Cała prawda o jajkach, czyli jak to jest z tym cholesterolem?

... Powszechnie uważa się, że jajka, wątróbka i kawior „naładowane” są cholesterolem. Czy ryzykowne jest jedzenie takich pokarmów? Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia, żeby było „zdrowo”? To dość istotna informacja dla smakoszy jajecznicy, ...

dawno temu

Selena Gomez

... Selena Gomez swoją oryginalną urodę zawdzięcza meksykańskiemu pochodzeniu. Popularność przyniosła jej rola Alex Russo w serialu "Czarodzieje z Waverly Place". ... Selena Gomez urodziła się 22 lipca 1992 roku w Nowym Yorku w USA. Jest amerykańską ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... Foie gras - co to za danie? Już 4500 lat ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą ...

dawno temu

Oryginalny sos sambal belacan

... Sambal to indonezyjski sos chilli podawany do wielu potraw jako danie uzupełniające. Jest bardziej gęsty niż meksykańska salsa. W potrawie wykorzystywane są wszystkie rodzaje chilli na świecie ... się na zrobienie go samemu. Nie jest to trudne ...

dawno temu

Kukurydziany szkodnik przysmakiem w Meksyku

... skojarzeniem, amerykanie wymyślili dla Huitlacoche nową nazwę – trufla meksykańska – taka nazwa jest znacznie bardziej sprzedażowa, prawda? Ostatnimi czasy, grzyb kukurydziany zaczął pojawiać ...

dawno temu

Przyprawy z całego świata

... smaków. Przyprawy z MeksykuSymbolem kuchni meksykańskiej jest oczywiście chili (choć pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki). Swą popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom ... kuchni. Kupujemy je świeże, w puszcze lub ...

dawno temu

Ta dieta złagodzi dolegliwości menstruacyjne

... , senność, duszność, przyspieszenie tętna, bóle głowy. Żelazo można uzupełnić jedząc mięso, wątróbkę, ryby, drób, żółtka jajek, buraki, brukselkę, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, suszone owoce. ... , senność, duszność, przyspieszenie tętna, ...

dawno temu

Takie drinki tylko w weekend!

... od tego, na co się zdecydujemy, pomyślmy, czego chcielibyśmy spróbować. Może są drinki, których nigdy nie piliście? Podpowiem – najlepsza na sobotni wieczór jest meksykańska wódka – tequila! ... od tego, na co się zdecydujemy, pomyślmy, czego ...

dawno temu

Floryda – słoneczny stan USA

... Floryda to stan w południowo-wschodniej części Stanów Zjednoczonych, w większej części położony na wielkim półwyspie o tej samej nazwie, otoczonym przez wody Zatoki Meksykańskiej i Oceanu ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ...

dawno temu

Odmiany papryki

... Na jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... kilka z nich: Kolendra – znana ze swoich właściwości leczniczych jest także chętnie stosowana w kuchni chińskiej i meksykańskiej. Ma korzenny aromat z pieprzową nutą i gorzki smak. Świetnie pasuje do wszelkich dań ...

dawno temu

3 niezwykłe dania, do których możesz wykorzystać placki tortilla!

... . Całość możesz posypać przyprawą meksykańską. Na koniec ponownie obsyp tortillę serem żółtym i nałóż na wierzch drugi placek. Podgrzewaj je na patelni, aż do momentu, gdy ser się rozpuści i zlepi ...

dawno temu

O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

„Cristiada”, Dean Wright

... Meksykański odpowiednik naszego Ogniem i mieczem, Bitwy Warszawskiej czy nawet niedawnej Bitwy pod Wiedniem. Film jest ładnie sfotografowany, ma tzw. realizacyjny rozmach, sugestywne sceny akcji ...

dawno temu

Smaki Jamajki

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... zaskakujących tradycji kulinarnych jest jedzenie owadów. Największą sławą cieszą się smażone koniki polne oraz szarańcza. Te przedziwne przysmaki możemy znaleźć w kuchni tajskiej i meksykańskiej ... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... Witamina A Występuje w wątróbce, jajkach, w mleku i nieodtłuszczonych mlecznych produktach oraz w tłustych rybach. Ponadto jej źródło stanowią warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwona papryka ... , mięsie wieprzowym, wątróbce oraz nerkach, ...

dawno temu

„Nasze wielkie rodzinne wesele”, Rick Famuyiwa

... meksykańskiej rodziny, w której od dziewczyny oczekuje się, że straci cnotę i zapał do nauki dopiero po ślubie. Tymczasem Lucia Ramirez porzuciła właśnie szkołę prawniczą i zamierza towarzyszyć przyszłemu ... dobrego smaku, której reżyser ...

dawno temu

Witaminy dla dzieci

... na wadze mimo braku apetytu, problemy łojotokowe skóry. Źródła witaminy A to mleko, masło, margaryna, tłuste ryby, olej rybi, wątróbka, marchewka, szpinak, morele. Witamina D buduje kości i zęby ... oddawaniem moczu. Witaminę D znaleźć można w ...

dawno temu

Poznaj Garfielda. To prawdziwy rekordzista

... na schorowanego kociego dziadka. Futrzak uwielbia zabawę piłką, wąchanie kwiatków oraz podjadanie ulubionej wątróbki. Garfield ma ponad 23 lata i jest jednym z najstarszych kotów żyjących w Europie ...

+ Pokaż więcej