Te produkty spożywcze znacząco poprawiają koncentrację!
PAULINA BRZOZOWSKA • dawno temuKiedy spada nasza wydajność, a my mamy dosyć kawy, sięgnijmy po jeden z tych sześciu produktów spożywczych! Zdaniem lekarzy i naukowców szybko postawią nas na nogi i pomogą skupić się na pracy.
W poniedziałek nietrudno o spadek formy i problemy z koncentracją. Zwłaszcza, kiedy w pracy wisi nad nami widmo niedokończonych projektów, a znajomi postanowili rozpraszać nas zeznaniami z weekendu. Oprócz porannej kawy i zimnego prysznica, skuteczną pracę naszego mózgu mogą przywrócić konkretne produkty spożywcze, które chcemy przedstawić w tym artykule.
Jagody
Nasz ulubiony dodatek do koktajli i owsianki nie tylko doskonale smakuje, ale ma zbawienne działanie na nasz umysł. Jagody zawierają mnóstwo antyoksydantów i flawonoidów, które zdaniem lekarzy poprawiają pamięć i zapobiegają stanom zapalnym organizmu. Dodatkowo działają jak wiatr na mentalną mgłę, zwiększając jasność myślenia.
Orzechy włoskie
Może to, że wyglądają jak mózg, a może to wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje, że orzechy włoskie to doskonała przekąska w momencie wzmożonego wysiłku fizycznego. Badania opublikowane w amerykańskim ”Journal of Alzheimer’s Disease” przekonują, że regularne spożycie orzechów włoskich może zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Ciemnoliściaste warzywa
Jarmuż, rukola, szpinak, to liściaste warzywa, które działają cuda nie tylko w kwestii naszej figury, ale także naszego samopoczucia i skupienia się na pracy. Cała ta gromadka należy do grupy super foods, czyli produktów spożywczych wyjątkowo obfitych w witaminy i minerały. Taka dawka dobroczynnych składników skutkuje poprawą funkcjonowania całego naszego ciała, w tym układu nerwowego.
Pestki dyni
Ci mali pomocnicy pełni są magnezu i cynku, które budują i rekonstruują komórki naszego mózgu. Dodatkowo naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii dowiedli, że osoby, które zjadają garść pestek dyni dziennie są znacznie mniej podatni na chorobę Alzheimera, niż osoby, które tych pestek nie jedzą w ogóle.
Matcha
Niesamowicie popularny i rozpoznawalny zielony napój nie jest tylko jednym z wielu przemijających trendów żywieniowych. Znajdziemy w nim ogromne pokłady kofeiny i l-teaniny, które działają na nasz organizm jak lodowata kąpiel. Co znaczy, że doskonale pobudzają i poprawiają koncentrację. Zupełnie jak kawa, tylko bez przykrych efektów ubocznych takich jak problemy z wątrobą.
Woda
Tego, że dziennie musimy pić dwa litry wody nikt nam nie musi powtarzać. A jednak my powtórzymy. Zdaniem lekarzy odwodnienie może powodować ból głowy, problemy ze skupieniem się i opóźnia nasz czas reakcji. Dlatego kiedy w pracy dopada nas spadek wydajności, wypijmy dużą szklankę zimnej wody i wyjdźmy na świeże powietrze. To pomoże nam w mgnieniu oka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze