Co jeść w depresji?
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuDepresji nie da się wyleczyć z dnia na dzień. Potrzebna jest pomoc lekarza oraz odpowiednie leki. Można jednak stosować sięteż do kilku prostych zasad żywieniowych, które wspomogą leczenie. Dobra dieta pomaga zwalczać objawy choroby.
Staraj się spożywać warzywa i owoce zawierające beta-karoten. Znajduje się m.in. w żółtych i pomarańczowych owocach. Jedz więc morele, brzoskwinie, nektarynki, pomidory, marchewki.
Sięgaj po produkty bogate w witaminę C – cytrusy, truskawki, żurawinę, kiwi.
Staraj się jeść także dużo produktów bogatych w witaminę E. Znajduje się ona w pełnoziarnistym pieczywie, margarynie, orzechach.
Cukry poprawiają funkcjonowanie układu serotoninergicznego. Unikaj jednak spożywania cukrów prostych, np.czekolady. Jedz ją w niewielkich ilościach. Węglowodanów szukaj przede wszystkim w płatkach owsianych, pełnoziarnistym pieczywie, makaronie.
Dobra w depresji jest dieta śródziemnomorska – to najbardziej zbilansowany schemat żywienia. Kwas foliowy i witaminy z grupy B mają udowodnione działanie przeciwdepresyjne. Staraj się więc jeść dużo warzyw i owoców, ryb, owoców morza, czosnku i cebuli. Sięgaj również po oliwę z oliwek zamiast zwykłego oleju, kasze i makarony.
Kwasy omega-3 – ich źródłem są ryby. Staraj się jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Włącz do swojej diety przede wszystkim makrelę, tuńczyka, łososia.
Unikaj alkoholu. Alkohol nie jest dobrym lekiem na walkę z depresją. Tylko pozornie ukaja smutek, w rzeczywistości pogłębia przygnębienie.
Staraj się być aktywna. Nawet krótki spacer działa o wiele lepiej, niż leżenie na kanapie i patrzenie w sufit.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze