Właściwości lecznicze czosnku

... Ten składnik kulinarny nie jest lubiany przez wszystkich. Intensywny zapach, który utrzymuje się przez długi czas po jego spożyciu, powoduje niesmak w ustach, a do tego niezwykle trudno się pozbyć ... bowiem to skuteczny lek na wiele zdrowotnych ...

dawno temu

Suszenie żywności

... Niektóre produkty spożywcze szybko ulegają zepsuciu, podczas gdy inne mogą przez długi czas stać i nadal nadają się do spożycia. Wydłużenie terminu przydatności zawdzięcza się metodom utrwalania ... .  Suszenie to jeden z pierwszych sposobów ...

dawno temu

Nietolerancja laktozy

... W mleku i produktach mlecznych zawarty jest cukier - laktoza. Po spożyciu jest on rozkładany przez enzym - laktazę. Gdy tego enzymu zabraknie lub jest go zbyt mało, organizm nie przyswaja laktozy ...

dawno temu

Najbogatsze źródła błonnika

... jednak pod uwagę jego duże znaczenie w utrzymaniu przez człowieka dobrego stanu zdrowia, zaleca się spożycie znacznych ilości tego składnika, tj. 20-40g w ciągu doby. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy dążyć do spożycia błonnika ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... w lodówce zapasy. I zwykle zastanawiamy się: czy ta mrożonka nadaje się jeszcze do spożycia? czy produkty powinny być zakryte czy nieszczelne? czy nie tracą swoich właściwości odżywczych? Zobacz, jak dobrze przechowywać żywność. ... w lodówce ...

dawno temu

Jak obniżyć ciśnienie?

... soli i tłuszczów. Nie wszystkie naturalne środki są zatwierdzone medycznie, niemniej jednak warto się nimi zainteresować. ... soli i tłuszczów. Nie wszystkie naturalne środki są zatwierdzone medycznie, niemniej jednak warto się nimi ...

dawno temu

Warunki przechowywania żywności

...   W każdej kuchni na pewno zdarzają się takie pokarmy, których po otwarciu nie jesteśmy w stanie wykorzystać w całości. Czy raz otwarte nadal nadają się do spożycia po upływie określonego czasu ... W każdej kuchni na pewno zdarzają się takie ...

dawno temu

Solo - niewesoło

dawno temu

Przechowywanie wędlin

... Zaledwie wczoraj zrobiłaś zakupy a już dziś wędlina nie nadaje się do spożycia? Jeśli irytuje cię szybkie psucie się wędlin i nie wiesz, jak należy je przechowywać - dobrze trafiłaś. W poniższym ... przydatność do spożycia. Ci, którzy robią ...

dawno temu

Węglowodany w jedzeniu

... Przez zawartość glukozy są bogatym źródłem energii, dlatego tak ważne jest ich spożycie wczesnym rankiem, kiedy to nasz organizm domaga się solidnej dawki składników odżywczych. Proces ...

dawno temu

Baton - pogromca apetytu

... , zwyrodnienie stawów) oraz do próchnicy. Istnieje pewna grupa batoników, których spożycie nie musi skończyć się na fotelu dentystycznym czy też w gabinecie dietetyka. O czym mowa? ... , zwyrodnienie stawów) oraz do próchnicy. Istnieje pewna ...

dawno temu

Kiedy silna wola przegrywa z potrzebą jedzenia...

... nie potrafi pohamować się przed słodką lub tłustą przekąską, nawet po spożyciu pełnowartościowego posiłku. Co wpływa na tak silną potrzebę jedzenia? Temu zagadnieniu postanowili przyjrzeć się naukowcy z Uniwersytetu w Teksasie.  ... nie potrafi ...

dawno temu

Wstrząs anafilaktyczny

... , zażycia leków zawierających penicylinę czy spożycia orzeszków ziemnych. Jakie objawy towarzyszą wstrząsowi i jak udzielić pierwszej pomocy osobie poszkodowanej? ... , zażycia leków zawierających penicylinę czy spożycia orzeszków ziemnych. ...

dawno temu

Gluten w diecie niemowlęcia

... Gluten to białko roślinne występujące w większości popularnych zbóż: w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej po jego spożyciu, należy wprowadzać go do diety dziecka z rozwagą i w odpowiednim ...

dawno temu

JAK ZMIENJSZYĆ APETYT NA SŁODYCZE

... Problem spożycia dużej ilości słodyczy jest bardzo powszechny. Wielu osobom będących na diecie rezygnacja ze słodyczy jest właśnie największym wyzwaniem. Nie potrafią zapanować nad apetytem na coś ... działania insuliny. Po spożyciu słodyczy ...

dawno temu

Jak zrobić domowy peeling?

... . Przestudź fusy z kawy, a następnie wymieszaj je z oliwą. Wetrzyj naturalny peeling w skórę, a potem spłucz ciało wodą. Krok 3 Peeling z soli to kolejny sposób na gładką skórę. Zmieszaj 2 łyżki soli i 3 ...

dawno temu

Fast foody uzależniają tak jak heroina

...   Dieta pełna burgerów, chipsów, kiełbasek i ciastek może doprowadzić do tego, że nasz mózg będzie pożądał pożywienia z wysokimi wartościami cukru, soli i tłuszczu. W przeciągu kilku lat fast foody mogą stać się substytutem szczęścia i ...

dawno temu

Dodajemy smaku twarożkowi

...   Biały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na pieczywo rankiem. Taki jest nasz popularny twarożek, którym delektujemy się podczas śniadania. Delektujemy? Może to nie najtrafniejsze słowo ... Biały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na ...

dawno temu

Jak zrobić popcorn?

... , iż dostarcza sporo kalorii i niezdrowej dla organizmu soli, to przygotowując go domową metodą można przecież nieco ograniczyć jego dodatki, destruktywnie wpływające na sylwetkę. Czy ta prażona kukurydza faktycznie jest taka zła? Jak się ...

dawno temu

Sposób na przypalone garnki i zabrudzone srebrne sztućce

... wypłucz sztućce i wytrzyj je. 3. Srebrne przedmioty będą znów błyszczały, jeśli wykąpiesz je w roztworze soli i sody. Wyłóż najpierw miskę folią aluminiową, a następnie wypełnij gorącą wodą z łyżka soli i sody. Po wymoczeniu, wyjmij srebro, ...

dawno temu

Seans w grocie solnej

... Seanse z wykorzystaniem soli są znane w większości jako metoda zwalczania niektórych chorób czy dolegliwości zdrowotnych. Niewiele osób wie jednak, że grota solna mogą przysłużyć się także urodzie. Jak działa ta popularna technika uzdrawiania ...

dawno temu

Nowe dezodoranty do stóp Herbal Care

... i antyseptyczne. Skutecznie odświeża i chłodzi stopy, działa antybakteryjnie i eliminuje nieprzyjemny zapach, redukuje nadmierne pocenie, zmniejsza ryzyko podrażnień oraz wspomaga profilaktykę przeciwgrzybiczą. Nie zawiera soli aluminium, ...

dawno temu

Takifugu – ryzykowny posiłek rybny

...   Lubicie ryby? A zjedlibyście Takifugu? Japońską rybkę, której spożycie może zaowocować tym że nasza rodzina w trybie przyspieszonym będzie musiała nabyć trumnę? Ryby zapewniają nam niesamowite ... Lubicie ryby? A zjedlibyście Takifugu? ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... Dawniej ryby były podstawą jadłospisu i często gościły na naszych stołach. W dużej mierze wpływała na to cena, była znacznie niższa od mięsa. Dziś spożycie ryb jest mniejsze, bo i cena znacznie wzrosła, a na rynku pojawiło się dużo więcej ...

+ Pokaż więcej