Poznaj przepis na owoce morza dla poczÄ…tkujÄ…cych
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWiele osób boi siÄ™ przyrzÄ…dzać owoce morza. Tymczasem sÄ… one niezwykle przyjaznym materiaÅ‚em kulinarnym. Warto zacząć od potraw z małży – sÄ… to owoce morza, które nie wymagajÄ… wiele pracy i Å‚atwo stworzyć z nich wspaniaÅ‚e danie. Poznaj sprawdzony przepis na owoce morza!
Składniki dania z małżami
Kupując małże, upewnij się, że nie pachną rybą. Unikaj tych, których skorupka jest pęknięta lub otwarta i nie domyka się po postukaniu. Oznacza to, że małż nie nadaje się już do spożycia. Aby przygotować danie, potrzebujesz:
- ok. 900 g małży wyczyszczonych pod bieżącą wodą,
- ½ filiżanki białego wina,
- 2 łyżek masła,
- ¼ filiżanki startej szalotki,
- 1 łyżki zmielonego czosnku,
- 2 łyżeczek mąki,
- ¼ filiżanki posiekanej pietruszki.
Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, nie dodawaj do dania mąki.
Przygotowanie małży w białym winie
Umieść małże w misce z osolonÄ… wodÄ… (1 Å‚yżka soli na litr wody) na 10–15 minut. Wlej wytrawne biaÅ‚e wino na spód garnka. Umieść w nim małże. Przykryj garnek i zagotuj jego zawartość. NastÄ™pnie zmniejsz ogieÅ„ i gotuj, dopóki muszle siÄ™ nie otworzÄ… (ok. 5–7 minut). Staraj siÄ™ nie przegotować małży – w przeciwnym razie stanÄ… siÄ™ one twarde i gumowate. Gdy małże bÄ™dÄ… już gotowe, ostrożnie przenieÅ› je z garnka do miski (także te, które uwolniÅ‚y siÄ™ z muszli). Nie wylewaj zawartoÅ›ci garnka.
Odstaw garnek na bok, aby wszelkie pozostałości małży opadły na spód. Następnie delikatnie przelej samą ciecz do innego naczynia. Jeżeli istnieje taka konieczność, przefiltruj płyn przez sito.
Roztop masÅ‚o w Å›rednim rondelku. Dodaj szalotkÄ™ i gotuj przez kilka minut. NastÄ™pnie dodaj czosnek i gotuj jeszcze minutÄ™. Jeżeli chcesz, aby twój sos byÅ‚ bardziej gÄ™sty, dodaj 1–2 Å‚yżki mÄ…ki i dokÅ‚adnie wymieszaj skÅ‚adniki. NastÄ™pnie dodaj okoÅ‚o 1 filiżanki pÅ‚ynu po gotowaniu małży i wymieszaj caÅ‚ość, tworzÄ…c gÅ‚adki sos. Na koniec dodaj do niego pietruszkÄ™.
Umieść małże w miseczkach i polej je samodzielnie przygotowanym sosem z białego wina. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym chlebem, który będzie można maczać w sosie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze