6 praktycznych wskazówek, dzięki którym stworzysz dla siebie odpowiedni plan żywieniowy!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuMarzysz o zmianie nawyków żywieniowych oraz zamianie codziennego menu na zdrową, racjonalną dietę? Wizyty u dietetyka nie należą do najtańszych. Na szczęście możesz samodzielnie stworzyć indywidualny plan żywieniowy. Na co powinnaś zwrócić uwagę?
Ten artykuł ma 3 strony:
Wybieraj żywność mało przetworzoną
Na pewno słyszałaś, że żywność przetworzona nie jest zdrowa i na krótko zapewnia uczucie sytości. Zamiast białego pieczywa i makaronu, sięgaj po chleb razowy, pełnoziarnisty czy makaron z pszenicy durum.
Kontroluj kalorie
Na początku przygotowywanie zdrowych posiłków i liczenie ich wartości kalorycznej może zająć ci trochę czasu. Jednak szybko nauczysz się, jakie porcje żywności możesz jeść, aby nie przedobrzyć. Jak obliczyć indywidualne zapotrzebowanie na kalorie? Wykorzystaj do tego celu wzór PPM/dobę (kcal)=1 kcal x 24hx masa ciała w kg.
A może znasz inne metody ułatwiające ułożenie zdrowego planu żywieniowego?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze