Czy ryba jest zdrowa?
ALICJA • dawno temu

Niestety nie zawsze. Na rynku często
występują ryby pochodzące z zanieczyszczonych zbiorników. Przesiąknięte
substancjami toksycznymi, takimi jak np. pestycydy, z półek sklepowych trafiają
wprost do naszego organizmu. Jak uniknąć ryb nasyconych chemikaliami
przemysłowymi?
Oto kilka przydatnych rad, jak wybrać dobrą rybę
- Wybieraj te ryby, które pochodzą z oceanów, potoków, rzek i jezior. Są one w mniejszym stopniu narażone na zanieczyszczenia niż ryby złowione w przygodnym akwenie.

- Bezpieczniej jest kupować małe ryby, które szybko rosną i nie zdążą wchłonąć tyle chemikaliów, ile duże sztuki.
- Zmieniaj gatunki ryb. Dzięki temu unikniesz ewentualnego nagromadzenia się substancji szkodliwych w organizmie.
- Nie jedz skóry ryby. Jeśli jest ona skażona, to najwięcej toksyn znajdzie się akurat w tej części.
- Hodowle ryb podlegają kontroli, dlatego są dość bezpiecznym wyborem.
- Nie należy przesadzać z ilością spożywanych ryb. Kobietom w ciąży zaleca się zrezygnowanie z ryb do czasu rozwiązania. Nawet po porodzie lepiej uważać na spożywane gatunki ryb, gdyż zawarte w niektórych rybach toksyny mogą zaszkodzić dziecku, które jest karmione piersią.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze