Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ...

dawno temu

Chińszczyzna z kurczakiem

... smażony kurczak, ale by tak się stało, musisz go najpierw umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a dopiero później wrzucić na rozgrzany olej. 3. Kiedy filet będzie się smażył, poszatkuj cebulę oraz pora ... i dodaj do mięsa. 4. Po 10 minutach wrzuć ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Stek to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni amerykańskiej na świecie. Coraz chętniej sięgamy po nie także w Polsce. Jednak przygotowanie miękkiej, dobrze wysmażonej wołowiny ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy wieprzowina lub wołowina będzie miękka, wsyp przyprawę do gyrosa, wymieszaj i odstaw na godzinę. Krok 2 Zupa gyros ... do gyrosa1 opakowanie zupy cebulowej1 ...

dawno temu

Latające lampiony

... Latające lampiony zaprojektowali Chińczycy ponad 2000 lat temu. Początkowo służyły jako sygnał ostrzegawczy. Z czasem puszczanie papierowych lampionów stało się piękną tradycją. Dziś chińskie ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły ...

dawno temu

Chroni przed osteoporozą i KOBIECYMI nowotworami. Jednak wciąż jemy jej za mało

... 50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny. ... wołowiny. Dodatkow białko to, w przeciwieństwie do zwierzęcego, nie zawiera szkodliwych puryn, które utrudniają przyswajanie wapnia. Jedynym problemem jest ...

dawno temu

Niesamowita chińska sztuka zdobienia paznokci

... . Kwestią czasu było kiedy szał paznokci opanuje kraje azjatyckie: Chiny i Japonię. Paznokcie jako dzieło sztukiRynek chiński jest bardzo specyficzny, ponieważ odbija się w nim niemalże cała mentalność ... wzory to z pewnością ryby, smoki, ...

dawno temu

Punkty akupresury

... z dobrze znanych i sprawdzonych ziół albo korzystając z innych metod leczenia. Jedną z cieszących się większym uznaniem tradycji leczenia jest medycyna chińska. W jej obrębie mieści się wiele metod ... , przeczytaj poniższy artykuł. Co to jest ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... brukselek2 cebuleolejczosnekchilinatkęsólpieprzKrok 1 Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj. Krok 2 Teraz najważniejszy składnik pikantnej potrawy ... – mięso wołowe. Pokrój je w kostkę. Krok 3 Na ...

dawno temu

Zupa strogonow

... także śmietanę. Na podstawie tej potrawy powstała zupa gulaszowa strogonow. Masz ochotę na zrobienie rozgrzewającej zupy strogonow z wołowiny? Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na zupę strogonow. ... także śmietanę. ...

dawno temu

"Balzac i mała Chinka", reż. Dai Sijie

... Pełen poezji, pięknych kolorów i obrazów chińskiej przyrody film zasługuje w pełni na uwagę publiczności. ... W roku 1970 pod twardymi rządami Mao, dwóch chińskich licealistów trafia w ramach reedukacji do górskiej wioski na pograniczu Tybetu. ...

dawno temu

Ciasteczka z wróżbą

... z kuchnią chińską, jednak istnieje wiele poważnych wątpliwości co do miejsca i czasu wymyślenia tego niezwykle ekscytującego wypieku. Niektórzy łączą wróżbę z chińskiego ciasteczka z omikiji ... ta jednak nie jest ostatecznie potwierdzona i nie ...

dawno temu

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

... jest pożywana i syta, dzięki niej będziesz miała mnóstwo energii do popołudniowych eskapad. Mężczyźni za nią przepadają. Przygotuj: pół kilograma wołowiny lub wieprzowiny1 czerwoną i 1 zielona ... i podsmaż na patelni. Krok 2 Kostka ma też ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest Porkolt. Jednakże wiele węgierskich potraw jest przyrządzane na „gulaszowy” sposób – chociażby siedmiogrodzka wołowina, w obu wariantach – na ostro i na kwaśno ... wodą, jeśli zajdzie taka konieczność. ...

dawno temu

Czas na cebulkę

... Pogoda zachęca do ubioru "na cebulkę". Ale nie tylko. Cebula to lek na przeziębienie i ból gardła. Znana z charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu i łez podczas krojenia, jest ceniona w medycynie ... naturalnej. Cebula to dobroczyńca dla ...

dawno temu

Hongkong - miasto moloch

... Od 15 lat dawna brytyjska kolonia tkwi na powrót w objęciach chińskiego smoka. Wciąż cieszy się autonomią, jednak wśród gigantycznych wieżowców wiatr przenosi niepokój. Chińskie juany wpychają ... się do sklepów, nieruchomości i dominują nad ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... odżywczymi. A może czasem warto pomyśleć, co ten idealnie komponujący się z wołowiną majeranek daje naszemu zdrowiu? Albo czosnek? Dziś bohaterem, a raczej bohaterką artykułu, będzie typowo włoska przyprawa – szałwia. ... odżywczymi. A może ...

dawno temu

Akupresura – leczenie dotykiem

... może stosować ją samodzielnie w ramach autoterapii. Holistyczna metoda leczeniaW tradycyjnej medycynie chińskiej zakłada się, że w ciele człowieka znajduje się 14 kanałów, przez które przepływa ... na ciele nie jest trudne. Charakteryzuje je ...

dawno temu

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... wieprzowej, paczka wędzonych śliwek, musztarda chrzanowa KAMIS, 2 cebule, koncentrat pomidorowy,ketchup, pieprz ziołowy KAMIS, majeranek, 3 ząbki czosnku,oliwa, sól, pieprz. Jak każde ... pierwszy raz po ok. 30-40 minutach. Jeśli do tego momentu ...

dawno temu

Sosy do mięs

... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos. ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy ...

dawno temu

Chińska odżywka z zielonej herbaty na piękne włosy

... chiński. Zrobienie tego naparu jest bardzo proste. Wystarczy nalać do dużego naczynia gorącej wody, dodać do niej garść suszonego rozmarynu, łyżeczkę oliwy z oliwek i dwie torebki zielonej herbaty ...

dawno temu

Potrawy z woka

... jego zalety… Spróbujcie sami! Kurczak słodko – kwaśny z warzywami300g piersi z kurczaka,100g zielonej fasolki szparagowej,1 czerwona cebula,1 czerwona papryka,1 por,1 cytryna,1 łyżka miodu,sól, pieprzolej ... Mięso kroimy w nieduże paski. Z ...

+ Pokaż więcej