Kapusta kiszona

... Tak jak domeną lata są pyszne lody, zimne desery oraz orzeźwiające napoje, tak wraz z jego przeminięciem na naszym stole zaczynają pojawiać się potrawy bardziej treściwe, sycące i gotowane wyłącznie ... jest charakterystyczny dla wielu potraw ...

dawno temu

Właściwości truskawek

... Sezon truskawkowy tuż tuż, a jak wiadomo, świeże owoce smakują najlepiej. Warto rozsmakować w nich dzieci, gdyż truskawki to cenne źródło witaminy C. Potrzebujesz więcej argumentów? ... . Szczególną ostrożność w rozszerzaniu diety o ten owoc ...

dawno temu

Najlepsze śniadanie na kaca

... Jakie jest idealne śniadanie na kaca? To mit, że potrzebujemy wtedy ciężkiego i tłustego posiłku. Tak naprawdę organizm domaga się porcji witamin, minerałów i antyoksydantów, które straciliśmy podczas imprezy. Oto przepis na śniadanie, które ...

dawno temu

Jedz marchew i chudnij!

... dostarcza jedynie 50 kalorii, lecz aż 3,4 g błonnika (14% średniego zapotrzebowania dziennego), 390 mg potasu (11%), 7,2 mg witaminy C (12%) oraz 20,381 j.m. witaminy A. Dzięki błonnikowi obniżysz ryzyko ... chorób serca i cukrzycy typu 2, potas ...

dawno temu

Niedobór żelaza

... i bardzo wrażliwy. Osoby do tej pory aktywne stają się otępiałe i nie mają ochoty do ćwiczeń. Ponadto pojawiają się problemy z koncentracją, z pamięcią. Niedobór żelaza powoduje spadek sprawności ... w organizmie ułatwiają: witamina B6, witamina ...

dawno temu

Olej z baobabu. Godny następca oleju arganowego

... Olej z nasion baobabu jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego, zawiera witaminy A, E, F i sterole. ... Baobab jest nazywany Drzewem Życia, przez tubylców w Afryce uznawane za ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... w witaminy i minerały. Tłuste ryby takie jak śledź, makrela, łosoś, tuńczyk zawierają duże ilości niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6) potrzebnych do pracy mózgu i serca ... . Ryby to również źródło łatwostrawnego i ...

dawno temu

Rozstępy: czy da się ich uniknąć...?

... . W profilaktyce rozstępów bardzo ważna jest odpowiednia dieta - taka, która zapewni nam wystarczające dawki witamin oraz mikroelementów, zwłaszcza cynku i krzemu. Można także pomyśleć o uzupełnieniu diety suplementami. Pamiętajmy jednak, że w ...

dawno temu

Wzmocnienie organizmu

... za oknem, zmienne temperatury powietrza, przebyte choroby, problemy ze snem, dieta uboga w witaminy i pierwiastki. O ile na niskie temperatury pomocna będzie zmiana sposobu ubierania, o tyle, żeby ... wzmocnić organizm od wewnątrz, konieczna ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniono ją jako źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zetknąć się można z ponad 20 gatunkami fasoli. ... witaminę A, witaminę D, witaminę E, ...

dawno temu

Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

... Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie. ... Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, ...

dawno temu

Olej do sałatek

...   Olej dodawany do sałatek zmiękcza warzywa, przez co ułatwia trawienie. Nadaje także temu lekkiemu daniu subtelny smak. Szczególnie zdrowa jest oliwa z oliwek, która zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, a także jest dobrze przyswajalna ...

dawno temu

Właściwości żurawiny

...   Żurawina przywędrowała do nas ze Skandynawii, a koneserzy bardzo szybko uczynili ją jednym z chętniej wykorzystywanych składników kuchni. Można z jej pomocą przygotować pyszne desery, upiec ... właściwościach komponując posiłki... a to duży ...

dawno temu

Składniki odżywcze

... w tworzeniu krwi i przemianach witaminy C. Niedobór może zaburzać rozwój kości i narządów płciowych. Znajduje się w: żurawinach, soi, herbacie, kakao, sałacie, grochu, fasoli. Selen. Zapobiega nowotworom ... grzybicę, łupież, stany zapalne, ...

dawno temu

Pielęgnacyjny duet idealny

... Jak dobierać kosmetyki, by codzienna pielęgnacja przyniosła spektakularne efekty? Wystarczy odpowiednio je łączyć! Serum z witaminą C plus krem z filtrem to duet, który sprawi, że cera będzie wyglądała zdrowo i promiennie. ... stymulują syntezę ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... w witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Z kolei przeciwutleniacze stanowią skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami, które nie tylko przyspieszają starzenie skóry, ale mogą powodować zmiany ... proces, ponieważ przemiana materii bardzo ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Problemy z koncentracją i pamięcią – jak z nimi wygrać?

... Przyczyny problemów z koncentracją i pamięcią mogą być różne: stres, przepracowanie, nieodpowiednia ilość snu, nieregularny tryb życia, a także niedobory witamin i składników mineralnych. Zmiana nawyków i diety to pierwszy krok do tego, by ...

dawno temu

Niewłaściwie przechowywane wydzielają substancje toksyczne. Gdzie trzymać warzywa?

... Trzymanie warzyw w folii to powszechny, acz nieprawidłowy zwyczaj. To zabija cenne witaminy i minerały, a nawet jest niebezpieczne dla zdrowa. Zobacz również, których warzyw nie powinno się przechowywać w lodówce ... Trzymanie warzyw w folii to ...

dawno temu

Jakie płatki wybrać na śniadanie?

... dużo witamin i składników mineralnych. Ich różnorodność sprawia, że często zastanawiamy się, po które z nich sięgnąć. Co powinniśmy wiedzieć o płatkach, zanim zdecydujemy się na ich zakup? ... Rodzaje płatków śniadaniowych: Owsiane - są bogatym ...

dawno temu

Właściwości gruszki

... nie zawiera zbyt wielu witamin i minerałów. Witaminy C i B ma niemalże dwukrotnie mniej niż jabłko. To, co czyni gruszkę wyjątkową, to zawartość jodu, która jest rzadko spotykana wśród owoców. Dzięki ... gruszki bor wpływa na kościec człowieka. ...

dawno temu

Odżywcza pielęgnacja ciała BODY DRENCH® COCONUT WATER

... cream”, ułatwiający noszenie biustonosza. Bogaty w emolienty, roślinne ekstrakty i witaminy zapewniał nawilżenie i przynosił ulgę przesuszonej i podrażnionej skórze – i co więcej, pomagał przedłużać opaleniznę! Dzięki niemu kobiety poczuły się ...

dawno temu

Żurawina przeciw infekcji

... Jedz żurawinę, jeśli masz kłopoty z nawracającymi infekcjami układu moczowego. Te owoce mają sporo kwasu askorbinowego (witaminy C), który zakwaszając mocz, hamuje rozwój bakterii. ... Jedz żurawinę, jeśli masz kłopoty z nawracającymi infekcjami ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... Prawidłowe odżywianie opiera się na siedmiu podstawowych składnikach, są nimi:białka,węglowodany,tłuszcze,witaminy,składniki mineralne,błonnik,woda. Codziennie należy dostarczyć odpowiednią porcję każdego z nich.Bardzo ważną rolę w żywieniu ...

dawno temu

Trzy kolory zdrowia

... Warzywa i owoce powinny towarzyszyć praktycznie każdemu z naszych posiłków. To cenne źródło witamin i minerałów, dzięki którym nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. W czym tkwi ich siła? Odpowiedź jest prosta: w kolorach. ... Późna jesień i ...

+ Pokaż więcej