Figurki płodu będą pokazywane przyszłym matkom

... wierną kopię swojego jeszcze nienarodzonego dziecka, lecz także lepiej zrozumieć rozwój płodu. Lekarze uważają, że wynalazek artysty szczególnie pomoże niewidomym matkom,które nie mają możliwości ... obejrzenia obrazów z USG. W klinice w Rio de ...

dawno temu

Dlaczego światło wzmaga migrenę?

... Naukowcu z Harvardu odkryli ścieżkę wzrokową, która zwiększa czułość na światło u osób cierpiących na migrenę. Badanie przeprowadzono na dwóch grupach osób niewidomych, które cierpiały na bóle ... ten dotyczy nawet 6 milionów ludzi w samej tylko ...

dawno temu

Właściwości maku

... Zachwyca smakiem dodany do słodkich bułek czy pieczywa, ale równie dobrze komponuje się w zestawieniu z rybami, makaronami czy jako dodatek do sałatek. Niepozorne małe ziarenka mają zaskakująco dużo ...

dawno temu

„Ślepy los”, Lucy Walker

... wcieleniach, wyrzuca niewidomych na margines społeczeństwa. Pogardzani i wyśmiewani, nie mają najmniejszych szans na normalne funkcjonowanie. ... ma też i swoje mroczne strony. Jedną z nich jest stosunek do ludzi ociemniałych. Ślepota, ...

dawno temu

Oglądaj świat za pomocą języka

... To jest dopiero prawdziwy gadżet - genialny i na dodatek niezwykle funkcjonalny! BrainPort został pierwszy raz pokazany już w 2006 roku. Dzięki niemu, niewidome osoby mogą w dość zadowalającym ... dekodera. Ten zamienia go na impulsy ...

dawno temu

Ciabatta- przepis

... Ten rodzaj pieczywa zrobiony na bazie mąki i drożdży cechuje płaski i nieco wydłużony kształt. Ciabattę chętnie wykorzystuje się do kanapek lub jako dodatek do innych posiłków. Jak przyrządzić taką pyszną kanapkę rodem ze słonecznej Italii? ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym ...

dawno temu

Chleb pełnoziarnisty – charakterystyka, jak go rozpoznać, kalorie, rodzaje

... wchodzi samo bielmo, czyli oczyszczone wcześniej nasiona. Chleb czy bułki ze zwykłej mąki można łatwo rozpoznać, są one twarde, zwarte i bladego koloru. Natomiast pieczywo pełnoziarniste jest cięższe ... chleb nie ma prawa spleśnieć, a jedynie ...

dawno temu

Pomysł na czosnkowy obiad

... Czosnkowo-migdałowe gazpacho Jedwabista i sycąca zupa gazpacho zachwyca niezwykłym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. To szybkie i proste danie przygotujesz przy pomocy: 1 szklanki blanszowanych ... na dnie wolnowaru, przykryj i gotuj ok. 3 godzin. ...

dawno temu

Pyszna nowość - chleb kanapkowo-tostowy

... Pełnoziarniste pieczywo jest podstawą zbilansowanej diety. Zawiera węglowodany złożone, które usprawniają funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego. Dzięki temu nasz organizm utrzymuje wysoki ... wyboru. Pieczywo doskonale smakuje na ...

dawno temu

"Oko", David Moreau, Xavier Palud

... Niewidoma skrzypaczka poddaje się operacji przeszczepu rogówki. W miarę wyostrzania się wizji, dla Sydney staje się coraz bardziej oczywiste, że ma ona wgląd w świat, którego zwykli śmiertelnicy ... może się to okazać męczące, nie tylko dla ...

dawno temu

Nie daj się oszukać. Produkty PEŁNOZIARNISTE nie zawsze zdrowe

... odpowiednie pieczywo, ryż czy makaron, korzyści dla organizmu są ogromne. Choć wartość kaloryczna wyrobów razowych i pszennych często jest podobna, ilość składników mineralnych w tych pierwszych ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

... Ziemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych gotowanych polanych masełkiem, po klasyczne frytki z sosem czosnkowym. Przy okazji przygotowywania kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem ... 34917  34918 Piecz ok. 45 min. W tym ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

Przepisy na dipy

... . Jak zrobić dip czosnkowy? Dipy bardzo często wytwarza się na bazie śmietany. W takiej wersji są jednak prawdziwą bombą kaloryczną, więc zdecydowanie lepiej jest przyrządzać je wykorzystując jogurt ... , a nawet grillowane warzywa takie jak np. ...

dawno temu

3 pomysły na pyszne crostini

... Co kryje się pod tajemniczą nazwą crostini? Otóż są to niewielkie kanapeczki pochodzące z Włoch. Przyrządzane są z białego pieczywa pszennego oraz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przekonaj się, z czym najlepiej podać pyszne crostini. ... ...

dawno temu

Błonnik działa jak odkurzacz

... Przeciętny polak zjada około 70-150 kg pieczywa rocznie, najczęściej nie zdając sobie sprawy z czego jest zrobione.Bardzo trudno jest kupić dobry chleb. ... 68657 Pogarszająca się jakość pieczywa sprawia,że coraz więcej osób choruje na nowotwór ...

dawno temu

Chleb domowy

... Pamiętasz niektóre z najbardziej przypominających ci błogie dzieciństwo zapachów? Jednym z nich na pewno jest aromat, jaki wytwarzany jest przez świeże pieczywo. I chociaż większość dietetyków uważa ... samodzielnie upiec pieczywo, to właśnie ty ...

dawno temu

„Od Astrid do Lindgren. Powieść biograficzna”, V. Oravsky, K.P. Larsen i autor anonimowy

... , zanim jeszcze pisarka zdobyła światową sławę. Opowieść o jej nadzwyczajnej wyobraźni i pogodzie ducha. Autorom udało się pokazać autentyczną sylwetkę, niczego nie przejaskrawiając lub ubarwiając ... Lindgren – szwedzkiej autorki literatury ...

dawno temu

Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara?

... Postanowiłaś porzucić mięso i kończą ci się ciekawe pomysły na obiad? Zaprosiłaś do domu znajomych, wśród których są także wegetarianie? Przygotuj pyszny makaron z dodatkiem kremowego, serowo-czosnkowego sosu! Poniżej znajdziesz przepis na ...

dawno temu

Dekolt zdradza nasz wiek. Jak poprawić jego wygląd?

... również się starzeje. Co więcej, jest na trzecim miejscu pod względem najczęściej odmładzanych części ciała – zaraz po twarzy i szyi. O tym, jak zadbać o dekolt, mówi dr Marek Wasiluk – lekarz medycyny estetycznej, założyciel warszawskiej ...

5 miesięcy temu

Rodzaje mąki

... Całkiem spora część ze spożywanych przez nas pokarmów ma ją w swoim składzie. Najczęściej używana jest do wyrobu pieczywa czy ciast, ale na tym nie kończy się jej zastosowanie. Czy o mące wiesz już wszystko? Jeśli nie, proponuję nadrobić ...

+ Pokaż więcej