
Probiotyki – gdzie ich szukać?
... Probiotyki to żywe kultury bakteryjne, których działanie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka, zwłaszcza na pracę jelit. Żywność probiotyczna, oprócz wartości odżywczych, posiada zdolność ...
... Probiotyki to żywe kultury bakteryjne, których działanie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka, zwłaszcza na pracę jelit. Żywność probiotyczna, oprócz wartości odżywczych, posiada zdolność ...
... Nieprawdą jest, że tryb życia jaki wiedziemy skazuje nas na tzw. „szybką żywność”. Choć budki z fast foodami wyrastają dosłownie jak grzyby po deszczu, to przy odrobinie rozsądku, wiedzy na temat ... Nieprawdą jest, że tryb życia jaki ...
... i produktów. Przy ul. Oczki 1 znajdziesz mnóstwo wartościowej żywności, a także skorzystasz z wielu atrakcji i miniwarsztatów. Całe wydarzenie odbędzie się w miłej, rodzinnej atmosferze, pełnej niezwykłych smaków i aromatów. ... i produktów. ...
... W Polsce, pojemniki na żywność, w których zabieramy drugie śniadanie do pracy czy szkoły nie są popularne. Jeśli już ktoś ich używa, to w środku znajdziemy jedynie zapakowane w folie dwie ... kanapeczki i niekiedy jabłko. Tymczasem w Japonii, ...
... , żywność wysoko przetworzona jest pozbawiona składników odżywczych. Tymczasem nasz organizm potrzebuje witamin i minerałów do tego, by móc prawidłowo funkcjonować. Dieta dla zdrowia powinna być odpowiednio skomponowana. Naczelne miejsce zajmuje ...
... pozostało świeże i przydatne do spożycia. Metody konserwacji żywnościProdukty spożywcze są w sklepach poddawane są różnym sposobom konserwacji żywności. Kupione przez nas pomidory mogą być poddane ... do przechowywania żywności. Dostępne są w ...
... rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie posiłków dla dziecka z produktów dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Warzywa, pieczywo, nabiał i mięso tam kupowane mają certyfikaty, że zostały ... przygotowane bez chemicznych polepszaczy ...
... Ryż z czerwoną fasolką i czosnkiem to tradycyjne jamajskie danie, serwowane na targu żywności podczas londyńskiego Notting Hill Carnival. ... Ryż z czerwoną fasolką i czosnkiem to tradycyjne jamajskie danie, serwowane na targu żywności podczas ...
... Wiele produktów kierowanych do dzieci to żywność niskiej jakości. Tzw. „śmieciowe” jedzenie dostępne jest w sklepikach szkolnych i automatach. Po szkole dzieci często sięgają po lubiane produkty także w domu. Czy wiesz, co je twoje dziecko? ... ...
... na napojach zaczynające się od literki E. Takie składniki to często polepszacze, które dodawane są do artykułów spożywczych celem przedłużenia ich trwałości. Związki chemiczne dodawane do żywności ...
... Ze względów zdrowotnych ograniczyłaś ilość soli w diecie i czujesz, że w końcu robisz coś dobrego dla swojego zdrowia? Uważaj, bo niekiedy składnik ten kryje się w nadmiernej ilości w produktach, których nawet nie podejrzewasz o zawartość soli. ...
... Ekologiczne rodzicielstwo przywodzi na myśl: zdrową żywność, ekologiczne kosmetyki, pieluchy wielokrotnego użytku, orzechy do prania czy chusty do noszenia. Nie należy zapominać, że ekorodzicielstwo to przede wszystkim rodzicielstwo bliskości ...
... się żywności przetworzonejUnikaj także żywności przetworzonej, bo nie ma ona najlepszego wpływu na stan organizmu. Jeżeli dany pokarm zawiera składniki, których nie znasz lub nie potrafisz wymówić ... . Poza tym żywność modyfikowana zwiększa ...
... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj kierujemy się ich wyglądem – wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety, selekcja żywności pod względem wyglądu ... Gdy kupujemy owoce i warzywa, zazwyczaj ...
... Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków wodorostów. Są cenione nie tylko za wartości odżywcze i smakowe ale również za niski stopień przetworzenia. Należą do najbezpieczniejszej żywności ponieważ nie wyodrębniono do tej pory trujących gatunków. ...
... Chemikalia znajdujące się w puszkach do żywności oraz butelkach dla dzieci, są powiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia problemów z sercem. Szacuje się, że dziewięć na dziesięć osób posiada śladowe ilości bisfenolu A lub inaczej BPA, w ...
... Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy! ... Czy zawijając ...
... . Może nim być zażyty lek przeciwbólowy, antybiotyk, barwniki dodawane do żywności, środki piorące czy kosmetyki. Jak sobie radzić z pokrzywką alergiczną? ... . Może nim być zażyty lek przeciwbólowy, antybiotyk, barwniki dodawane do żywności, ...
... . Pamiętajmy, że produkty light często mają dużo więcej dodatków i polepszaczy smaku niż produkt standardowy. Dlaczego? Bo to tłuszcz nadaje smak i całkowite jego wyeliminowanie sprawia, że dany produkt ... masę słodzików i polepszaczy smaku, ...
... i Gregory Vogt w swojej The Astronaut's Cookbook,tłumaczą zasady żywienia astronautów. Zamiast chleba – tortilla, zamiast świeżego mleka - mleko w proszku. Astronauci i tak najczęściej przyjmują żywność ... liofilizowaną, która powstaje przez ...
... w każdym sklepie ze zdrową żywnością, choć nie jest tani, to warto czasami dodać go do zupy, sosu czy innych potraw. Dlaczego? ... wielu z nas o nim słyszało, to nieliczni tylko mają go w swojej codziennej diecie. Można go kupić w każdym sklepie ...
... Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. ...
... . Problem wpływu otyłości na zapadalność na różne choroby już teraz można zaobserwować w australijskich statystykach zachorowań. Tym bardziej dziwi fakt, że rząd australijski niechętnie podejmuje jakiekolwiek kroki w postaci restrykcji dla ...