Potrawka z ryżem

... Szukasz jakiejś odmiany, bo znudziło ci się jedzenie ziemniaków? Mówi się, że dobrego nigdy za wiele, ale nawet od najbardziej uwielbianej przez nas potrawy warto jest jakiś czas odpocząć, by później ... jest nie tylko kasza, lecz także ryż. ...

dawno temu

Spaghetti z serem

... Umiejętność przygotowania szybkiego i smacznego obiadu przyda się nam wszystkim. Oczywiście potrawy wymagające dużego nakładu czasu są bardzo smaczne, jednakże ich przyrządzanie najlepiej ... bądź potraw serwowanych w restauracjach jest nużące. ...

dawno temu

Lasagne z kurczakiem

... Czym byłaby kuchnia bez podejmowania prób jej doskonalenia? Przecież każda z nas w nieco inny sposób przygotowuje te same potrawy, jak rosół, zupę pomidorową albo sernik na zimno. Co więcej ... , istnieje wiele różnych porad dotyczących ...

dawno temu

Jak nie przytyć w Święta. List do dietetyka

... sylwestrowej. Jak nie przytyć w Święta, gdy zastawiony potrawami stół, biesiada do późnych godzin w rodzinnym gronie sprzyja jedzeniu. Dodatkową pułapką są potrawy z dzieciństwa, które kuszą tradycyjnym ... uwagę na błędną interpretację. Nasza ...

dawno temu

Wodorosty morskie

... pokarmu do potraw nie przemawiają walory smakowe, a wartości odżywcze zaklęte w tym przysmaku z głębin. Kuchnia orientalna nader często obfituje w tego rodzaju kulinarny dodatek. Do jakich potraw wykorzystuje się je najczęściej i dlaczego warto ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... Już za kilka dni czeka na nas ogromna uczta wigilijna, na której pojawi się przynajmniej dwanaście tradycyjnych potraw. I chociaż niektórzy z nas rezygnują z przygotowywania tak dużej ilości dań ... , zastępując je półproduktami albo dodatkami, ...

dawno temu

5 urządzeń, które musisz mieć w swojej kuchni!

... , aby wypróbować nowe przepisy. Świeże potrawy będą smakowały jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je w tani, zdrowy i niskokaloryczny sposób. ... ilości tłuszczu, a obniżysz kaloryczność swoich potraw do minimum. Wybrane modele posiadają również ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Gorąca i ostra książka?

... Gotowanie, pasja, praca, hobby, miłość i sposób wyrażania. Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z możliwością popłynięcia i zatopienia się w wirze smaków wie, że przyprawy są nieodzownym elementem każdej potrawy. ... każdej potrawy. Zwykła sól ...

dawno temu

Orzechowy tydzień trwa!

... dobroczynne działanie na zdrowie i urodę, a także mają działanie lecznicze. Słyną także z tego, że świetnie poprawiają pamięć. Dlatego użycie ich w potrawach jest bardzo wskazanym posunięciem ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... Świąteczne menu nierzadko jest sennym horrorem dla miłośników light food i zdrowego odżywania. Zupełnie niesłusznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić świąteczne potrawy tak, by były zdrowe i lekkostrawne. Podpowiadamy, jak ...

dawno temu

Skąd czerpać pomysły na przepisy?

... Jeśli twój jadłospis zaczął przypominać kartkę odbitą na ksero, a zakupy spożywcze robisz z pamięci, znudzenie ulubionymi potrawami to tylko kwestia czasu. Odrobina urozmaicenia w postaci nowych dań ... ? Sprawdzone przepisy ...

dawno temu

Makaron z warzywami w sosie serowym - jak go przyrządzić?

... Proste potrawy są najlepsze. Makaron z warzywami z pewnością do nich należy. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, ale efekt naprawdę cię zaskoczy. Kolorowa, apetyczna potrawa skusi nawet dzieci ...

dawno temu

Batonik zamiast jabłka, czyli co jedzą nasze dzieci

...   Jabłko? Dziesięciolatek dostaje dreszczy na sam dźwięk tego słowa. Za to chętnie sięga po słodkiego batonika. Zamiast ohydnej zupy woli zjeść po szkole w fast foodzie. Ile nasze dzieci zjadają niezdrowych potraw i dlaczego na to pozwalamy?   ...

dawno temu

Galaretki dla dzieci

... Desery z galaretki należą do ulubionych potraw dzieci. Możesz w nich przemycić nielubiane przez maluszka owoce i warzywa. Zamiast żelatyny możesz użyć substancji żelującej agar-agar. Poniżej znajdziesz przepisy na galaretki owocowe i warzywne. ...

dawno temu

Nakrycie stołu: jak ułożyć sztućce, zastawę, kieliszki

... Znajomość sztuki eleganckiego serwowania potraw i nakrywania do stołu może przydać się nie tylko podczas oficjalnych spotkań. ... , ale przede wszystkim od serwowanych potraw. To one wyznaczają kolejność. Zasada jest prosta: na samym wierzchu ...

dawno temu

Kurczak po meksykańsku

... się do meksykańskiej restauracji w Polsce albo też samodzielne przyrządzenie potraw może nie tylko być świetną zaprawą przed planowaną podróżą, miłym wspomnieniem po powrocie z wycieczki, ale również ciekawym ... i skutecznym sposobem na miłe ...

dawno temu

Balsam do ust o smaku nachos lub bekonu

... Kochamy balsamy i błyszczyki do ust. Na szczęście wybierać możemy między dziesiątkami smaków – najczęściej jednak, są to smaki owocowe typu wiśnia, gruszka czy truskawka. A gdyby tak zacząć robić błyszczyki o smaku innych potraw? ... błyszczyki ...

dawno temu

Jak nie przytyć w święta?

... Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas refleksji, rodzinnych spotkań, ale i przygotowywania smacznych dań, którymi z apetytem delektujemy się przy suto zastawionym stole. Tylko podczas wigilijnej kolacji pochłaniamy aż 5000 kalorii. Jak ...

dawno temu

Bo precyzja w kuchni jest bardzo ważna

...   Znalezienie idealnych proporcji w kwestii przygotowywania potraw (zwłaszcza tych serwowanych gościom) jest niezmiernie ważna. Nie możemy tu polegać na intuicji, która czasem bywa bardzo złudna. W uzyskaniu precyzji pomoże miarka. Jaka? ...

dawno temu

Dipy - przepisy na każdą okazję

... Dipy przydadzą się podczas każdej imprezy, ale mnie tylko. Warto ciągle mieć je w lodówce, by szybko poprawić, czy może raczej ubarwić, smak ulubinej potrawy. Wypróbuj różne przepisy na zimny sos, by móc wybrać ten najlepszy. ... Dipy przydadzą ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... dania w smaczne, pachnące potrawy. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych wielu ziół należy docenić także te lecznicze. ... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... odcedzoną, dobrze wypłukaną fasolę i papryczki chili (ilość według uznania – ja daję 3) i zostawiamy potrawę na ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i dodajemy ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...

+ Pokaż więcej