Cukier trzcinowy - czy jest zdrowy?

... Cukier trzcinowy jeszcze niedawno można było spotkać jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością. Obecnie dumnie zasiada na półkach sklepowych, zaraz obok cukru buraczanego. To znak, że coraz chętniej sięgamy po tę brązową słodycz. Dlaczego? ... ...

dawno temu

Zmniejsz objawy migreny odpowiednią dietą

... i Żywienia w Warszawie. Aby chronić się przed spożywaniem produktów z konserwantami, należy analizować, czytać etykiety, zrezygnować z żywności paczkowanej, sproszkowanej i konserwowej, z kostek ... wymienia się czekoladę, sery, owoce cytrusowe, ...

dawno temu

Bitwa na winogrona - Fiesta of La Vermada

... Pamiętacie bitwę na pomidory? La Tomatina nie jest jedyną wojną w której jako amunicję wykorzystuje się żywność. W miejscowości Benissalem na Majorce, podczas Fiesta of La Vermada – święta wina, odbywa się walka na ...winogrona. ... Pamiętacie ...

dawno temu

Raz otworzone a szczelnie zamknięte

... Każdego roku marnujemy sporo pieniędzy z powodu wyrzucania żywności przeterminowanej lub źle przechowanej, która już się nie nadaje do jedzenia. Produkty świeże, takie jak sery, mięso czy mleko ... nie mogą długo stać i trzeba je szybko spożyć, ...

dawno temu

Licealiści protestują w sprawie ustawy o sklepikach szkolnych. Chcą sami decydować, co będą jeść

... Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia spodobała się wszystkim, ale nie samym zainteresowanym, czyli uczniom. Młodzież z Gorzowa Wielkopolskiego zorganizowała protest przeciw zmianom. ...

dawno temu

Nie marnuj jedzenia!

... W Polsce trwa kampania społeczna Nie marnuję. A marnujemy więcej niż przypuszczamy. Czy wiecie na przykład, że Brytyjczycy wyrzucają co roku aż 1/3 zakupionej żywności, czyli 6,7 milionów ton ... . Marnowanie żywności jest bowiem nie tylko ...

dawno temu

Jak probiotyki wpływają na zdrowie?

... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i producentów żywności. Jak właściwie probiotyki wpływają na organizm? O tym przeczytacie poniżej. ... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i ...

dawno temu

Najlepsze pomysły na zdrową przekąskę

... Gdy między posiłkami znienacka dopada nas głód, często sięgamy po słodkości – batoniki, chipsy oraz inne niezdrowe i kaloryczne produkty, które pełne są konserwantów i sztucznych aromatów. Zamiast ... naturalnego, przypraw i świeżych ziół. ...

dawno temu

Napis „bez konserwantów” to tylko chwyt marketingowy. Wybierając sok, patrz na kolor

... barwników i konserwantów. Jeśli chcemy wzmocnić odporność, dodać sobie energii i opóźnić procesy starzenia, powinniśmy wybrać sok pomarańczowy. Marchwiowy poprawi wzrok i koloryt cery oraz podniesie ...

dawno temu

Rośnie liczba przypadków alergii skórnej na kosmetyki. Uczulić mogą nawet naturalne zapachy

... Reakcje alergiczne na kosmetyki zdarzają się coraz częściej. Problemy alergiczne skóry dotyczą jednej piątej mieszkańców Europy. Uczulają substancje zapachowe, barwniki i konserwanty. Kosmetyki w swoim składzie zawierają różnorodne substancje ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach z torebek, a nawet w daniach smażonych na oleju. Tłuszcz trans jest najgorszym i najbardziej niezdrowym tłuszczem, jaki można spotkać w żywności. ... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach ...

dawno temu

Komosa ryżowa i amarantus, czyli pseudozboża

... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? ... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? Komosa ryżowa i amarantus to tzw. pseudozboża, zawierające ...

dawno temu

Fakty i mity o sokach

... Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. ... jedną z tych porcji? Tak. Wszystkie dostępne na rynku soki są produktami naturalnymi. Nie zawierają żadnych sztucznych substancji takich jak konserwanty, sztuczne ...

dawno temu

Chipsy bezpieczne dla figury!

... Crispy to produkt firmy Paula. Są to chipsy owocowe, które w przeciwieństwie do innych przekąsek nie zawierają tłuszczy, są niskokaloryczne, bezglutenowe, bogate w błonnik, bez konserwantów i polepszaczy smakowych. Mogą być dobrą przekąską dla ...

dawno temu

Kosmetyki dla alergika

... Alergie stały się w ostatnich latach jednymi z najczęściej spotykanych schorzeń. Konserwanty dodawane do pożywienia oraz kosmetyków powodują powstawanie wykwitów skórnych oraz często uciążliwy świąd i pieczenie. ... Alergie stały się w ostatnich ...

dawno temu

Probiotyki – gdzie ich szukać?

... Probiotyki to żywe kultury bakteryjne, których działanie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka, zwłaszcza na pracę jelit. Żywność probiotyczna, oprócz wartości odżywczych, posiada zdolność ...

dawno temu

Czy zdrowe jedzenie może nas zniszczyć?

... Cóż złego w tym, że dbając o swoje zdrowie, zrezygnujemy z fast-foodów, choresterolu, konserwantów, tłuszczy, cukrów, soli? Będziemy zdrowsi. Nasz brzuch nie będzie śmietnikiem. Będziemy się lepiej czuć. ... Cóż złego w tym, że dbając o swoje ...

dawno temu

Pudry mineralne

... Pudry mineralne powstały z myślą o skórze wrażliwej. Dlatego kosmetyki te nie zawierają niczego, co mogłoby ją podrażnić. Nie ma w nich konserwantów, talku, tłuszczów, barwników syntetycznych. W składzie mają jedynie sproszkowane minerały, np. ...

dawno temu

Rusza pierwsze Targowisko w centrum Warszawy!

... i produktów. Przy ul. Oczki 1 znajdziesz mnóstwo wartościowej żywności, a także skorzystasz z wielu atrakcji i miniwarsztatów. Całe wydarzenie odbędzie się w miłej, rodzinnej atmosferze, pełnej niezwykłych smaków i aromatów. ... i produktów. ...

dawno temu

Szkodliwe E!

... Trudno w dzisiejszych czasach o prawdziwie naturalną żywność. Większość produktów, które kupujemy w sklepach, jest sztucznie przetworzona i ulepszona przez barwniki, zapachy, smaki. Dzięki temu ... – E211 – ma właściwości niezwykle zbliżone do ...

dawno temu

Bento Art – japońska sztuka układania jedzenia w pojemniku

...   W Polsce, pojemniki na żywność, w których zabieramy drugie śniadanie do pracy czy szkoły nie są popularne. Jeśli już ktoś ich używa, to w środku znajdziemy jedynie zapakowane w folie dwie ... kanapeczki i niekiedy jabłko. Tymczasem w Japonii, ...

dawno temu

Czy potrafisz gotować zdrowo?

... , żywność wysoko przetworzona jest pozbawiona składników odżywczych. Tymczasem nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów do tego, by móc prawidłowo funkcjonować. Dieta dla zdrowia powinna być odpowiednio skomponowana. Naczelne miejsce zajmuje ...

dawno temu

Dobre jedzenie dla mózgu Twojego dziecka

... Dziś o diecie, ale nieco od strony naukowej. Wiemy już, jak odżywiać się mądrze i bez konserwantów, czas więc na kolejny poziom w naszej grze o zdrowie i dobre samopoczucie Twojej rodziny. Korzystam ze świetnej amerykańskiej strony ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... pozostało świeże i przydatne do spożycia. Metody konserwacji żywnościProdukty spożywcze są w sklepach poddawane są różnym sposobom konserwacji żywności. Kupione przez nas pomidory mogą być poddane ... do przechowywania żywności. Dostępne są w ...

+ Pokaż więcej