Cukrzyk na zakupach
OLGA CHOJNACKA • dawno temuRobienie zakupów wśród kolorowych, kuszących produktów jest dla cukrzyka, zmuszonego do pilnowania właściwego poziomu cukru we krwi, bardzo trudne. Odmawianie sobie tego co smaczne, słodkie, tłuste sprawia, że zakupy przestają być przyjemne. Aby było to łatwiejsze, trzeba się przygotować. Pomocne będą - lista zakupów i opracowana trasa wędrówki po sklepie, by ominąć pokusy.
O czym powinieneś pamiętać?
planując zakupy, sprawdź np. w Internecie ilość kalorii lub składników odżywczych w produktach, które zamierzasz nabyć,nie wychodź z domu głodna, by nie kusiły cię niezdrowe, gotowe dania do przygotowania na szybko, oraz byś nie zjadła poza domem czegoś niesprawdzonego,urozmaicaj sobie jadłospis, kupując nowe nieznane ci warzywa lub przygotowując z nich potrawy według nowych przepisów (wskazane jest jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw dziennie),nie rezygnuj z węglowodanów, ale mądrze je uwzględniaj w swojej diecie,spożywaj codziennie około czterech porcji produktów mlecznych bogatych w wapń,nie podjadaj między posiłkami, staraj się spożywać posiłki co trzy godziny,nie jedz beztłuszczowych ciastek ani lodów. Jeżeli masz wielką ochotę na coś słodkiego, sięgnij po kostkę gorzkiej czekolady lub lody czekoladowe, oczywiście z umiarem,uważnie czytaj etykiety umieszczone na produktach,zrezygnuj z alkoholu i soków, które zawierają dużo cukru.
Co kupować?
owoce cytrusowe, które łagodzą wpływ posiłków na poziom cukru we krwi (sok z cytryny dodawany do różnych dań jest bardzo wskazany),jabłka — rozpuszczalny błonnik w nich zawarty spowalnia trawienie i powoduje, że glukoza dostaje się wolnej do krwiobiegu,melon kantalupa — zawiera dużo witaminy C (jest słodki, ale nie zawiera dużo cukru),jagody zawierające błonnik i antocyjaniny, które mogą obniżyć poziom cukru we krwi,zbożowe płatki, które pozwalają zaspokoić głód,chleb z mąki razowej (sprawdzaj składniki na ulotce) lub z pełnym grubo mielonym ziarnem (szukaj w sklepach ze zdrową żywnością),fasolę lub soczewicę – bo dostarczają organizmowi białka bez niepotrzebnych kalorii,ryż brązowy lub preparowany termicznie, zrezygnuj z białego ryżu,kaszę jęczmienną — bo spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu,mleko odtłuszczone zawierające taką samą ilość wapnia i witaminy D oraz skondensowane pozbawione tłuszczu mleko doskonałe do kawy i bardzo dobrze zastępujące tłustą śmietanę,jogurty naturalne, których smak możesz uatrakcyjnić otrębami, muesli czy owocami,produkty sojowe (unikaj mleka sojowego z dodatkami smakowymi) - bo obniżają poziom białka w moczu, podwyższają poziom dobrego cholesterolu,jajka — jedz białka bez żółtka, upewnij się, ile jajek tygodniowo możesz jeść,mięso — mieloną polędwicę wołową, schab, pierś z kurczaka lub indyka (mięso czerwone nie powinno być spożywane częściej niż dwa razy w tygodniu, gdyż zawiera nasycone tłuszcze, co zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, zrezygnuj z parówek, kiełbas czy bekonu),ryby — filety z dorsza, soli, łososia, łosoś w puszce, krewetki (spożywaj co najmniej dwie stugramowe porcje ryb tygodniowo),musztardę, rezygnując z keczupu, gdyż w większości musztard nie ma cukru,czosnek – bo w różnych postaciach zwiększa wydzielanie insuliny,sól gruboziarnistą,sok z granatów rozcieńczony wodą,niskotłuszczowy jogurt zamiast majonezu,herbatę (niesłodzoną) zieloną, czarną, czerwoną lub ziołową,niegazowaną wodę,soki pomidorowe, ale z niewielką ilością sodu.
Ważne:
Pod którymi nazwami umieszczonymi na etykietach kryje się cukier? Cukier brązowy, amazake, syrop kukurydziany, dekstroza, maltoza, zagęszczony sok trzcinowy, fruktoza, koncentrat soku owocowego, zagęszczony sok trzcinowy, mączka ze strąków szarańczynu.
Kupując potrzebne ci produkty, zwracaj uwagę na informację o zawartości cukru podanego w gramach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze