Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?

9. Naucz się rozpoznawać słowa oznaczające alergeny
9. Naucz się rozpoznawać słowa oznaczające alergeny
Rozszyfrowanie składu produktu wypisanego na etykiecie to nie lada wyzwanie. Jednakże dowiadywanie się, co oznaczają dane zwroty jest kluczowe w przypadku alergii pokarmowej. Składniki pozyskiwane z alergenu mogą widnieć na opakowaniu pod różnymi nazwami, a mogą być równie niebezpieczne jak sam alergen w wywoływaniu potencjalnie groźnej reakcji alergicznej. Musisz zatem wiedzieć dokładnie, na co masz uczulenie oraz znać słowa, które są istotne w przypadku twojej alergii.

8. Informacje o powszechnych alergenach
8. Informacje o powszechnych alergenach
Według prawa, wymagane jest, aby na wszystkich opakowaniach znajdowała się informacja na temat powszechnych alergenów zawartych w produkcie: mleka, jajek, ryb, owoców morza, orzechów, pszenicy i soi. Nie oznacza to jednak, że dany alergen będzie wypisany bezpośrednio. Szczególnie w przetworzonej żywności trzeba zwracać uwagę na naturalne oraz sztuczne dodatki smakowe.
7. Orzechy ziemne
7. Orzechy ziemne
Powszechnie spotykane w potrawach kuchni azjatyckiej, afrykańskiej i indonezyjskiej, są też jednym z najczęstszych alergenów. Składniki, które mogą zawierać orzechy ziemne i powinny być unikane przez alergików to:
nugat,
marcepan,
olej arachidowy,
mielone orzechy.

6. Jajka
6. Jajka
Uczulenie na jajka jest szczególnie powszechne wśród dzieci, a reakcje alergiczne mogą być łagodne lub ostre. Białko jajka zawiera alergeny, jednak alergicy powinni unikać jajek w ogóle, ponieważ niemożliwe jest całkowite oddzielenie białka od żółtka. Proteiny jajek często występują w wypiekach, szczepionkach i innych przetwarzanych produktach. Składniki, które mogą je zawierać to:
albuminy,
lizozym,
majonez,
beza,
paluszki surimi.

5. Nabiał
5. Nabiał
Uczulenie na mleko i nabiał to nie to samo co nietolerancja laktozy. W przypadku alergii, układ odpornościowy reaguje na białko w mleku. Natomiast organizm osób, które nie tolerują laktozy nie posiada enzymu potrzebnego do rozłożenia laktozy – cukru znajdującego się w mleku. Układ odpornościowy nie uczestniczy w tym procesie. Aby uniknąć objawów alergii, należy wystrzegać się tych składników:
kazeina,
diacetyl,
ghi lub ghee,
laktoalbumina,
laktoferyna,
tagatoza,
serwatka.
4. Soja
4. Soja
Soja jest powszechnie używana w żywności przetworzonej, co sprawia, że jest powszechnie spotykanym ukrytym alergenem. Często można ją spotkać jako składnik w kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej. Osoby, które są uczulone na soję, powinny unikać następujących składników:
sos sojowy,
białko sojowe,
edamame (zielona soja),
miso,
natto,
tempeh,
tofu.
3. Gluten
3. Gluten
Ważne jest, aby rozróżniać nadwrażliwość na gluten i na pszenicę. Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać pszenicy, jednak jeśli pszenica jest alergenem, można spożywać gluten, który występuje też w innych ziarnach zbóż. Gluten może występować pod następującymi nazwami:
mąka razowa,
jęczmień,
durum,
kasza manna,
żyto,
pszenżyto,
słód,
orkisz.
2. Ryby
2. Ryby
Osoby uczulone na ryby, np. na łososia, mogą być uczulone także na inne gatunki. Zaleca się, aby takie osoby unikały ryb w ogóle. Poza nazwami poszczególnych gatunków ryb na produkcie, ukryte alergeny, na które należy zwrócić uwagę to:
klops,
sos barbecue,
sos worcester,
dressing typu cezar.

1. Pozostałe porady
1. Pozostałe porady
Zaleca się alergikom wydrukowanie listy składników z potencjalnymi alergenami, którą będą zabierać ze sobą na zakupy. W ten sposób można do niej zawsze zajrzeć, kiedy czytamy skład produktu na opakowaniu. Jeżeli taki sposób przyprawia cię o ból głowy, jest jeszcze jedno wyjście – gotuj dania ze świeżych składników. Jedzenie jak najmniejszej ilości przetworzonych produktów zmniejsza ryzyko spożycia alergenu. Taki sposób może dla wielu osób okazać się nie tylko łatwiejszy, ale i zdrowszy.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze