Napój miętowy - słodkie orzeźwienie

... Mięta – zastosowanie i właściwości tej rośliny są znane od wieków. Starożytni Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok, ale na to nie zwracajmy uwagi. Mięta doskonale wpływa na nasz organizm ... . Ma działanie uspokajające, przeciwskurczowe, ...

dawno temu

Ocet jabłkowy – właściwości, przyjmowanie

... Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. ... 1. ...

dawno temu

Olejek arganowy - właściwości

...   Składniki pochodzenia naturalnego to czysta przyjemność dla skóry. Olejki zwane często „płynnym złotem” przynoszą skórze nawilżenie i intensywną regenerację, jednym z nich jest olejek arganowy. Poznaj jego właściwości! ... . Poznaj jego ...

dawno temu

Przepis na kremową zupę marchwiową

... Marchewka – jedno z najpopularniejszych i prawdopodobnie najsmaczniejszych warzyw. Do jej jedzenia nie trzeba specjalnie dzieci namawiać. Gdyby jednak twój maluch miał opory przed jedzeniem ... bogatych w witaminy warzyw, włącz mu bajkę z ...

dawno temu

Właściwości octu jabłkowego

... Wśród sprawdzonych sposobów na utrzymanie szczupłej sylwetki wymienia się takie metody jak wypijanie wczesnym rankiem szklanki wody z sokiem z cytryny czy dodawanie do posiłków otrąb, które na dłużej ... , C, E oraz PP. Poprawia stan naczyń ...

dawno temu

Poznaj doskonały wpływ granatu na skórę!

... Granat to bogate źródło silnych przeciwutleniaczy oraz witamin. Składniki te są niezwykle cenne dla zdrowia. Oprócz tego owoc ten przynosi wiele korzyści skórze, gdyż wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a także ...

dawno temu

Olejki eteryczne - właściwości i zastosowanie

... Olejki eteryczne to moc natury zamknięta w małym flakoniku. Mają różne właściwości i zastosowanie. Możemy wlewać cenne krople do kominka, dodawać je do kąpieli lub naturalnych, domowych kosmetyków. Oczywiście wcześniej warto się dowiedzieć, jaki ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

5 porcji zdrowia – rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka. Podsumowanie debaty

... Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków już po raz czwarty realizuje akcję edukacyjną przypominającą Polakom o roli warzyw, owoców i soków w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ze swoimi ... debatę dla lekarzy i dietetyków, podczas której ...

dawno temu

Po co jeść czosnek?

... Czosnek został wypromowany przez kulturę ludową. I bardzo dobrze! Od wieków jest stosowany jako skuteczny środek pomagający obniżyć ciśnienie krwi. Jego cudowne właściwości potwierdziły współczesne badania. Jak działa czosnek? ... Czosnek został ...

dawno temu

Jeszcze zdrowsze zęby

... i perliście biały uśmiech. To między innymi: 1. Marchewki – warto je jeść, kiedy spożywamy dużo kawy, jagód, czerwonego wina. Marchewka to naturalny specyfik pomagający usunąć nalot z zębów. 2. Ser ...

dawno temu

Co można zrobić z mango?

... Mango jest najważniejszym owocem w Indiach. Zawarte w nim witaminy z grupy B, witamina A i C oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, sód) stanowią o jego zdrowotnych właściwościach. Ten soczysty ... i aromatyczny owoc można spożywać zarówno ...

dawno temu

Jak powstaje sok?

... Panie profesorze, proszę nam powiedzieć, jakie są rodzaje soków? 68515Istnieje kilka kryteriów określających rodzaje soków. Jednym z podstawowych jest kryterium rodzaju surowca, z którego sok został ... wykonany. Nazwa soku jest określona w ...

dawno temu

Właściwości oleju lnianego

... się nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3. Dzięki tłoczeniu oleju metodą na zimno, zachowuje on swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Najwięcej kwasu omega-3 znajduje się w oleju lnianym zimno tłoczonym nieoczyszczonym ...

dawno temu

Ocet jabłkowy - właściwości, jak go zrobić samemu?

... Ocet jabłkowy to znany od starożytności specyfik, działający dobroczynnie na zdrowie, urodę i odporność. Mówi się, że to jeden z lepszych sposobów na utratę wagi. Jak jest w rzeczywistości, czy właściwości octu jabłkowego mogą dać aż tak wiele ...

dawno temu

Przeciwdziałaj przeziębieniu!

... codziennie ciepłe mleko z miodem. Żeby wzmocnić jego właściwości, do kubka możesz wsypać rozgnieciony ząbek czosnku.   Sok z malin – oczywiście najlepiej, gdyby był naturalny ... , niż sklepowe odpowiedniki.   Zioła – pij je, jak masz okazję. ...

dawno temu

Borówka amerykańska

... korzystne dla naszego zdrowia gatunki. Jednym z nich jest bliska kuzynka naszej polskiej jagody – borówka amerykańska. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jakie właściwości są jej przypisywane oraz w jaki sposób możesz wykorzystać ją w kuchni, ...

dawno temu

Od kapusty będziesz...

... wszyscy wiemy, że powoduje wzdęcia, mało kto słyszał o jej „czynniku antywrzodowym”. Medycyna ludowa od dawna znała lecznicze właściwości kapusty. Po przeprowadzeniu badań przez lekarzy z Medycznej Kliniki Uniwersyteckiej w Bernie sok z kapusty ...

dawno temu

Piperyna i jej właściwości

... , a mianowicie piperynie. Zdrowotne właściwości tego związku obecnego w zewnętrznej warstwie owoców pieprzu od setek lat są znane i cenione przez mieszkańców Indii. Tamtejsi medycy stosują ją ... . Substancja ułatwia wydzielanie soków ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... szparagów są lekkostrawne. Właściwości lecznicze szparagówWspółczesne badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości szparagów, m.in. działanie moczopędne i ułatwiające defekację. Dlatego zajadaj ... nad ziemię pod wpływem słońca stają się ...

dawno temu

Topinambur - czym jest, właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

... innymi w przypadku chęci zgubienia zbędnych kilogramów. O jego właściwościach i wynikających z nich korzyści, w artykule poniżej. ... niedawno odkryto, że posiada także właściwości lecznicze. Znany był Indianom, między innymi z plamienia o ...

dawno temu

Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?

... Właściwości prozdrowotne brokułów sprawiają, że jest to jedno z najbardziej cenionych warzyw. Niestety, jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Illinois, gdy mrożone brokuły są poddawane ... . Jeśli do przygotowania posiłków używasz ...

dawno temu

Właściwości gorzkiej czekolady

... insuliny. Właściwości gorzkiej czekolady mają znaczenie także w przypadku chorób serca. Zawarte w niej substancje, np. antyoksydanty i magnez zapobiegają zakrzepom krwi, przez co zmniejszają ryzyko zawału serca. Gorzka czekolada pozytywnie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czy jagody goji są zdrowe?

... Czym są jagody goji? Poznaj właściwości jagód goji i dowiedz się, czy warto je włączyć do swojego codziennego jadłospisu. ... to najzdrowszy pokarm na świecie. Oczywiście taki spór trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, z pewnością jednak jagody ...

+ Pokaż więcej