Rodzaje zbóż

... , to jest to spostrzeżenie pozorne. Rezygnacja z jedzenia bułek, chleba albo rogali nie jest równoznaczna z wykluczeniem z diety produktów zbożowych. Okazuje się bowiem, że ziarna pszenicy, żyta albo jęczmienia są elementem ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... go, mamy więc na myśli zarazem bułeczki, rogale, kajzerki i chleb. Produkty te różnią się nie tylko nazwą, lecz także składnikami, z jakich powstały oraz kształtem i sposobem wypiekania. Definicja ...

dawno temu

Kilka deserów z procentami

... z tego nieco lżejszy procentowo poncz. Jeśli już decydujemy się na samodzielne upieczenie go w domu polecałabym zrobić popularnego „przekładańca” np. z marmoladą, a wierzch posypać startą gorzką czekoladą ...

dawno temu

Wielowiekowa podróż pomarańczy

... . Wkrótce pomarańczy tej odmiany zaczęto używaćdo produkcji likierów, marmolad, kompotów, a także jako esencję perfum. Słodkie pomarańcze w odróżnieniu od opisywanych wcześniej gorzkich, nie dotarły ...

dawno temu

Tautonimy – farbowane lisy (Część 3)

... (en) marmolada (pl)     •    jam (en) miserable (en)     •    przygnębiony (pl)     •    nieszczęśliwy (pl) mistyfikacja (pl)     •    deception (en) mizerny (pl)     •    wan (en)     •    poor ...

dawno temu

Piernikowe cuda

... przypraw korzennych. Dziś możemy je spotkać zarówno w formie miękkiego ciasta przekładanego marmoladą, jak i w postaci ciasteczek o różnej wielkości i kształcie. Do tego mamy także wybór co do smaku ...

dawno temu

Przepisy na faworki

... i przede wszystkim pyszne, bowiem czas postu i ścisłej diety nastąpi później. Mamy tu więc do czynienia z pączkami nadzianymi marmoladą, budyniem albo czekoladą czy też ciastkami karnawałowymi ze względu ...

dawno temu

Właściwości kiwi

... potrawie wyrazistości i koloru. I tak należy tu powiedzieć przede wszystkim o niezwykle smacznym musie z kiwi, napojach tworzonych z jego soku czy marmoladach. Oprócz tego owoc ten dodawany jest do sałatek, ciast, jogurtów, placuszków i ...

dawno temu

Nie wyjdziesz z domu bez śniadania!

... sobie na śniadanie tzw. przetworzone produkty węglowodanowe - np. białą bułkę z marmoladą – to poziom glukozy we krwi szybko nam się podniesie, a za chwilę gwałtownie spadnie. W efekcie pojawi zaraz ...

dawno temu

Odplamiacz dla dzieci i nie tylko

... należy spłukać lodowatą wodą. Plamy z słodkich dżemów i marmolady przecieramy szmatką i ciepłą wodą, a następnie płuczemy w detergencie. Innym sposobem jest płukanie zabrudzeń w zimnej wodzie. Tłuste ...

dawno temu

Ciasto brzoskwiniowe

... to możliwości tego niezwykłego i dość prostego w przyrządzeniu ciasta biszkoptowego. Świetnie sprawdza się ono także w formie zwykłych ciasteczek do kawy, które dodatkowo można wzbogacić marmoladą ...

dawno temu

„Domowe duchy”, Dubravka Ugrešić, Iwona Chmielewska

... z marmoladą. Nic dziwnego, że Chowaniec potrafi wytrącić nas z równowagi: właśnie kupiliśmy sobie piękną figurę aniołka, a ona dosłownie wyfrunęła nam z rąk. Przedstawmy jeszcze postać Cucha, czyli ducha ...

dawno temu

Plotka

... komentarzem z wykrzyknikiem: X przyłapany podczas zakupów w sklepie spożywczym! Kupił kiełbasę i rogala, Y przyłapana na odbieraniu dzieci ze szkoły Oczywiście bzdurność tego typu informacji wzbogacana ...

dawno temu

Wycieczka. Tanio!

... płatków kukurydzianych, dwa plasterki szynki, rogal, maleńkie masełko i maleńki pasztet, dżem lub miód do wyboru – taki jaki dają w samolocie. Czasem dostawaliśmy pół jajka na twardo lub pół pomidorka ...

dawno temu

Na zdrowie

... . Ciemnoniebieski garbnik jagód niszczy bakterie: coli, pałeczki salmonelli, a nawet paciorkowce. Zrób z nich dżem, marmoladę lub sok i jedz przynajmniej trzy razy w tygodniu. Czarne porzeczki – to prawie ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... , truskawki, wiśnie,30 – buraki surowe czerwone, czosnek, dżem słodzony sokiem owocowym, grejpfrut, gruszka, makaron chiński, mandarynki, marakuja, marchewka, marmolada bez cukru, mleko odtłuszczone ...