Co to jest nadwrażliwość pokarmowa?
ALICJA • dawno temuSzumna nazwa „alergia pokarmowa” coraz częściej jest
zastępowana przez „nadwrażliwość”, „skutki uboczne” czy „nietolerancję
pokarmową”. Coraz więcej badań naukowych dostarcza dowodów na to, że wiele
chorób jest zaostrzanych bądź nawet wywoływanych przez indywidualną nadwrażliwość
na określone pokarmy. Alergia pokarmowa, w odróżnieniu od nadwrażliwości,
wywołuje niemal natychmiastowe skutki uboczne już po małym kęsie szkodzącego
produktu. Nietolerancja pokarmowa wywołuje opóźnioną i słabszą reakcję na dany
pokarm niż alergia. Co najczęściej uczula i jakie choroby powoduje?
Pokarmy, które najczęściej powodują przewlekłe
dolegliwości:
- kasze z pszenicy i kukurydzy,
- przetwory mleczne,
- kofeina,
- drożdże,
- owoce cytrusowe.
Choroby, które mogą być spowodowane nadwrażliwością
na dany pokarm:
- bóle głowy,
- pokrzywka,
- astma,
- egzema,
- zespół jelita nadpobudliwego,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- reumatyzm,
- przewlekłe zmęczenie,
- depresja,
- kolki, wysypki, biegunki u dziecka,
- zapalenie uszu,
- katar sienny.
Źródło: J. Carper, Żywność — twój cudowny lek,
Poznań 2008
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze