Sos tatarski

... , jaką formę i smak ma posiadać przyrządzana przez nas potrawa. Jednym z takich szczegółów częstokroć pomijanych w wielu kulinarnych opracowaniach są różnego rodzaju sosy ... . Być może to właśnie o nim zapomniałaś, przyrządzając domową sałatkę, ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym. ... po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Przepis na sos grzybowy

... Co prawda sezon grzybowy jeszcze przed nami, jednak dla tych, którzy uwielbiają smak grzybów, mam dobrą wiadomość. Przygotowanie pysznego sosu może odbyć się na bazie tych suszonych. Jak zrobić sos grzybowy? Oto praktyczny i bardzo szybki ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... Mięso w diecie dziecka pojawia się już ok. 7. miesiąca życia i jest niezbędne do pokrycia zapotrzebowania organizmu na żelazo. A co zrobić, gdy dziecko nie je mięsa i za żadne skarby świata nie chce przełknąć nawet odrobinki? ... się bezowocnym ...

dawno temu

Monotonii sosów mówimy stanowcze NIE

... Jaki sos zazwyczaj dodajecie do sałatek? Oliwę? Śmietanę? Co za nuda! A może sos z torebki? Toż to woła o pomstę do nieba! A może tak zaeksperymentujemy i tym razem wykorzystamy coś mniej banalnego ... ? W poprzedniej części zajęliśmy się oliwą ...

dawno temu

Mięso wyrolowane!

... w postaci warzyw, owoców, ziół, a nawet konfitur lub - jakby tego było mało – przyrządzić do nich pyszny sos. Jaka jest Wasza ulubiona mięsna roladka? A może wciąż szukacie przepisu, który spełniłby Wasze kulinarne oczekiwania? ... w postaci ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni ... nie ma szansy się zmarnować, bo z ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

... ta jest tak różnorodna, że każdy w niej znajdzie coś dla siebie. Postanowiłem więc zdradzić kolejną część jej sekretów. Dziś zajmiemy się sosami pomidorowymi. Wybrałem przepisy na trzy chyba najpopularniejsze: sos boloński, sos neapolitański i ...

dawno temu

Gotowanie z robotem

... Japończycy nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Tym razem, stworzyli gotującego robota. Jeśli nie lubisz gotować, bądź też kompletnie się na tym nie znasz, a za to jesteś „geekiem” do kwadratu ...

dawno temu

Sos do frytek

... Sos do frytek – oto czego potrzebuje dziś każdy singiel. Nie znalazłaś jeszcze drugiej połówki? W takim razie zaproś przyjaciół i zróbcie sobie wieczór ze smakołykami, tak na początek tygodnia, by ... kolejne dni były tylko lepsze. Możesz też ...

dawno temu

Gotowe sosy

... Wystarczy odkręcić słoiczek lub zalać proszek gorącą wodą i sos gotowy! To duża oszczędność czasu i energii, ale niestety, oszczędność kosztem zdrowia. Sprawdź, dlaczego należy unikać gotowych sosów. ... . Produkty wysokokaloryczne To, co ...

dawno temu

Jak gotować krewetki?

...   Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Jedzenie surowego mięsa

... Dania mięsne bez obróbki termicznej to żadna nowość, ale ostatnio zyskały na popularności. Coraz częściej na talerzach gości restauracji lądują befsztyki tatarskie, carpaccio czy sushi. Jakie ryzyko i jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie ...

dawno temu

Gotowanie w Kopenhadze

... Dieta Kopenhaska jest zainteresowanym sposobami odchudzania doskonale znana. A czy znacie festiwal Kopenhaskie Gotowanie? Jeśli nie – najwyższa pora to nadrobić. Są bowiem imprezy ... , na których miłośników kuchni nie powinno zabraknąć. Do ...

dawno temu

Sos do pizzy

... z nich są przepisy na sosy do pizzy, które odgrywają w jej smaku niemałą rolę. Jeżeli zamierzasz samodzielnie zrobić pizzę bądź też nie smakują ci zamawiane sosy, przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz ... , które może być bardzo cienkie albo ...

dawno temu

Przepis na sos winegret

... Sos winegret pasuje idealnie do wszystkich sałatek. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Świetnie nadaje się również do marynowania kurczaka, ryb, owoców morza czy cielęciny. Sprawdź co powinno się znaleźć w sosie winegret, by wszystkie twoje ...

dawno temu

Jak długo powinno się gotować jajka?

... Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy. ... ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Jak zrobić sos do pieczonych ziemniaków?

... Sos do pieczonych ziemniaków sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Co może być przyjemniejszego w taki mroźny zimowy dzień, niż jedzenie pysznych rumianych ziemniaczków, polanych pachnącym sosem? Pewnie znalazłoby się kilka rzeczy, ale nie ulega ...

dawno temu

Poznaj 7 sposobów na szybkie gotowanie

... “Nie mam czasu gotować” - to zdanie, które wypowiada codziennie wielu Polaków. Nic dziwnego – w końcu wymyślanie menu, zakupy i w końcu samo przyrządzanie jedzenia to naprawdę czasochłonne zajęcia ... . Na szczęście istnieje masa sprytnych ...

+ Pokaż więcej