6 praktycznych wskazówek, dzięki którym stworzysz dla siebie odpowiedni plan żywieniowy!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuMarzysz o zmianie nawyków żywieniowych oraz zamianie codziennego menu na zdrową, racjonalną dietę? Wizyty u dietetyka nie należą do najtańszych. Na szczęście możesz samodzielnie stworzyć indywidualny plan żywieniowy. Na co powinnaś zwrócić uwagę?
Ten artykuł ma 3 strony:
Zwracaj uwagę na gramaturę jedzenia
Szacuje się, że kobieta powinna zjadać na obiad kawałek mięsa o wadze 100–150 g. Z kolei węglowodany (np. ziemniaki lub ryż) nie powinny przekraczać ilości 100 g. Na szczęście nie musisz szczególnie kontrolować porcji warzyw.
Nie unikaj węglowodanów
Myślisz, że ograniczając do minimum węglowodany w diecie, szybko pozbędziesz się nadwagi? Niestety w ten sposób szkodzisz swojemu zdrowiu i narażasz się na wystąpienie efektu jo-jo. Zwróć uwagę na to, aby węglowodany przede wszystkim znajdowały się w twoim śniadaniu oraz obiedzie. Ogranicz ich spożycie jedynie w przypadku pozostałych posiłków. Kolacja powinna zawierać ich najmniej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze