Źródła naturalnego kwasu DHA

... , łososiu, dorszu, sardynce, makreli i tuńczyku. Niestety wciąż zjadamy zbyt małą ilość ryb – rzadko kiedy sporządzone z nich dania pojawiają się na naszych stołach choćby trzy razy w tygodniu. Z drugiej ...

dawno temu

Przepis na promienną skórę jesienią!

... . Szczególnie bogate w ten składnik są produkty tj. tuńczyk, łosoś i pstrąg. Włącz te ryby do jadłospisu, a zauważysz znaczną poprawę kondycji swojej cery, która stanie się bardziej miękka. Kwasy omega ...

dawno temu

Przepisy kulinarne - sałata lodowa

... tego pysznego dania, które może z powodzeniem zastąpić niezdrowe, smażone kotlety z ziemniakami możemy użyć np. tuńczyka czy szprota. Dobrze sprawdzi się także gotowana panga. Do tego dokładamy pomidor ...

dawno temu

20 pomysłów na przekąski Sylwestrowe

... z ciasta francuskiego z szynką i z serem. 5. Śledzie pod pierzynką. 6. Sałatka z tuńczykiem. 7. Pieczone chipsy tortilla. 8. Sałatka meksykańska. 9. Grzanki czosnkowe. 10. Sałatka gyros. 11. Roladki ...

dawno temu

Osteoporoza – cichy zabójca

... o witaminie D, zwłaszcza poza okresem letnim (witamina D najczęściej występuje w produktach bogatych w wapń, najlepszym jej źródłem są: łosoś, sardynki, tuńczyk), zaleca się przyjmowanie 400-800 ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... , by wykorzystać te produkty do wykonania bardziej niecodziennych potraw. Być może ciebie i twoją rodzinę zainteresują roladki z sosem bolognese lub lasagne z tuńczykiem? By przygotować specjalne ...

dawno temu

8 najskrytszych sekretów szczupłych kobiet

... , skup się na chudym białku – np. jajach, rybie, kurczaku i tuńczyku. Naukowcy zauważyli, że wysokobiałkowe śniadanie zmniejsza prawdopodobieństwo sięgnięcia po przekąskę późnym wieczorem ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... włoskich, rybach (łososiu, makreli, sardynkach, tuńczyku). Do tłuszczów wielonienasyconych zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-6. Ich źródłem są: olej z kukurydzy, olej z sezamu, olej z migdałów, olej z orzechów włoskich. ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ...

dawno temu

Zdrowa kolacja

... w zielonym ogórku substancje niszczą witaminę C w pomidorze),tosty z chudą wędliną,ryż z tuńczykiem, rybą lub kurczakiem plus gotowane warzywa,zupa pomidorowa z ryżem,jajka na miękko.Ważne, by nasza kolacja ...

dawno temu

Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka.

... wspaniale współgra z czerwonymi mięsami, rybami o intensywnym smaku (tuńczyk, łosoś) i papryką. Jak widać możliwości zrobienia z ziemniaków czegoś nowego, innego jest mnóstwo. I wcale nie jest to takie trudne. A może Wy macie jakieś inne ...

dawno temu

Fakty i mity na temat zdrowego jedzenia. Co jeść, a czego unikać na co dzień?

... , warto pamiętać, że nie każda z nich jest rzeczywiście zdrowa. Uważaj szczególnie na tuńczyka, ponieważ często może zawierać w sobie metale ciężkie, natomiast łosoś bywa karmiony antybiotykami. Chcąc ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... A i D. Ryby ze względu na zawartość tłuszczu dzielimy na:chude – szczupak, dorsz, sola, pstrąg, okoń;półtłuste – turbot, flądra, karp, halibut;tłuste – makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź ...

dawno temu

Pasta włoska

... sposobu ich gotowania. Innym ważnym składnikiem włoskich past są warzywa. Kiedy zamierzasz zrobić sos bolognese albo makaron z tuńczykiem, zdecyduj się na świeże pomidory albo pomidory w puszce. Użycie ...

dawno temu

Przepisy na szybki obiad

... zajmie ci nie więcej niż kilkanaście minut, a w tym czasie z łatwością możesz zrobić pyszny sos. Wystarczy, że do podsmażonej cebuli dodasz pomidory z puszki, kawałki tuńczyka w sosie własnym ...

dawno temu

Dieta w ciąży najlepsza dla Ciebie

... po chude wędliny, drób, ryby morskie (1-2 razy w tygodniu, np. łososie, makrele, śledzie, tuńczyki). Te ostatnie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka ...

dawno temu

5 produktów do codziennej diety

... na śniadanie jest omlet z szynką. Zawsze możesz też dodać posiekane jajko do sałatki z tuńczykiem i oliwkami. 185243. Jagody – badania Tufts University wykazały, że jagody są najlepszym źródłem ...

dawno temu

5 lubianych sportów, które są pogromcami kalorii

... . sałatki z tuńczyka. Ta dyscyplina sporu wbrew pozorom jest bardzo wymagająca – podczas grania angażujemy ok. 120 mięśni. Regularna gra świetnie kształtuje sylwetkę i wzmacnia cały organizm. A jeżeli ...

dawno temu

Sposoby na cellulit

... . Narodowy kotlet schabowy zastąp rybami bogatymi w kwasy omega 3, np. łososiem, tuńczykiem czy śledziem. Z jadłospisu musisz koniecznie wyeliminować słodkie gazowane napoje oraz słodzone soki ...

dawno temu

Kwas DHA – dlaczego tyle się o nim mówi i gdzie go szukać?

... . Dlatego wzbogać swoją dietę o produkty zawierające czysty kwas DHA. Są to przede wszystkim ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś, śledź), owoce morza i algi. Dzienna dawka kwasu DHA w diecie dorosłego człowieka ...

dawno temu

Witaminowy elementarz skóry

... , sezam, tuńczyk, orzechy, mięta, kasze, kapusta, soja, kiełki zbóż. Korzyści dla organizmu: Stabilizuje układ krwionośny. Redukuje symptomy menopauzy i PMS. Działa antyutleniająco, chroni ...

dawno temu

9 sposobów na zdrowe oczy

... z olejem rybim. Warto spożywać co najmniej 5-6 liczących ok. 100 g porcji ryb (np. tuńczyka, sardynek, łososia lub makreli) tygodniowo. Tak, warto jeść bogatą w witaminę A marchew ...

dawno temu

Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku

... czy sashimi z tuńczykiem – Twój organizm będzie Ci wdzięczny. Czas zup Zimą chętniej sięgamy po dania ciepłe. Takie, które rozgrzewają nas od środka. Zapomnij więc o kanapkach i innych zimnych przekąskach ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab, chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera ... konsumpcje mięsa, jeść jego niewielkie ...

+ Pokaż więcej