Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku

... do diety – ot, choćby w postaci surówki. Najlepiej zaś – na gorąco, na przykład pod postacią bigosu, w pierogach czy krokietach. Co poza kiszonkami? Klasyczne warzywa z polskich spiżarni. Ziemniaki ...

dawno temu

Jedzenie jest ważne

... swoich sił w mieszaniu ciasta na naleśniki, lepieniu pierogów, dekorowaniu kanapek czy obieraniu jajek. To kształtuje w nim wiele cech, które przydadzą się każdemu dorosłemu człowiekowi: cierpliwość ...

dawno temu

Xmas w Nowej Zelandii

... , zamówiła u Renaty - Polki, która świetnie gotuje, czerwony barszcz oraz pierogi z kapustą i grzybami. Nie mamy czasu, ani nastroju na prawdziwą świąteczną krzątaninę, poza tym dwanaście tradycyjnych ...

dawno temu

Pośpiech rujnuje sylwetkę!

... kanapek lub kilogram pierogów. Jeżeli skupiasz swoją uwagę na czymś innym niż jedzenie, twój mózg nie zarejestruje tego, że w ogóle cokolwiek bierzesz do ust! W rezultacie cały czas pozostajesz głodna ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... się solą i pieprzem i nadziewa przygotowane „miseczki”. Dobrym pomysłem jest także nadzianie pomidorów farszem takim, jaki zwykle stosuje się do pierogów ruskich. Masę ziemniaczano-twarogową warto w tym przypadku wzbogacić poszatkowaną i ...

dawno temu

Wyniki konkursu jejKuchni - Popisz się Przepisem!

... , wszędobylskich naleśników, czy pracochłonnych pierogów. Innymi słowy, niesytość trafiła mnie w momencie, gdy wobec posiłku miałam większe wymagania niż zaspokojenie apetytu. W końcu nie bez powodu potrawy ...

dawno temu

Życie i dieta bez glutenu

... (rodzaj mąki), soczewicę, fasolę, orzechy, mięso, owoce, warzywa. To są produkty bezpieczne, o ile na etapie produkcyjnym nie zostały zanieczyszczone glutenem. Najpewniejszymi i najbezpieczniejszymi ...

dawno temu

Czy wegetarianizm to dobry sposób na zdrowe żywienie dziecka?

... jest m.in. w soczewicy, szpinaku, burakach, orzachach i kaszach. Jego przyswajanie przez organizm zwiększa witamina C, dlatego jej również nie powinno zabraknąć w posiłkach. Z kolei w cynk bogata ...

dawno temu

Dieta dla włosów - co możesz im dać?

... go w: pomarańczach, soczewicy, orzechach, fasoli, produktach pełno-pszennych, wątróbce, burakach, brokułach, brukselce i szpinaku.   ...

dawno temu

Organ nieużywany zanika, tak mówią

... …, ech, swojski jak domowy rosół z makaronem a nie jakiś zupo-krem z kury z grzankami w pięć minut… ale niedziela się kończy, kończą się własnoręcznie przez mamę ulepione pierogi ruskie, które dostałam ... z grilla. Zaglądam do stojących w ...

dawno temu

Ajurweda – orientalny sposób na urodę

... soczewica, ryż. Typ Kapha wymaga szczególnie oczyszczenia porów. Odpowiednie zioła to: cytryna, lukrecja, aloes, róża, szałwia, szafran, ogórek. Źródło: informacja prasowa Zuzanna Szybisty ...

dawno temu

Przygotuj prosty lunch do pracy!

... wieczorem – sałatka bez problemu wytrzyma przez noc w lodówce. Na koniec, wzbogać lunch białkiem – dodaj do niej np. rybę. Zmieszaj zboża, fasolę, soczewicę i twarde warzywa (ugotowane lub surowe ...

dawno temu

Piknik na Zdrowie

... wygłodniałych gości, około południa, przewidzieliśmy posiłek - mercumek corbasi, czyli... zupę soczewicową. Przyrządza się ją z czerwonej soczewicy, ktora wcześniej zostaje namoczona z dodatkiem ...

dawno temu

Witaminy dodające energii

... . Rozsądniej będzie wzbogacić dietę o produkty zawierające żelazo: małże, sardynki, ostrygi, wątróbka drobiowa, soczewica, groch. Magnez - przyda się tym, którzy nadużywają kofeiny. Wypłukuje magnez ...

dawno temu

Figura gruszki - jak się ubrać?

... są więc warzywa, fasola, soczewica, ziarna i nasiona. Należy się wystrzegać czerwonego mięsa, miodu i innych cukrów, białego pieczywa, makaronu ryżu ziemniaków i bananów.   ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... słonecznika. Są bogate w żelazo, fosfor i wapń.Kiełki soczewicy. Zawarty w nich kwas foliowy działa krwiotwórczo i antymiażdżycowo. Co więcej, kwas foliowy zalecany jest kobietom planującym zajście ...

dawno temu

Zupa indyjska - jak zrobić takie cudo?

... na soczewicę. Dobrze ją wypłucz i wrzuć do zupy. Gotuj około 15 minut. Krok 5 Pokrój marchew w drobną kostkę i posiekaj por. Podobny los zgotuj pomidorom (tylko pamiętaj, by wcześniej zdjąć ...

dawno temu

Jak zmienić dotychczasową dietę? List do Dietetyka

... , wiele osób jest nieprzekonanych do stosowania tych warzyw w kuchni. Szkoda, ponieważ nie tylko są zdrowe, ale również i sycące. Proszę spróbować np.: spaghetti. Opakowanie około 300 gram soczewicy ... miękkość, dodajemy obrane ze skórki i ...

dawno temu

Czym nie warto się przejmować w Święta?

... moja mama: „Krwawi toto tak, że za każdym razem czuję się jak zbrodniarz.” Dzięki bogom, mało która nowoczesna pani domu daje sobie wmówić, że tylko ręcznie ulepione pięćset pierogów daje jej prawo ... się kupić gotowe. Pierogi. Uszka. Sałatki ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

...  niż surowe pomidory. Zawiera on między innymi likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami. W tym czasie dietetycy polecają również rośliny strączkowe – groch, soczewicę, ciecierzycę ...

dawno temu

Co jeść, aby pokonać świąteczny stres?

... depresji. W twojej diecie nie powinno zabraknąć także folianu, który wspomaga produkcję serotoniny i dopaminy. Bogatym jego źródłem jest soczewica. Folian jest tak istotny dla nastroju, że stał ...

dawno temu

Mięso a dieta dziecka

... , które zawierają te składniki. Soczewica dostarczy białka a zielone warzywa i warzywa strączkowe uzupełnią żelazo. Trzeba mieć jednak świadomość, że składniki zawarte w mięsie są łatwiejsze ...

dawno temu

Dwoje na sercu

... lepiącą setki pierogów. I jednocześnie zalewającą się łzami, że jak Twoje dzieciaki te pierogi zjedzą, to będą mieć niestrawność albo utyją. Tulisz potomstwo do łona, zamartwiasz się, obwiniasz ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... i roztargnienie. Produkty bogate w kwas foliowy to: sałata, szparagi, soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek. Makroelementy Wapń ... , ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, ...

+ Pokaż więcej