Po jakie witaminy powinny sięgać kobiety?
BEATKA • dawno temuWitaminy to organiczne związki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Organizm sam nie wytwarza witamin, więc konieczne jest dostarczanie ich razem z dietą. Witaminy dzielą się na witaminy rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie gromadzą się w organizmie człowieka, ale wydalane są z moczem. Z kolei witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są magazynowane w wątrobie i tkance tłuszczowej.
Zdrowy styl życia
Obecnie duży nacisk kładziony jest na zdrowy styl życia. Specjaliści, dietetycy i lekarze zachęcają do stosowania diety dla zdrowia oraz aktywnego wypoczynku. To co jemy ma wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Odpowiednia dieta stanowi doskonałą profilaktykę i chroni przed chorobami oraz różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witamina A, witamina D, witamina E, witamina K. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy B. Hipowitaminoza i hiperwitaminoza są niebezpieczne dla zdrowia. Obserwacja organizmu pozwoli na określenie tego, jakich witamin mamy nadmiar/niedobór.
Wpływ witamin na zdrowie
- Witamina A
Zapobiega „kurzej ślepocie”, wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, wzmacnia błony śluzowe ust, gardła i nosa, zabija wolne rodniki (dzięki temu działa antynowotworowo), pobudza wzrost kości i zębów. Niedobór witaminy A objawia się suchą skórą, łamliwością włosów, wysuszeniem spojówek, wysypką, problemami z paznokciami (wolno rosną, pojawiają się na nich bruzdy, rozdwajają się), brakiem apetytu, złym samopoczuciem, ciągłym zmęczeniem. Nadmiar witaminy A to m.in.: bóle głowy, nudności i mdłości, poddenerwowanie, krwawienie dziąseł, żółte zabarwienie skóry, wypadanie włosów, depresja, świąd.
Witamina B1 to inaczej tiamina. Wpływa ona na prawidłową pracę serca, układu nerwowego i pokarmowego. Witamina B2 bierze udział w procesie redukcji i utleniania, wpływa korzystnie na wzrok. Witamina B3 wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, reguluje poziom cholesterolu w organizmie, zapewnia prawidłowy sen. Witamina B4 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, niszczy wolne rodniki. Witamina B5 metabolizuje białka, cukry i tłuszcze. Witamina B6 wzmacnia układ odpornościowy, magazynuje energię. Witamina B7 rozkłada tłuszcze, aminokwasy i węglowodany, bierze udział w przemianie glukozy, współtworzy hemoglobinę. Witamina B8 transportuje sygnały nerwowe, zapobiega odkładaniu tłuszczów w wątrobie. Witamina B9 (inaczej witamina B11, kwas foliowy) jest szczególnie polecana kobietom w ciąży – reguluje procesy metaboliczne, pozwala zachować kod genetyczny komórek. Witamina B10 jest częścią kwasu foliowego i pomaga go tworzyć, metabolizuje białka, gwarantuje zdrowie i dobry stan skóry. Witamina B17 pomaga leczyć raka.
Witamina C uczestniczy w oddychaniu komórkowym, współtworzy tłuszcze i białka, wspomaga wchłanianie żelaza, manganu, zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, wanadu, kobaltu, rtęci. Witamina C pomaga wytwarzać ciała odpornościowe, zabija wolne rodniki, pomaga podczas przeziębienia, działa przeciwalergicznie, przyspiesza gojenie ran.
Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu. Dzięki niej możliwy jest rozwój układu kostnego i mineralizacja kości. Witamina D poprawia stan uzębienia, wpływa na komórki szpiku kostnego, na system nerwowy, reguluje wydzielanie insuliny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze