Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie

... sobie w naszych jelitach. 26291 Kiszonki Kiszona kapusta czy ogórki to doskonałe źródło kwasu mlekowego, który wspomaga trawienie, oczyszcza organizm, wzmacnia system obronny, zmniejsza poziom cholesterolu i wspomaga ... . Są też dość dobrym ...

dawno temu

Jeszcze zdrowsze zęby

... i perliście biały uśmiech. To między innymi: 1. Marchewki – warto je jeść, kiedy spożywamy dużo kawy, jagód, czerwonego wina. Marchewka to naturalny specyfik pomagający usunąć nalot z zębów. 2. Ser ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

... Chłodnik kojarzy nam się z buraczkami albo z pomidorami. Ale kto widział chłodnik z kiszonych ogórków? Warto wypróbowywać nowe, ciekawe przepisy, zwłaszcza na potrawy, które mogą nas orzeźwić ... w upalne dni. Rodzina na pewno będzie wdzięczna ...

dawno temu

Kapuśniaczki - doskonały dodatek do barszczu na sylwestra

... Jeśli postanowiłaś ugotować na sylwestra czerwony barszcz, to powinnaś zadbać również o odpowiednie dodatki. Kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie. Goście będą mogli przegryzać bułeczki z kapustą „na sucho” lub popijać je czerwoną zupą. Sama ...

dawno temu

Kurczak z ananasem

... kulinarnych, nie traci zwolenników. Żeberka w kapuście kiszonej, rosół z włoszczyzną, kurczak ze szpinakiem albo kotlet mielony w towarzystwie surówki z buraków to tylko niektóre z pozycji, jakie ...

dawno temu

Spiżarnia pełna dobrych smaków

... Ile z nas ma w domu prawdziwą spiżarnię? Taką z równymi rzędami półek z kolorowymi słoikami, skrzyniami jabłek, glinianymi garnkami pełnymi kiszonej kapusty i domowej roboty smalcu. No ile? Takich ... wariacje na temat musztardy, ciastek z białą ...

dawno temu

Marchewkowa seria dla skóry

...   O dobroczynnych właściwościach marchewki pisałam już wcześniej. Z walorów tego warzywa korzystają nie tylko mistrzowie kuchni, ale także rynek kosmetyczny. Niepozorna marchewka jest bowiem jednym z najchętniej wykorzystywanych składników w ...

dawno temu

Zupa strogonow

... mróz albo czy jest coś smaczniejszego zimą niż surówka z kiszonej kapusty? Wraz ze spadkiem temperatury możemy z powodzeniem pożegnać świeże warzywa i przywitać konkretniejsze potrawy. Obok ... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... . Z kolei warzywa korzeniowe takie jak buraki, selery, marchew czy ...

dawno temu

Sałatka z brokułami

... pojawiły się niezastąpione w tym okresie kiszona kapusta i kiszone ogórki bądź też ogórki konserwowe. Powoduje to, że coraz częściej sięgamy pamięcią do czasów, w których kanapki zdobione ...

dawno temu

Borówki w blistrach, marchewka w papierośnicy

... pyta, czy zamiana papierosów na marchewki, a frytek na seler naciowy nie byłaby dla nas tak naprawdę prosta i korzystna? 37809 Pomysł na nowoczesne opakowanie dla borówek czy selera, to jedynie ...

dawno temu

Grzane piwo

... tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych, kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków. Obok tych niezwykłych produktów ... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych ...

dawno temu

Kij i marchewka, czyli jak wygrać ze stresem

... się, co należy zrobić. Marchewka Obiecaj sobie, że jak tylko uporasz się z tym upierdliwym klientem, zrobisz sobie 3 minuty przerwy i zjesz ulubionego batona, wypijesz spokojnie kawę czy zrobisz coś innego ...

dawno temu

Więcej soków i surówek

... na talerzach pozostają nie zjedzone surówki. Świadomość wagi właściwego odżywiania powinna przełożyć się na zachęcenie dzieci do spożywania warzyw i owoców w różnych postaciach poprzez pokazanie im odpowiedniego wzorca, czyli wspólne zjadanie ...

dawno temu

Śledzik na śmierdząco, czyli surströmming

... Kiedy jeszcze pracowałam w pubie, zdarzyło mi się podawać tosty Pakistańczykowi. Tosty podawaliśmy zawsze z ogórkiem kiszony, tknięta jednak przeczuciem nie położyłam ogórka tradycyjnie ... uświadomił sobie, że podałam mu „zepsute” ogórki. ...

dawno temu

Ziemniaki z dodatkami

... Chyba przyznacie, że podane do obiadu w czystej postaci zwyczajnie wieją nudą. Zatem ich zestaw w towarzystwie kotleta i surówki pora włożyć do lamusa. Nadchodzi bowiem zupełnie nowa era ziemniaka! ... Chyba przyznacie, że podane do obiadu w ...

dawno temu

Kotlet szwajcarski

... . Na stole coraz mniej pojawia się świeżych warzyw i owoców, a coraz częściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki konserwowe bądź gruszki w occie. Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz nasz apetyt ... tylko obsmażyć kotlety z dwóch stron na ...

dawno temu

Lekkie letnie przekąski

... Warzywa i owoce stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można bez problemu wziąć do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo poradzisz sobie z napadem głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i sprawdź ich ...

dawno temu

Letnie przegryzki czyli jedz i chudnij!

... Warzywa i owoce - najlepiej surowe - mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można łatwo zapakować do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo zwalczysz napady głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i ...

dawno temu

Sałatka z rukolą

... nieodparta chęć zjedzenia kiszonej kapusty. Na szczęście te mroźne dni już dawno za nami, dlatego też warto wykorzystać czas, w którym z łatwością możemy kupić pełne wartości odżywczych i dość tanie ...

dawno temu

Na zdrowie

... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy. ... . Kapusta kiszona – to najlepszy koncentrat ...

dawno temu

Zupa ogórkowa

... zielonego nie powinno się łączyć z warzywami obfitującymi w witaminę C, gdyż przez zawartość kwasu askorbinowego zostaje ona w w takim zestawieniu niemal całkowicie zniszczona. W procesie kiszenia ... kulinarnych powinien ucieszyć fakt, że jej ...

+ Pokaż więcej