Jak marynować grzyby?

... Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie ...

dawno temu

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...

dawno temu

Otręby na odchudzanie

... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo.   Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...

dawno temu

Jedzenie ze śmietnika. Moda czy potrzeba?

... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie ...

dawno temu

Slow food

... skierowany przeciwko żywności modyfikowanej genetycznie,optowanie przeciwko stosowaniu pestycydów.O organizacji Slow Food można śmiało powiedzieć, że jest ekologiczna. Popularyzuje ona uprawy ... i żywność ekologiczną, a neguje konieczność ...

dawno temu

Jak jeść mniej? 5 sztuczek!

... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...

dawno temu

Zbilansowana dieta – co powinno znajdować się w naszym jadłospisie?

... Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien opierać się o zasady ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ). Wskazówki dotyczące proporcji poszczególnych produktów żywnościowych ... , jako podstawowego źródła energii, powinien ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...

dawno temu

Zdrowy styl życia – czy to mit?

...     Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... w ciążę.Skąd wziąć kiełki? Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania ... w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze ...

dawno temu

Dieta na trawienie

... z ważniejszych kroków na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Naczelną zasadą jest ograniczanie spożywania alkoholu, bo szkodzi wątrobie i zrezygnowanie z żywności wysoko przetworzonej. Powodzenia! ...

dawno temu

Smart food – inteligentne jedzenie

... tak jak narkotyk. Jak twierdzą naukowc, smart food ma być zdrową żywnością, produkowaną ze składników pochodzących z upraw ekologicznych i zawierającą wiele wartości odżywczych. Nie zastąpi jednak zdrowych ... będzie smart food? Po slow food ...

dawno temu

Dlaczego mężczyźni kłamią?

... niezręczne pytania. Nie przeszkadza im, że żona hojnego ofiarodawcy łazi z workiem z „ekologicznej” skóry, kupionym na pobliskim bazarku. Bo przecież wspólnie oszczędzamy na większe mieszkanie. I w ogóle – trzymam kciuki za całe draństwo świata ...

dawno temu

Polki coraz częściej kupują kosmetyki drogerii a nie markowe odpowiedniki

... w Polsce jest znacznie mniej. Dostępne na polskim rynku marki własne obejmują kosmetyki pielęgnacyjne, chemię gospodarczą, drobne AGD, akcesoria kosmetyczne, kosmetyki kolorowe, żywność ekologiczną ... , artykuły  higieniczne, żywność dla dzieci ...

dawno temu

Jak żyć ekologicznie i nie zwariować

... dookoła pod kątem marnowania energii. Nooo... no właśnie. Jerzy (27 lat, doktorant z Krakowa): - Nie kupuję żywności ekologicznej, bo uważam te wszystkie normy bezpieczeństwa za kit. W miejscu ... w sklepach ze zdrową żywnością, bo tam jest ...

dawno temu

Dobry i zły cholesterol

... Coraz częściej żywność reklamuje się jako zawierającą mało cholesterolu lub nawet obniżającą jego poziom. Wskazuje się wpływ poziomu cholesterolu we krwi na rozwój miażdżycy prowadzącej nierzadko ...

dawno temu
+ Pokaż więcej