Drogocenne właściwości KASZY. Jej kaloryczność po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie

... . Kupując kaszę, wybieraj tę niepaloną, bo proces ten zmniejsza ilość przeciwutleniaczy. Ciekawostką dla dbających o linię będzie fakt, że kaloryczność produktu po ugotowaniu zmniejsza się ponad pięciokrotnie. Źródło: TVN Style/x-news Źródło ...

dawno temu

Jak długo powinno się gotować jajka?

... Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy. ... ...

dawno temu

Niezbędnik na świątecznym stole – zupa grzybowa

... Unoszący się w domu zapach zupy grzybowej, to coś co zawsze kojarzy mi się ze Świętami od lat. Aromat tego dania, zawsze przenosi mnie w ten magiczny czas, nawet wtedy, kiedy zdarza mi się ugotować tą zupę w trakcie innych dni w roku. ... ...

dawno temu

Jak powstają kolorowe makarony. Będzie szkarłatny?

... wyrabiany jest z mąki razowej z pełnego przemiału. Jest nieco twardszy po ugotowaniu, niż makaron tradycyjny. Za to jest to znacznie zdrowszy makaron. W Polsce, wyrabiając makaron w domu, możemy ...

dawno temu

Przechowywanie jaj. Gdzie i jak przechowywać gotowane jajka, żeby były świeże?

... . Jest wiele sposobów, aby wykorzystać ugotowane wcześniej jaja. Poniżej pokażę ci, jak możesz przechowywać gotowane jaja, aby zachowały swoją świeżość jak najdłużej. ... Jak przechowywać jajka? Odpowiednio przechowywane jaja (np. w zamkniętym ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... mąki pszennej,½ selera,sól, pieprz, liść laurowy,2 goździki,pieprz cayenne, gałka muszkatołowa   Jak ugotować rosół z kury? Kurę dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy do niej obrane ...

dawno temu

Różne oblicza ziemniaka

... rzec. Tradycyjnie jednak podaje się ziemniaki ugotowane po uprzednim zdjęciu z nich skórki. Odmienną formą jest ugotowanie ich w mundurkach. Wtedy jedzenie ich na ciepło jest kłopotliwe, ale wystarczy je posolić i popić zsiadłym mlekiem, aby ...

dawno temu

Jak przygotować idealne ciasto na makaron?

... Może trudno w to uwierzyć, ale do sporządzenia świeżego ciasta na makaron wystarczą tak skromne składniki, jak mąka, jaja i szczypta soli. Jeżeli perspektywa stworzenia domowego spaghetti wciąż ...

dawno temu

Przepis na zupę - rzodkiewka w roli głównej

... Zdrowe i bogate w sole mineralne liście rzodkiewek są znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek czy sosów. Zamiast wyrzucać liście ze świeżej rzodkiewki przygotuj na ich bazie zupę. Jak ugotować zupę rzodkiewkową? Przepis poniżej. ... Zdrowe i ...

dawno temu

Kwaśnica po góralsku

... stwierdzeniu. Zanim dowiemy się, jak ugotować kwaśnicę, warto zaznaczyć, że ze swej natury jest posiłkiem dość pożywnym. Przecież to właśnie kwaśnica na żeberkach pozwalała przetrwać góralom trudne ... warunki pogodowe. Przepis na kwaśnicę po ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... Chyba nie ma takiej osoby, która nie próbowałaby kuchni włoskiej. Pizza, lazania, spaghetti, risotto – te najbardziej charakterystyczne włoskie potrawy przyjęły się w Polsce bez szemrania. Co więcej ...

dawno temu

Gry kulinarne jako odprężenie po gotowaniu

... Część ludzi traktuje gotowanie jako smutny obowiązek, jako konieczność. Inni jednak uważają je za rozrywkę, zwłaszcza jeśli mogą ugotować coś specjalnego dla swojej drugiej połówki lub właśnie z nią ...

dawno temu

Sos do ryżu - smaczny i szybki

... Warto znać przepis na dobry sos do ryżu, bo to doskonały pomysł na szybki obiad. W tym przypadku naprawdę nie stracisz wiele czasu. Przygotujesz danie zanim ryż zdąży się ugotować. Sprawdź jak łatwo jest stworzyć coś pysznego. ... Warto znać ...

dawno temu

Gotowanie jajka

... w diecie nie powinno ich nigdy zabraknąć. Prozaiczna sprawa ich gotowania czy obierania zapewne nigdy nie zaprzątała Wam głowy, warto jednak wiedzieć, że i na to są sprawdzone sposoby. Jak ugotować jajka? ... w diecie nie powinno ich nigdy ...

dawno temu

Gotowanie kaszy

... , gdy przed wlaniem ją do wrzątku najpierw wymieszamy ją z niewielką ilością mleka Kasza gryczana dobrze ugotuje się ze szczyptą soli By kasza nie straciła swoich wartościowych składników, należy ją ...

dawno temu

Jak zrobić pesto z bazylii i parmezanu?

... kolację, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i ugotować jędrne kluseczki. ... kolację, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i ugotować ...

dawno temu

Kapuśniaczki - doskonały dodatek do barszczu na sylwestra

... Jeśli postanowiłaś ugotować na sylwestra czerwony barszcz, to powinnaś zadbać również o odpowiednie dodatki. Kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie. Goście będą mogli przegryzać bułeczki z kapustą „na sucho” lub popijać je czerwoną zupą. Sama ...

dawno temu

Zupa fasolowa

... Zupa fosolowa to potrawa, którą naprawdę można się najeść. Jest gęsta, smaczna i tania. Jedynym problemem jest sama fasola, którą przed ugotowaniem należy moczyć przynajmniej przez kilka godzin, ale jeśli pomyślisz już dziś o jutrzejszym ...

dawno temu

Wydmuszki wielkanocne

... Malowanie pisanek jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych. Aby praca maluszków nie poszła na marne, a te małe dzieła sztuki nie skończyły na wysypisku, zamiast dekorować jajka ugotowane na twardo, zróbcie wydmuszki. O tym, jak ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , kminek, ziele angielskie Jak ugotować doby bigos? Kapustę należy kilka razy przepłukać zimną wodą, dla pozbycia się kwaśnego odczynu, a potem wycisnąć. Nastepnie przełożyć do garnka, dodać niewielką ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

... wieprzowiny (bez kości),150g kiełbasy,100g fasoli,4 buraki,2 ziemniaki,150ml śmietany,50g masła,koperek, natka pietruszki, czosnek, cukier, sól, pieprz Jak ugotować barszcz ukraiński? Fasolę płuczemy ...

dawno temu

Wielkanocny Żurek z przyprawą do żurku KAMIS

... . Ugotowanie wielkanocnego żurku nie jest trudne - przekonaj się sama, jak przyrządzić pyszny żurek z przyprawą Kamis. ... . Ugotowanie wielkanocnego żurku nie jest trudne - przekonaj się sama, jak przyrządzić pyszny żurek z przyprawą Kamis.   ..

dawno temu

Płatki jaglane, czyli źródło witamin i składników mineralnych. Przekonaj się, dlaczego warto jeść jagły

... Choć wiele osób o tym zapomina, płatki jaglane posiadają bardzo dużo właściwości odżywczych, które dostarczają do organizmu wiele cennych witamin. Możesz ugotować jaglankę na śniadanie i dodać ... owocami, pestkami słonecznika albo dyni i zalane ...

+ Pokaż więcej