Pyszny obiad dla twojego dziecka

... Starasz się, aby twoje dziecko jadło zdrowo i smacznie? To bardzo dobrze. Powoli przekonujesz pociechę do warzyw i mięsa? Jeszcze lepiej. Jednak co zrobić z dziećmi, które marudzą i wybrzydzają ... ? Albo z tak zwanymi niejadkami? Jak zachęcić ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Przepisy na soki warzywne

... Do spożywania porcji świeżych warzyw każdego dnia trudno niektórych przekonać. Choć mamy świadomość, że są zdrowe i zawierają w sobie porcję witamin, którą potrzebujemy, nie zawsze starcza nam czasu ... na przygotowanie lub brakuje pomysłów na ...

dawno temu

Blanszowanie

... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... . Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości ...

dawno temu

Bezpieczne krojenie z praktyczną nakładką

...   Na pewno zdarzało Ci się to nie raz, iż podczas krojenia warzyw skaleczyłaś się. O takie przypadki nie trudno, szczególnie, gdy przyrządzamy coś w pośpiechu. Teraz można tego uniknąć przy użyciu specjalnej nakładki, która ochroni nasze palce. ...

dawno temu

Jesteś spragniona? Zjedz arbuza!

... Naukowcy odkryli, że niektóre owoce i warzywa są bardziej efektywne w nawadnianiu organizmu, niż sama woda. Dzieje się tak dlatego, że zawierają one nawadniające sole, minerały i cukry. Okazuje się, że dzięki temu działają podobnie do napojów ...

dawno temu

Co oznaczają naklejki na owocach i warzywach?

... , który wydrukowany jest na naklejce, foliowej torebce bądź pudełku. Skrót PLU pochodzi od angielskiego zwrotu „Price look-up”. Cyfry te mają pomóc w łatwiejszej identyfikacji danych owoców i warzyw – skąd ... się 4 cyfry, a pierwszą z nich jest ...

dawno temu

Co to znaczy porcja warzyw lub owoców?

... źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów, również warzywa i owoce. Warzywa i owoce w różnych formach są skondensowanym źródłem witamin i składników mineralnych. Jak wprowadzić w życie rekomendację ... Światowej Organizacji Zdrowia, aby dziennie ...

dawno temu

Różne rodzaje sałaty

... Sałata jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz C. Jest bogata w karoten, potas, wapń, żelazo, jod oraz kwas foliowy. Rodzajów sałat jest wiele i mają ...

dawno temu

Lekkie letnie przekąski

... Warzywa i owoce stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można bez problemu wziąć do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo poradzisz sobie z napadem głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i sprawdź ich ...

dawno temu

Letnie przegryzki czyli jedz i chudnij!

... Warzywa i owoce - najlepiej surowe - mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można łatwo zapakować do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo zwalczysz napady głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i ...

dawno temu

„Wspaniałe podróże na każdą kieszeń, czyli Europa za 100 euro”, Tadeusz Chudecki

... wykonanych przez autora i jego rodzinę. To niewątpliwy dowód na to, że autor „nie ściemniał”, tylko rzeczywiście wybrał się do miejsca, które tak wnikliwie nam opisuje. Ta książka, co ważne, różni ... się od klasycznych przewodników, bo nie ma w ...

dawno temu

Zamień słodycze na warzywa

... ” tu i ówdzie i żeby wystrzec się popadnięcia w nikotynowy nałóg, ja Wam proponuje ukłon w stronę dobroczynnych warzyw i sporządzanych z nich np.sałatek. Profity? Zdrowe, odżywcze, pełne witamin, wręcz ... cudowne dla utrzymania smukłej figury. ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... na rzecz przyrządzania dań na bazie innych ryb. Zaliczyć do nich możemy rybę po grecku z cieszącą się złą sławą pangą, ale też bardziej wyszukane i bliższe tradycji propozycje. Zdarza się, że sięgamy po ryby ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... To jarskie danie prowansalskie opiera się głównie na warzywach i jest jedną z potraw polecanych osobom odchudzającym się. To istna bomba witaminowa, a więc posiłek, który dostarczy ... nam „energetycznego kopa” i da siłę do działania, nie ...

dawno temu

Nóż, do którego nie potrzeba deski do krojenia

... Krojenie warzyw czy owoców wymaga od nas – poza ostrym nożem – również deski do krojenia i chociażby kawałka miejsca na blacie, na którym deskę można położyć. A jeśli tego miejsca nam brakuje ... miejsca, ani żadnej podkładki na której będziemy ...

dawno temu

Kotlety wegetariańskie

... Nie jesz dziś mięsa? To wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z kotletów, po prostu przygotuj kotlety wegetariańskie. Są bardzo smaczne, a przy okazji dostarczysz swojemu organizmowi trochę warzyw, po które sięgasz stanowczo zbyt rzadko. Oto ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

5 porcji zdrowia – rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka. Podsumowanie debaty

... Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków już po raz czwarty realizuje akcję edukacyjną przypominającą Polakom o roli warzyw, owoców i soków w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ze swoimi ... Brown polscy rodzice nie mają pełnej wiedzy na temat ...

dawno temu

Dynia jest kulinarnym symbolem jesieni, a do tego źródłem zdrowia! Jak najsmaczniej ją przyrządzić?

... Dynię uwielbiamy nie tylko ze względu na Halloween, które coraz częściej świętowane jest w naszym kraju. Doskonale wiemy, że jest ona warzywem bogatym w witaminy i minerały, a w szczególności w cynk ... przyprawie do dyni uzyskują niepowtarzalny ...

dawno temu

Szparagi w sosie beszamelowym

... strony, zastanawiając się nad tym, czy istnieje jakiekolwiek warzywo, po które sięgamy nie z czystej konieczności, a z ochoty na jego zjedzenie, musimy trochę pomyśleć, zanim wskażemy którekolwiek ... chipsów. Obok tego okazuje się, że nawet ...

dawno temu

Pieczona cukinia

... Już niedługo na naszych stołach pojawi się wiele świeżych warzyw nieobecnych w naszym jadłospisie zimą. Warto skorzystać z tej okazji i czerpać garściami z tej feerii zapachów, smaków i kolorów ... . Nie jest to takie trudne, co więcej, w czasie ...

dawno temu

Potrawy z buraków

... Przeciętne dziecko nie znosi jeść warzyw, za to z wielką niecierpliwością czeka na deser wieńczący obiad. Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne. Z jednej strony serwowane przez nas potrawy ... propozycje typu: śledź, szpinak czy brokuły. ...

dawno temu

Przystawki z bakłażana

... Dziś zajmiemy się bakłażanem. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V w p.n.e., z Chin. Do Europy zawędrował on dość późno, bo dopiero około XV wieku. Jednak jego wspaniały smak i mnogość zastosowań ... jako pierwsi odkryli włosi. To oni ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

+ Pokaż więcej