Poznaj 10 produktów spożywczych, których nie wolno trzymać w lodówce
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuChociaż lodówka wydaje się być idealnym miejscem do przetrzymywania jedzenia, istnieje wiele produktów, których nie powinnaś w niej trzymać. Dlaczego? Ponieważ najzwyczajniej w świecie się psują. Zobacz, których artykułów spożywczych nie wolno przechowywać w chłodziarce!
Alkohol
Dotyczy to w szczególności mocnych trunków. Alkohole wysokoprocentowe najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.
Pomidory
Większość z nas, wracając z zakupów od razu wkłada pomidory do lodówki. Tymczasem w chłodziarce szybko tracą one smak i strukturę.
Ostre sosy
Większość z nich można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez 3 lata. Nie ma więc potrzeby umieszczać ich w lodówce.
Chleb
Wiele osób uważa, że chleb przechowywany w lodówce na dłużej zachowa świeżość. Tymczasem w rzeczywistości jeszcze szybciej stanie się twardy.
Bazylia
Istnieją lepsze miejsca na przechowywanie ziół niż lodówka. W wyniku działania niskiej temperatury bazylia zwiędnie i zacznie pochłaniać obce zapachy.
Miód
Najlepiej trzymać go w szafce kuchennej. Niestety w lodówce szybciej zgęstnieje i zacznie się krystalizować.
Ziemniaki
Myślisz, że umieszczając ziemniaki w lodówce przedłużysz ich trwałość? Niestety nie jest to dla nich najlepsze miejsce. Chłód zmienia bowiem smak ziemniaków.
Cebula
Cebula przechowywana w lodówce szybko pleśnieje i staje się miękka. To nie wpływa pozytywnie na jej smak.
Kawa
Jeżeli jesteś miłośniczką aromatycznej kawy, nigdy nie wkładaj jej do lodówki. Chłód sprawi, że straci ona smak i pochłonie zapachy jedzenia.
Czosnek
Nie trzymaj czosnku w lodówce, chyba że chcesz, aby zaczął kiełkować i pleśnieć. Najlepszy smak i aromat zachowa leżąc spokojnie w szafce.
Ile z tych produktów znajduje się w twojej lodówce?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze