CO JEŚĆ, ABY POPRAWIĆ SOBIE NASTRÓJ?

... , razowe makarony, naturalny ryż, żytnie pieczywo czy płatki owsiane. Pamiętajmy także o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... substancji rakotwórczych. Produkty szkodliwe dla organizmu: wątroba wieprzowa, wołowa oraz dzikich zwierząt (metale ciężkie),nerki (metale ciężkie), pieczarki polne (metale ciężkie),drapieżne ryby np. łosoś ...

dawno temu

Nowa dieta, nowe serce

... regulację pracy serca. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Odnaleźć je można w makreli, łososiu czy sardynkach. Inne źródła kwasów omega-3 to małże ...

dawno temu

5 najlepszych i 5 najgorszych posiłków przed snem

... melatoniny. Na pewno słyszałaś wiele dobrego na temat łososia. Okazuje się, że wspomaga on także sen. Podobnie jak dorsz, halibut czy tuńczyk, ryba ta stanowi doskonałe źródło witaminy B6 ...

dawno temu

Jak obniżyć ciśnienie?

... są też tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela. Równie ważne w diecie na nadciśnienie są owoce i warzywa bogate w magnez i potas, pierwiastki ważne przy obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia. Magnez znaleźć ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... . Z reguły serwowane są one z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Równie dobrze możesz je nafaszerować mięsem wędzonego łososia bądź warzywami. Niebywale proste jest przygotowanie popularnych słonych ciasteczek ...

dawno temu

Żelazo dla dzieci

... , każdy z wymienionych poniżej, bogatych w żelazo pokarmów sprawi, że dieta dziecka będzie bardziej wartościowa: czerwone mięso,ciemny drób,tuńczyk,łosoś,jajka,tofu,ziarna wzbogacone,suszona fasola ...

dawno temu

Młode ciało na dłużej

... życia to warto wspomnieć o zdrowej diecie. Nic tak dobrze nie wpływa na skórę jak kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdują się głównie w tłustych rybach takich jak łosoś, które powinnaś jeść regularnie. Bardzo ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... : Białko w rybach stanowi 12-24%, a najwięcej zawierają go ryby tłuste. Dużą zawartością białka cechuje się łosoś, tuńczyk oraz dorsz i halibut. Najlepiej sięgać po ryby świeże. Zdecydowanie gorszej ...

dawno temu

Zdrowe żywienie - piramida zasad

... w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health) pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta opracowali nowe zasady żywienia, w których białe pieczywo, ryż i makarony znalazły się wśród ... się od starej?Jej podstawą nie są już ...

dawno temu

Kwas foliowy – kilka faktów i mitów

... jest jej w roślinach zielonych: szpinak, szparagi,  brokuły, brukselka, sałata, kapusta. - Najlepszy dostęp do produktów zawierających duże ilości kwasu foliowego (zielonych warzyw) mamy w miesiącach ...

dawno temu

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

... skórę przed niebezpiecznymi skutkami promieniowania UV. Znajdziemy ją w czerwonych i żółtych warzywach (pomidory, papryka), zielonych warzywach liściastych (szpinak, sałata, brokuł), w mleku, jajach ...

dawno temu

Doprowadź domową pizzę do perfekcji!

... , czyli ok. 15 minut, to za krótko, aby dokładnie ugotować marchew czy brokuł. Pamiętaj także, że niektóre składniki, np. grzyby, cebula i szpinak, zawierają dużo wody, co może prowadzić do rozmiękczenia pizzy ...

dawno temu

6 zimowych sekretów zdrowia i energii

... . Jedz także dużo warzyw: brokuły, szpinak, kapusta, a także cebula czy czosnek.Zatrzymuj ciepło. Czasem warto ubrać się cieplej, niż ładniej, szczególnie gdy za oknem szaleje śnieżyca ...

dawno temu

Niesmaczne, ale zdrowe

... nazywamy także warzywem młodości, który ma działanie antywrzodowe. Kolejnym jest szpinak, który zawiera w swoim składzie sporo białka, a także żelazo, czy magnez. Posiada on także właściwości ...

dawno temu

Czy wegetarianizm to dobry sposób na zdrowe żywienie dziecka?

... jest m.in. w soczewicy, szpinaku, burakach, orzachach i kaszach. Jego przyswajanie przez organizm zwiększa witamina C, dlatego jej również nie powinno zabraknąć w posiłkach. Z kolei w cynk bogata ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... odpowiednich składników, dlatego tak ważne jest, aby w odstępstwach czasowych mu je zapewnić. Warzywa i owoce należące do 5 grup kolorystycznych: zielona - szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi ...

dawno temu

Niedoceniana witamina K

... . Odpowiednią dawkę witaminy K dostarczymy sobie, gdy w naszej diecie występują produkty takie jak: warzywa o zielonej barwie i liściaste, czyli szpinak, brokuły, sałata, ogórki, kapusta;mleko ...

dawno temu

Zdrowe powitanie wiosny

... , problemami ze skórą i włosami. Tu również może przyjść z pomocą dieta. Rozkoszujmy się czystym smakiem warzyw, jedzmy sałatę, szpinak, czosnek, chrupmy marchewkę. Nie sposób też wspomnieć o natce pietruszki ...

dawno temu

Piękne włosy na wiosnę. Chcesz je mieć?

... zielonych warzyw jak szpinak, brokuły, które są doskonałym źródłem witaminy A i C. Niedobór białka w diecie może doprowadzić do łamliwości włosów, a zbyt duży jego brak w organizmie może spowodować nadmierne ...

dawno temu

Te produkty spożywcze znacząco poprawiają koncentrację!

... orzechów włoskich może zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera. 29962 Ciemnoliściaste warzywa Jarmuż, rukola, szpinak, to liściaste warzywa, które działają cuda nie tylko w kwestii naszej ...

dawno temu

Jak przygotować idealny smoothie w 8 prostych krokach?

... do wypicia.  Do stworzenia koktajlu możesz wykorzystać na przykład szpinak, pamiętaj jednak, że dodając więcej niż jeden rodzaj zieleniny, nadasz mu jeszcze lepszy smak. Warto zainteresować ...

dawno temu

Dieta matki karmiącej piersią

... mięso, ryby, rośliny strączkowe i warzywa zielone np. szpinak) oraz witamina C (dostarczysz jej spożywając owoce i warzywa, jednak unikaj cytrusów, które wprawdzie zawierają jej najwięcej, jednak mogą wywołać u niemowlęcia alergię). ...

dawno temu

Jak wzmocnić odporność?

... toksycznych.Witamina E - ten silny przeciwutleniacz znajduje się w kiełkach, nasionach słonecznika, w szpinaku czy też olejach słonecznikowym i rzepakowym.Witamina PP - reguluje pracę układu nerwowego ...

+ Pokaż więcej