O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

"Straż Nocna", reż. Timur Bekmambietow

... Wiele mnie w tym filmie urzekło, może dlatego, że jestem rusofilem. Przede wszystkim estetyka, skłaniająca się nieco ku czeskiemu surrealizmowi à la Jan Svenkmajer. Oryginalne animacje wykonano ...

dawno temu

"Nigdy nie będę twoja", reż. Amy Heckerling

... że twórcy z rozpędu (albo z przyzwyczajenia) obudowali go i opowiedzieli według standardowego schematu komedii romantycznej à la Adam Sandler. A więc humor, żarty, gagi, dialogi, zwroty akcji ...

dawno temu

Paryski luksus i fryzjerska ekspertyza w domowym SPA od DESSANGE Professional Hair Luxury

... , które mają znaczenie – oto sekret francuskiego stylu! To także przepis na zachwycające, doskonale wypielęgnowane włosy à la Parisienne. Efekt jak po wyjściu z salonu zapewnią produkty nowej na polskim rynku marki DESSANGE Professional Hair ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka! ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Czyj Styl?

... Są marki masowe i luksusowe. Można używać kremu Nivea, można La Prairie. Można czytywać „Panią Domu”, a można „Twój Styl”. Ta polska odpowiedź na Vogue, Harper’s Bazaar i inne snobistyczne pisma ...

dawno temu

„Kult ciała”, czyli o drodze do pewności siebie!

... się na aktualnych kanonach piękna i na przeróżne sposoby dbamy o wygląd. O tym czy w dzisiejszych czasach dominuje kult ciała opowiada specjalistka od piękna, założycielka i prezes kilkunastu Klinik La Perla – Kalina Ben Sira. ...

dawno temu

Sylwestrowa gorączka złota

... Złoto, w barwie i materii, od wieków fascynuje świat sztuki i designu. W tym sezonie, złoty błysk stał się inspiracją dla kreatorów największych domów mody, takich jak Chanel czy Oscar de la Renta ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... w sosie będzie upieczony, wyjmij go z rękawa i pokrój w plastry. Na każdym kawałku połóż dżem z żurawiny. Krok 5 Indyk w żurawinie gotowy. Smacznego!   ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... Szukasz pomysłu na szybki, syty i smaczny obiad? Istnieje ich mnóstwo, a wybór nie zawsze jest prosty. Część z nas przygotowuje pieczonego kurczaka, inni stawiają na makaron i sos spaghetti, podczas ... o temperaturze 200°C na około 1 godzinę. ...

dawno temu

Kluski śląskie

... głównych lub jako samodzielna potrawa. Kluski śląskie charakteryzują się posiadaniem dziurki, która nie tylko pełni walory estetyczne, lecz również jest miejscem, w jakim można umieścić sos. Oprócz ... tego kluski warto dodawać do różnego ...

dawno temu

Z miłości do spaghetti!

... polecam przepis na spaghetti z łososiem w sosie śmiatanowo-koperkowym – Kalejdoskop Kulinarny Dla wegetarian pomysłem jest spaghetti a la bolognese z cukinią - Passionfruit Mnie najbardziej przypadł ... z twarożkiem o smaku pieprzu – Magiczna ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z serem

... , czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... składnik wielu popularnych dań. Poczynając od przedstawicieli dań typu fast food, jakimi są hamburgery i zapiekane bułki, przez naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym, skończywszy na bardziej ... jako składnik zastępujący mięso bądź też ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ... się bez nich obejść? Wyobrażacie sobie ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane. Krok 3 Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki ...

dawno temu

Warzywne chili

+ Pokaż więcej