Dzięki niej zachowasz młodość i figurę. Ile dobra ma w sobie kukurydza?

... na odporność organizmu, wspomaga walkę z przeziębieniami i wpływa na męską płodność. Zawiera też witaminę E, która jest nazywana witaminą młodości. Kukurydza jest też źródłem karotenoidów, czyli związków ... , bo z racji zalewy zawiera więcej ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Rodzaje mąk i ich zastosowanie w kuchni

... to, co najlepsze i najzdrowsze. Mąki, zwłaszcza te o wysokim typie są skarbnicą błonnika, białka, pierwiastków, takich jak potas, magnez, żelazo, elektrolitów, witamin z grupy B regulujących pracę układu ...

dawno temu

Markery nowotworowe

... na całkowite wyleczenie. Co to są markery? To substancje chemiczne obecne we krwi. Mogą to być białka, antygeny, enzymy czy hormony. Naukowcy zaobserwowali, że każdy rodzaj raka wytwarza ...

dawno temu

Urlop bez okresu

... . Traci się mniej żelaza i białka, które nie „uciekają” z organizmu razem z krwią miesiączkową, przez co maleje zagrożenie anemią. Mogłoby się więc wydawać, że kobietom nie pozostaje nic innego ...

dawno temu

Moje dziecko uwielbia słodycze. List do Dietetyka

... czekolady wraz z 2 łyżkami miodu. W tym samym czasie ucieramy żółtka z 5 jaj i powoli dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Dodajemy sok z wyciśniętych 3 pomarańczy. Następnie ubijamy białka z 5 jaj ...

dawno temu

Słodycze dla dzieci

... wartości odżywczych. Do organizmu dziecka nie trafiają sole mineralne, witaminy, błonnik lub białka. Za to bardzo dużo tłuszczu. Stąd częsta nadwaga u niemowląt i dzieci. Żeby maluch mógł zjeść normalny ...

dawno temu

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

... proszku do pieczenia,½ łyżeczki sody oczyszczonej,szczypta soli,szczypta cynamonu.Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy, a następnie kroimy na niewielkie krążki. Kolejnym krokiem jest ubicie białek ...

dawno temu

Leki na raka piersi

... . Zdaniem Dr Elżbieta Senkus-Konefka z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, białka kodowane przez geny BRCA są odpowiedzialne za naprawę uszkodzeń dwuniciowego DNA. Aby proces ten przebiegał prawidłowo ...

dawno temu

PODARUJ SKÓRZE LUKSUSOWĄ PIELĘGNACJĘ. Złoto i kawior mają wyjątkową moc!

... białka stymulują odbudowę komórek, a witaminy A, E i B5 działają antyoksydacyjnie. Występujące naturalnie w kawiorze mikroelementy: jod i cynk oraz fosfor i magnez wpływają na spowolnienie procesów ...

dawno temu

Perfekcyjna cera na wyciągnięcie ręki

... , aby zapobiegać pojawieniu się pierwszych zmarszczek. ➢ Ryboza, naturalny cukier komórkowy, zwiększa aktywność komórek skóry i wspomaga syntezę białek odpowiedzialnych za napięcie skóry. KONSYSTENCJA POZWALAJĄCA ...

dawno temu

Koreańskie kosmetyki – które warto mieć?

... dawkę nawilżającej alantoiny. Jest też bogaty w kolagen i elastynę, czyli białka odpowiadające za miękkość i elastyczność skóry. Zapewnia intensywną regenerację, a także redukcję zmarszczek, blizn ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

5 kulinarnych pomysłów z bobem w roli głównej

... na wysoką zawartość białka bób może być świetnym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Dietetycy zalecają włączenie tego warzywa do diety, ponieważ zawiera niewiele tłuszczu. Jedna szklanka ...

dawno temu

Wyglądać młodziej

... ich podrażnienie i zaczerwienienie. Pożądane wrażenie czystości oczu wzmocni granatowy eye-liner, który zaakcentuje biel białek oczu bez względu na ich kolor. Unieś brwi Ładnie zarysowany i lekko ...

dawno temu

Żywność ekologiczna

... zawierają więcej witamin, składników mineralnych, fruktozy, skrobi, białka i tzw. suchej masy w porównaniu z żywnością pochodzącą z upraw konwencjonalnych. Na przykład w małych główkach kapusty ...

dawno temu

Trendy w makijażu przed wiekami

... i usztywniały mieszaniną sadzy, oliwy i białka. Chętnie sięgały po hennę, którą barwiły sobie brwi, rzęsy i włosy na czerwonobrunatny kolor. Henna była także powszechnie używana do malowania paznokci. Modne ...

dawno temu

Doceń marchew

... , tym więcej w niej beta-karotenu. Ponadto warzywo zawiera 90 % wody, około 7 % węglowodanów, 1 % białek, 0,2 % tłuszczów, 1 % celulozy oraz 1% składników mineralnych: sód, potas, wapń, magnez, żelazo ...

dawno temu

Wygraj walkę z rozstępami

... . Bardziej narażeni jesteśmy na nie, kiedy w skórze brakuje kolagenu i elastyny. Białka te odpowiadają bowiem za wytrzymałość skóry. Na początku są koloru bladoróżowego albo fioletowego ...

dawno temu

Dlaczego 3-latek nadal potrzebuje mleka? Jakie niedobory w diecie ono uzupełnia?

... – to przez cały rok. Żelazo jest cennym składnikiem enzymów i białek występujących w organizmie, np. hemoglobiny we krwi czy mioglobiny w mięśniach. Jest niezbędne do prawidłowego działania układu ...

dawno temu

Ile dziecko powinno jeść?

... . Dzięki odpowiedniej różnorodności istnieje duże prawdopodobieństwo dostarczenia maluchowi potrzebnych dla jego rozwoju białek, węglowodanów i witamin.Podwieczorek, podobnie jak drugie śniadanie, powinien ...

dawno temu

Co jeść na śniadanie?

... uczucia głodu na bardzo długo. Co na śniadanie?Śniadanie powinno dostarczać sycących węglowodanów, białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Wszystko to jest potrzebne do prawidłowego ...

dawno temu

Wzrok u niemowląt

... białka. Jest to pozostałość po porodzie naturalnym, który był wysiłkiem dla dziecka. Zaczerwienienie utrzymuje się przez kilka dni, a później znika. Zniknie też opuchlizna powiek. Zmiany te mają ...

dawno temu

Dieta przed sylwestrem

... , pieprzem, sokiem z cytryny (bez soli). Na podwieczorek sok wielowarzywny, na kolację zupa pomidorowa. Warto włączyć do diet serwatkę. Codzienne picie serwatki dostarczy organizmowi witaminy B, białka, wapnia. Poza tym serwatka usuwa zaparcia. ...

dawno temu

Mezoterapia mikroigłowa - wszystko co powinnaś wiedzieć przed zabiegiem

... naczyń krwionośnych oraz przechodzenie do przestrzeni miedzynaczyniowej niewielkich ilości składników krwi. Dzięki temu przykładowo fibroblasty są stymulowane do produkcji białek tworzących macierz ...

dawno temu

Przechowywanie jaj. Gdzie i jak przechowywać gotowane jajka, żeby były świeże?

... i nie powinno to budzić w nas większego niepokoju. O czym należy pamiętać to to, że nie mrozi się ugotowanych jajek. Poddanie jajek takiemu procesowi zazwyczaj kończy się tym, że zarówno białko ...

+ Pokaż więcej