Dlaczego 3-latek nadal potrzebuje mleka? Jakie niedobory w diecie ono uzupełnia?
REDAKCJA • dawno temuDziecko powyżej 3. roku życia wciąż ma potrzeby żywieniowe inne niż dorośli. Okres intensywnego rozwoju malucha wymaga dostarczenia młodemu organizmowi wszelkich niezbędnych mu składników odżywczych. Dlaczego prawidłowo zbilansowana dieta jest tak ważna dla rozwoju i zdrowia większego brzuszka?
Potrzeby układu pokarmowego dziecka po 1. r.ż.
Dużym wyzwaniem, związanym ze zmieniającymi się potrzebami układu pokarmowego dziecka po 1. roku życia, jest odpowiednie spożycie błonnika, składników mineralnych i witaminy D3. Mimo że błonnik (włókno roślinne) składa się ze związków nietrawionych przez układ pokarmowy człowieka, to jest on jednym z niezbędnych składników diety. Posiada zdolność wiązania toksyn, np. metali występujących w żywności i zapobiega ich wchłanianiu w jelicie cienkim. Jego rolą jest również wiązanie wody, prowadzące do rozluźnienia kału, co ułatwia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Z kolei wapń jest ważnym mikroelementem pełniącym wiele funkcji w naszym organizmie. Większość tego pierwiastka, bo aż 99%, znajduje się w kośćcu. Wapń jest składnikiem budulcowym zębów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w krzepnięciu krwi. Jego niedobór, związany m.in. z niskim spożyciem mleka i produktów mlecznych, może objawiać się próchnicą i krzywicą kości w wieku dziecięcym oraz zaburzeniami związanymi z pracą mięśni i serca.
Niezbędna do budowy mocnych zębów i kości jest także witamina D3. Bierze ona także udział we wzmacnianiu odporności oraz w procesie wchłaniania wapnia. Synteza tej witaminy i wytwarzanie jej w skórze jest niewystarczające do pokrycia dziennego zapotrzebowania w naszej szerokości geograficznej, dlatego zalecane jest jej suplementowanie w ilości 600–1000 j.m. w zależności od masy ciała – na pewno w okresie od września do kwietnia, a jeśli synteza skórna jest niewystarczająca w okresie letnim – to przez cały rok.
Żelazo jest cennym składnikiem enzymów i białek występujących w organizmie, np. hemoglobiny we krwi czy mioglobiny w mięśniach. Jest niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego i kształtowania rozwoju poznawczego, m.in. koncentracji. Niedobór żelaza prowadzi do anemii, która w znacznym stopniu dotyka dzieci przedwcześnie urodzone lub te, których mama w czasie ciąży miała anemię.
Wsparcie rozwoju Juniora
W przypadku starszych dzieci – 2- i 3-latków – w zbilansowanej diecie zaleca się podawanie 3–4 porcji produktów mlecznych dziennie. Mogą to być jogurt, kefir, mleko krowie lub mleko modyfikowane. Ze względu na szczególne wymagania żywieniowe dorastających dzieci opracowano specjalne receptury mleka modyfikowanego przeznaczonego dla Juniorów. Na przykład Bebiko Junior 5 NutriFlor+ przeznaczone dla przedszkolaków wzbogacone jest o takie składniki, jak np. witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wapń czy witaminę D dla mocnych kości. Zawiera także unikalną kompozycję błonnika GOS/FOS.
Na przestrzeni pierwszych lat życia kształtują się nawyki żywieniowe, a potrzeby dzieci w tym zakresie dynamicznie się zmieniają. Stale dojrzewający organizm kilkulatka nadal potrzebuje mleka, którego spożycie pozwoli zapobiec wystąpieniu niedoborów składników, np. witaminy D, błonnika czy wapnia, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Ponadto prawidłowa praca układu pokarmowego w znaczący sposób wpływa na rozwój i dobre samopoczucie dziecka. To w brzuszku zachodzą ważne procesy trawienia i wchłaniania związków odżywczych, od których zależy zdrowie dziecka. Prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy sprawia, że maluch czuje się dobrze, a tym samym chętnie się bawi i z zainteresowaniem poznaje otaczający go świat.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
Źródło: materiał prasowy
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze