Na tej diecie możesz jeść, co chcesz!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 7 komentarzyChciałabyś schudnąć, jednak nie potrafisz wykluczyć z diety niektórych pokarmów? Idealnym rozwiązaniem dla ciebie okaże się dieta 5:2, do której możesz włączyć ulubione dania. Na czym polega i jakie korzyści (poza szczuplejszą sylwetką) przyniesie naszemu organizmowi?
Zasady diety 5:2
Na czym polega ta tajemnicza dieta? Wystarczy przez 2 niekolejne dni w tygodniu ograniczyć ilość spożywanych kalorii do 500, a w pozostałe jeść normalnie. Podczas gdy „normalnie” nie oznacza słodyczy na śniadanie, fast foodów na obiad i słonych przekąsek na kolację, można uwzględnić w jadłospisie wiele ulubionych produktów. Ważne, aby nie przekraczać limitu 2000 kcal dziennie.
Dieta, w której pościmy jedynie w wybrane dni, a nie przez cały czas, jest dużo skuteczniejsza. Rzadziej kończy się utratą motywacji do odchudzania i efektem jo-jo. Dzięki głodówce organizm wkracza w tryb naprawy, dzięki czemu uszkodzone komórki zostają odrestaurowane i zużywamy więcej energii. Tymczasem przedłużający się post, typowy dla tradycyjnych diet, skutkuje magazynowaniem tłuszczu.
Zalety diety 5:2
Wykluczanie z diety kalorycznych potraw, za którymi niestety przepadamy, może okazać się zadaniem trudnym do wykonania. Dlatego dużo łatwiej jest wytrwać na diecie, która wymaga jedynie usunięcia ich z jadłospisu na 2 dni w tygodniu. Poza tym głodówka stosowana od czasu do czasu poprawia funkcje układu pokarmowego, pozwalając mu odpocząć.
Podczas gdy limit 500 kcal na każdy dzień postu wydaje się być dość rygorystycznym ograniczeniem, szybko przyzwyczajamy się do napadów głodu i uczymy się radzić sobie z nimi. Dodatkowo specjaliści podkreślają, że dieta 5:2 przyczynia się do poprawy funkcji poznawczych, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i nowotworu oraz wydłuża życie.
Wady diety 5:2
Założenia diety wydają się jasne, a korzyści niepodważalne. Jednak stosowana bez rozwagi lub niewłaściwie, może ona szkodzić organizmowi. Podstawowym błędem jest nadmierne przejadanie się po dniu postu. Powinnaś także pamiętać, że dieta ta nie nadaje się dla dzieci, kobiet w ciąży, osób cierpiących na cukrzycę typu 1 i po operacji.
W dni postu możesz mieć mniej energii i nie dostarczać organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych, dlatego należy pamiętać, aby spożywać dania lekkie i wartościowe. Powinnaś skupić się na warzywach połączonych z niewielką ilością chudego mięsa, rybach, jajach lub tofu, a także na zupach. Aby danie smakowało lepiej, używaj przypraw. W ten sposób na pewno nie przekroczysz dziennego limitu kalorii, wyniesiesz wiele korzyści i nie poniesiesz szkód.
Podoba ci się ten tekst? Lajkuj!
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze