... Granat to bogate źródło silnych przeciwutleniaczy oraz witamin. Składniki te są niezwykle cenne dla zdrowia. Oprócz tego owoc ten przynosi wiele korzyści skórze, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a także ...
... Dzięki właściwościom cytryny z łatwością pozbędziesz się ciemnych plam i przebarwień. Wystarczy regularnie wcierać świeży, cytrusowy sok w pożądaną sferę ciała i czekać na rezultat. Owoc ten okazuje ...
... i dressingów. Często stosowany jest także do przyrządzania naleśników, racuchów, ciast i deserów. Jakie właściwości posiada olej z orzecha włoskiego? ... i dressingów. Często stosowany jest także do przyrządzania naleśników, racuchów, ciast i ...
... Zdrowotne właściwości czosnku i oliwy z oliwek znane są od dawna. Czosnek od wieków stosowany jest w walce z nadciśnieniem tętniczym. Z kolei oliwa z oliwek, według najnowszych doniesień, przyspiesza ... metabolizm i obniża poziom cholesterolu. ...
... , a jej właściwości bakteriobójcze pomagają zwalczyć infekcje. Szerokie jest także wykorzystanie witaminy C w kosmetyce, ponieważ jest naturalnym przeciwutleniaczem, a także przyspiesza gojenie podrażnień ...
... Rumianek jest rośliną leczniczą, po którą sięgamy przy wielu dolegliwościach. Jest składnikiem wielu kosmetyków, także tych przeznaczonych do higieny intymnej dzieci. Jakie są jego właściwości ... , przy jakich schorzeniach można go stosować i ...
... Na jego bazie produkuje się wiele kosmetyków. Mają one działanie kojące i zwykle polecane są do skóry wrażliwej. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, z jakich innych powodów roślina ta cieszy się popularnością w przemyśle kosmetycznym? Jeśli ...
... Jeśli Sylwester, to koniecznie szampan! Ten lekki, orzeźwiający i delikatnie muskający podniebienie alkohol nadaje splendoru ważnym uroczystościom. Co więcej, ma wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? O tym poniżej. ... Jeśli Sylwester, to ...
... korzystne dla naszego zdrowia gatunki. Jednym z nich jest bliska kuzynka naszej polskiej jagody – borówka amerykańska. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jakie właściwości są jej przypisywane oraz w jaki sposób możesz wykorzystać ją w kuchni, ...
... do owoców i warzyw – mówi Vinson. Polifenole występują w sposób naturalny w roślinach i są najbogatszym antyoksydantem, który ma właściwości przeciwzapalne, a sami naukowcy wierzą, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób serca, raka czy innych ...
... regenerację. Obok właściwości czysto zdrowotnych ta roślina zielna, właściwie zastosowana, może pomóc wyleczyć pewne skórne przypadłości oraz odmłodzić zmęczoną cerę. Jak zatem czerpać pełnymi garściami z popularnego „dmuchawca” w czasie ...
... Fiołek trójbarwny to oficjalna nazwa polnego kwiatka - bratka. Szeroko stosowany w ziołolecznictwie słynie z łagodzenia objawów trądziku młodzieńczego. Dawniej służył do oczyszczania krwi i zapobiegania żylakom. Jakie jeszcze właściwości ...
... jednak bez kolorów. Surowy szpinak powinny jeść osoby borykające się z anemią. Gotowane na oleju liście szpinaku są polecane na problemy skórne – liszaj, opryszczkę, trudne do zagojenia rany i łuszczycę. Szpinak mrożony nie ma tych właściwości. ...
... , który dołącza do linii poison, to snail mucin cream. Tym razem marka clarena wykorzystała dobroczynne właściwości śluzu ślimaka, który od wieków cieszy się uznaniem wśród kosmetologów, a nawet lekarzy. ...
... Dobroczynne właściwości herbaty są znane od wieków. Przywracają młodość, odchudzają, dodają energii lub usypiają. Istnieje też herbata lecznicza i do tej kategorii można z pewnością zaliczyć herbatę ... świetnie wspomoże twoją dietę na ...
... Niezwykłe właściwości kawy 56580 Kawa od dziesiątek lat jest wykorzystywana jako napój energetyczny. Zawarta w jej składzie kofeina skutecznie pobudza funkcjonowanie mózgu i usprawnia koncentrację ...
... Deser czekoladowy to pyszna słodkość, która poprawi nawet najgorszy nastrój. Czekolada jest cudownym lekarstwem na zimową handrę. Wprawdzie ma dużo kalorii, ale także sporą dawkę potrzebnego nam magnezu. Czasami można więc odpuścić sobie dietę i ...
... Dietetycy ostrzegają: nadmiar soli w diecie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego. Co więcej, właściwości soli mogą mieć korzystny wpływ na radzenie sobie ze stresem. Jak to jest z tą solą? Czy sól ...
... Mamy różne rodzaje herbaty, każdy z nich ma inny smak i właściwości. Każdy wymaga także innego sposobu przygotowania. Parzenie herbaty to nie tylko zalanie jej wodą, jak sądzą niektórzy. Trzeba wiedzieć jaką temperaturę powinna mieć woda i jak ...
... Walory smakowe i lecznicze szczawiu były znane już starożytnym Rzymianom. To niepozorne warzywo jest bowiem źródłem żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A oraz C ...
... Por powinien jak najczęściej pojawiać się na naszym stole. Dostarcza bowiem organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, a także witaminy C, E, B1 i B2. Surówka z porów to naprawdę doskonały pomysł ...