ZÅ‚ote zasady dla karmiÄ…cych piersiÄ…
8. Okres laktacji
Bezpośrednio po porodzie w organizmie kobiety rozpoczyna się okres laktacji, który umożliwia karmienie dziecka. W piersiach produkowane jest mleko, na którego jakość ogromny wpływ ma spożywana przez kobietę żywność.
7. Racjonalne odżywianie
W okresie karmienia piersią organizm kobiety znacząco zwiększa dzienny wydatek energetyczny. To ważne, aby kobieta zapewniła sobie odpowiednią ilość kalorii pochodzących z pożywienia. Istotne jest również to, aby spożywana przez nią żywność była zdrowa. W końcu ma to wpływ na jakość mleka. W okresie karmienia wskazane jest spożywanie ok. 6 zdrowych posiłków w ciągu dnia.
6. Wzbogać dietę o produkty bogate w witaminy i minerały
To ważne, aby w okresie laktacji kobiety zwracały szczególną uwagę na dietę. Produkty przez nie spożywane powinny zawierać w składzie składniki odżywcze, takie jak witaminy oraz minerały, które są niezwykle cenne zarówno dla organizmu matki, jak i rozwijającego się dziecka. Z tego względu młodym mamom zaleca się spożywanie kilku porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.
5. Zdrowe przekÄ…ski
Dieta kobiety karmiącej powinna opierać się na zdrowych wyborach. Jeśli masz ochotę na przegryzienie czegoś niezdrowego między posiłkami, to zamiast tego lepiej sięgnij po batona zbożowego lub wielozbożowe chipsy. Dzięki temu dostarczysz organizmowi cenne składniki odżywcze, a jednocześnie zaspokoisz głód.
4. Dzienne zapotrzebowanie na kalorie
W związku z tym, że organizm kobiety karmiącej zwiększa dzienny wydatek energetyczny, wskazane jest zwiększenie ilości kalorii dostarczanych wraz z pożywieniem. Szacuje się, że przez pierwsze 6 miesięcy okresu karmienia kobiety powinny zwiększyć ilość kalorii pochodzących z żywności o ok. 600.
3. Pełnowartościowe białko
W diecie młodej mamy nie powinno zabraknąć pełnowartościowego białka. Stanowi ono bowiem podstawowy element budulcowy każdego organizmu. Białko wywiera również pozytywny wpływ na rozwój niemowlęcia. Dlatego kobieta karmiąca powinna w codziennym menu znaleźć miejsce na nabiał, czyli: twarogi, jogurty, maślanki oraz mleko.
2. Zapobieganie komplikacjom zdrowotnym
Kobiety karmiące, które nie przestrzegają zaleceń dotyczących racjonalnego odżywiania, są szczególnie narażone na problemy zdrowotne, takie jak: niedokrwistość, postępujący ubytek w masie kostnej oraz pogorszenie stanu zębów. Jeżeli organizm nie otrzyma wraz z pożywieniem składników niezbędnych do wyprodukowania mleka dla dziecka, to samoczynnie pobierze je z ciała kobiety. Można tego uniknąć poprzez włączenie do diety ryb, produktów mlecznych, a także nasion i orzechów.
1. Woda
Dzienne zapotrzebowanie na wodę znacząco wzrasta w przypadku kobiety karmiącej piersią. W tym okresie powinna ona każdego dnia spożywać ok. 3,8 l niegazowanej wody źródlanej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze