Sacharoza

Ochotę na słodycze mamy w genach?

... , do której w zatrważających ilościach dodaje się cukry proste, przede wszystkim sacharozę. Można powiedzieć, że cukier jest wszędzie: w chlebie, ketchupie, jogurcie, napojach, chipsach, gotowych daniach ...

dawno temu

Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru

... i immunosupresyjne. Polecana szczególnie osobom odchudzającym się lub z nietolerancją sacharozy. Do czego możemy ją wykorzystać? Jakie jeszcze ma właściwości? Sprawdź! ...

dawno temu

Słodzić czy nie słodzić?

... , ponieważ słodzić można na wiele sposobów i z różnym skutkiem. Biały cukier, czyli sacharoza w prawie czystej postaci. Jedna łyżeczka cukru dostarcza ok. 27,93 kcal. To dość dużo. Odkąd nadmierne ... spożycie cukru stało się przyczyną wielu ...

dawno temu

Uwodzicielskie czereśnie

... i fruktoza), ale nie mają dużo sacharozy i dzięki temu słodkie czereśnie mogą jeść nawet cukrzycy. Owoce czereśni to również żródło witaminy A, PP, z grupy B. Potas, wapń, żelazo i jod – te minerały ...

dawno temu

Stewia - słodkie zero kalorii

... . Do wzrostu popularności stewii przyczynił się fakt, że ma ona zero kalorii i potrafi być nawet 250-400 razy słodsza od cukru (sacharozy). Co więcej, jest bardzo łatwa w samodzielnej uprawie ...

dawno temu

Słodki sposób na płacz, czyli jak uspokoić niemowlę

... . Skuteczna była sacharoza (zwykły cukier) i fruktoza (cukier prosty zawarty w owocach). Nie stwierdzono, aby laktoza (cukier mleczny) wpływała kojąco na płaczące dzieci. Właściwości słodkiej wody ...

dawno temu

Stop białej słodyczy!

... jest najpowszechniejszy rodzaj cukru, czyli wspomniane już białe kryształki, czysta sacharoza. Co więcej, w trakcie produkcji cukru rafinowanego, produkt końcowy "wzbogaca" się o różne substancje chemiczne ...

dawno temu

Sposoby na wiosenne przesilenie

... zastąpić ją gorzką, ciemną, zawierającą więcej niż 70 % kakao. Zwolennicy mlecznej czy orzechowej czekolady powinni poszukać takiej, która zamiast sacharozy zawiera maltitol ze skrobi kukurydzianej ...

dawno temu

Cała prawda o szklance soku

... kaloryczności; nawet mała ilość fruktozy sprawia, że sok ma bardzo słodki smak. Wybieraj bez sacharozy, oznaczonych w składzie po prostu jako cukier. Wszystkie soki mają podobne właściwości odżywcze ...

dawno temu

Substancje aktywne w kosmetykach

... A, witaminę E, ale także te z grupy B czy witaminę C. Poza tym aktywnym działaniem cechują się cukry proste i złożone. W kremach do twarzy możemy bowiem znaleźć zarówno glukozę, jak i sacharozę ...

dawno temu

Stop słodyczomanii

... i sacharoza powinny zaspokajać nie więcej niż 10% twojego zapotrzebowania na kalorie. Jeśli jesteś ruchliwą 20-latką potrzebujesz dziennie 2300 kcal, z tego na słodkie węglowodany może przypadać 230 kcal ...

dawno temu

Słodycze dla dzieci

... mogą zjadać dziennie około 20 g sacharozy. Żeby zobrazować tę ilość, można ją porównać z dwiema czubatymi łyżkami cukru lub pięcioma landrynkami, czterema kostkami czekolady lub jednym gryzem batona ...

dawno temu

Słodycze a dieta

... : trochę. Bo o ile cztery kawałki czekolady nie zrobią żadnej krzywdy naszemu organizmowi, o tyle cała czekolada zdecydowanie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na sacharozę. Dlaczego tak chętnie ...

dawno temu

Miód – płynne złoto

... nie obciąża organizmu tak bardzo jak sacharoza. Miód może zawierać 30 różnych rodzajów cukru. To wszystko zależy od pszczół, które pozyskują nektar i spadź. One także przy użyciu różnych enzymów, przetwarzają ...

dawno temu

Powiązane Tematy