Piperyna i jej właściwości

... , a mianowicie piperynie. Zdrowotne właściwości tego związku obecnego w zewnętrznej warstwie owoców pieprzu od setek lat są znane i cenione przez mieszkańców Indii. Tamtejsi medycy stosują ją ... wystąpieniu stanów depresyjnych. Niestety, samo ...

dawno temu

Właściwości jabłek

... organiczne. Jabłka bogate są także w sole mineralne, do jakich należą magnez, potas, krzem, żelazo oraz wapń. Zawartość wartości odżywczych omawianych owoców może się wahać w zależności od pogody ...

dawno temu

Jakie właściwości ma żurawina?

... one silne właściwości lecznicze? Żurawina zapobiega powstawaniu infekcji dróg moczowych dzięki zawartościom antyoksydantów (tak zwanych poliantocyjanidów). Antyoksydanty znajdujące się w żurawinie ... znajdują się witaminy A, C, B1, B2. Poza tym ...

dawno temu

WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI

... walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Dynia nie musi już być tylko wykorzystywana do robienia świecących lampionów na Halloween. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz ...

dawno temu

Właściwości fasoli

... witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany ...

dawno temu

Właściwości czekolady

... wapnia i magnezu. Poza tym w czekoladzie znajduje się duża ilość miedzi, żelazo, witaminy z grupy B (B6, B2, B3, B12), A, E, tłuszcz roślinny, teobromina, flawonoidy. Miedź zapobiega chorobom układu ...

dawno temu

Właściwości soli

... potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w niej jod, cynk i magnez. Podobnie jest z solą kamienną, która dostarczy nam miedzi oraz wapnia. Sól oczyszczona jest najgorszym ...

dawno temu

Dlaczego w zimie warto stosować olejki?

... Po raz kolejny będę Was zachęcać do polubienia olejków do ciała. Po pierwsze dlatego, że naprawdę warto się do nich przekonać, bo zawierają moc dobroczynnych właściwości, a po drugie – bo w czasie zimy powinny stać się Waszym kosmetycznym ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czy jagody goji są zdrowe?

... Czym są jagody goji? Poznaj właściwości jagód goji i dowiedz się, czy warto je włączyć do swojego codziennego jadłospisu. ... to najzdrowszy pokarm na świecie. Oczywiście taki spór trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, z pewnością jednak jagody ...

dawno temu

Właściwości banana

... . Z innych dobroczynnych właściwości można wymienić także to, że obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Podobno banany wpływają także na poprawę nastroju. Osoby otyłe ...

dawno temu

Olej makadamia

... Olej makadamia pochodzi z Afryki i jest wytwarzany z orzeszków makadamia. Jego cenne właściwości od lat wykorzystywane są w kosmetykach do pielęgnacji ciała i włosów. ... Olej makadamia pochodzi z Afryki i jest wytwarzany z orzeszków makadamia. ...

dawno temu

Właściwości orzechów

... . Do tego jest źródłem takich pierwiastków jak: miedź, fosfor, potas oraz witamin B1 i B6. Orzechy włoskie znane są ze swoich właściwości bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Pomagają również w trawieniu ... orzechy włoskie w kosmetyce? Dzięki ...

dawno temu

Właściwości mydła

... się na nim bakterie. Czy jednak mydło powinno iść w odstawkę w kwestii pielęgnacji ciała, a jego stosowanie powinnyśmy ograniczać jedynie do mycia nim rąk? Szare mydło – właściwości Nasze babcie ...

dawno temu

Właściwości chrzanu

... o witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo. Podobnie jak ma to miejsce z innymi przyprawami, tak i w tym przypadku najsmaczniejsze i najzdrowsze jest ich samodzielne przygotowanie do spożycia ...

dawno temu

Właściwości sałaty

... między posiłkami. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że sałata to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez, potas czy wapń ...

dawno temu

Właściwości truskawek

... i kwas foliowy. Truskawki to bogactwo potasu. W mniejszych ilościach zawierają wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, selen, mangan i cynk. Truskawkom przypisuje się działanie moczopędne i lekko ...

dawno temu

Rzeżucha - warzywo na zimę

... Zimową porą trudno o świeże i pachnące warzywa. Dlatego zamiast przekopywać sterty warzyw w markecie w poszukiwaniu najładniejszych okazów, posiej rzeżuchę! Będziesz mogła dodać ją do sałatek, położyć na kanapki i wrzucić do sosu. Jakie ...

dawno temu

Sok marchwiowy - smaczny i zdrowy!

... Marchewka to cenne źródło witaminy A, której dobroczynne działanie docenią nasze oczy. Dbającym o urodę i sylwetkę marchewka dostarczy związków mineralnych, takich jak: wapń, cynk, żelazo, magnez ...

dawno temu

Wielkie wyzwanie – zdrowe odżywianie!

... Muszynianka = proste zasady 29013  Stosuj urozmaiconą dietę. Pamiętaj, aby jeść produkty różnego rodzaju – każda z grup żywieniowych zawiera inne właściwości, które są niezbędne do prawidłowego ... biopierwiastków, które dostarczą Twojemu ...

dawno temu

Odzyskaj witalność na wiosnę

... i mikroelementy. Nasz organizm trzeba zregenerować i wzmocnić. Wspomoże magnez, który eliminuje drażliwość, senność, usprawnia myślenie, daje jasność umysłu oraz poprawia nastrój. Jest to pierwiastek ... , trudności w koncentracji, zaburzenia ...

dawno temu

Amarantus- roślina XXI wieku

... Czy wiecie, że amarantus w swoim składzie zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej magnezu niż czekolada i więcej błonnika niż owies? Z kolei 100 gramów nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... bazylia ma silne działanie uspokajające, a więc jest naturalnym lekiem w sytuacjach stresu, bezsenności czy nadmiernego przemęczenia. Pomaga także zwalczać bóle stawów, dzięki swoim właściwościom ...

dawno temu

Algi morskie - zastosowanie w kosmetyce

... Algi morskie to prawdziwy kosmetyczny hit. Dzięki wyjątkowym właściwościom używa się ich do produkcji wielu upiększających preparatów. Algi występują w oceanach, morzach, jeziorach i rzekach. Gromadzą tam w sobie wiele cennych pierwiastków, ...

+ Pokaż więcej