwowaniem usunięto z nich większość oleju. Pamiętaj ...

+ Pokaż więcej