Dieta na cerę
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMarzysz o gładkiej, czystej cerze? Pamiętaj, że dla utrzymania dobrej kondycji skóry równie ważne co kremy nawilżające jest pożywienie. Zdrowa, racjonalna dieta potrafi zdziałać cuda i jest podstawowym budulcem pięknej cery. Naturalne składniki odżywcze zawarte w produktach spożywczych pomogą ci w przyspieszeniu tempa złuszczania naskórka, a także ochronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, które jest główną przyczyną powstawania plam na skórze i zmarszczek. Przepis na gładką skórę to jedzenie nie tylko owoców i warzyw, zdrowych tłuszczów i białka, ale także produktów, które odżywią cerę i nadadzą jej blask. Ponadto, wszystkie te wartości odżywcze wpłyną pozytywnie na resztę organizmu – usprawnią proces myślenia, obniżą cholesterol i poprawią sen. Jakie produkty warto włączyć do diety, aby zaobserwować szybką poprawę kondycji skóry?
Dieta na młodą cerę
Jak wiadomo, promieniowanie słoneczne może nieść niepowołane skutki dla ciała kobiety, przyspieszając proces starzenia się skóry. Istnieje jednak wiele produktów spożywczych, które pomogą ci w zabezpieczeniu cery przed działaniem słońca. Są to przede wszystkim:
- pomidory
Jak donoszą badania przeprowadzone nad grupą ochotników, spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko powstawania poparzeń słonecznych. Ponadto, skóra czerpiąca energię z pomidorów produkuje więcej kolagenu, który zapobiega jej wiotczeniu, a zawarte w nich antyoksydanty zapobiegają tworzeniu się zmarszczek i bruzd.
- jabłka
Silny przeciwutleniacz – kwercetyna, znajdujący się w skórce wielu odmian jabłek, zapewnia skuteczną ochronę przed promieniami słonecznymi UVB, które mogą prowadzić do rozwinięcia nowotworu. Najbardziej polecane są odmiany Monroe, Cortland i Golden Delicious. Następnym razem, przed wybraniem się na plażę uracz się soczystym jabłkiem, ale pamiętaj, że nawet najbogatszy w przeciwutleniacze owoc nie zastąpi kremu do opalania z wysokim filtrem SPF.
- jaja
Luteina i zeaksantyna – dwa antyoksydanty zawarte w jajach – zapewniają wysoką ochronę przed promieniowaniem UV, skutkującym pojawieniem się na skórze zmarszczek, brązowych plam oraz raka. Poza tym, włączenie do diety jaj sprawia, że cera staje się bardziej miękka, jędrna i lepiej nawilżona.
- oliwa z oliwek
Ten zdrowy tłuszcz zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają skórze w walce ze skutkami promieniowania UV. Nienasycone kwasy tłuszczowe budują także błony komórkowe, ułatwiając utrzymanie wilgoci w ich wnętrzu. Organizm nie potrafi syntezować tego składnika odżywczego, dlatego aby utrzymać zdrową skórę, warto spożywać dziennie co najmniej 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek.
Dieta na zdrową cerę
Jeżeli twoja cera jest przesuszona i pozbawiona blasku, a żaden krem nawilżający nie pomaga, spróbuj urozmaicić swoją dietę. Wystarczy dodać do jadłospisu kilka produktów usprawniających procesy zachodzące w komórkach skóry, aby zauważyć szybką poprawę jej wyglądu. Pamiętaj o:
- sałacie rzymskiej
Już 6 liści sałaty rzymskiej dostarczy organizmowi ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która w skuteczny sposób pielęgnuje skórę, przyspieszając proces odnowy komórek. Ponadto, zawarty w sałacie potas poprawia cyrkulację w skórze, dostarczając jej tlenu i składników odżywczych.
- truskawkach
Jedna filiżanka truskawek zaspokaja nawet do 130% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a więcej witaminy C oznacza mniej zmarszczek. Poza tym, owoc jest silnym przeciwutleniaczem i stymuluje produkcję włókien kolagenu, utrzymując skórę gładką i jędrną. Zawarty w nim kwas elagowy chroni włókna elastyczne w skórze, zapobiegając jej wiotczeniu.
Kolejne badanie przeprowadzone na ochotniczkach ujawnia, że kobiety zbliżające się do czterdziestki i lekko przekraczające ten wiek, spożywające potrawy zawierające izoflawony sojowe, takie jak aglikon, zauważyły znaczną poprawę jędrności cery i spłycenie drobnych zmarszczek.
- migdałach
Codzienne spożywanie choćby garści migdałów znacznie podnosi poziom witaminy E, jednego z najważniejszych antyoksydantów dla zdrowej skóry. Dodatkowo, poprawią one nawilżenie cery, więc okażą się wybawieniem dla kobiet zmagających się z przesuszoną skórą.
- orzechach włoskich
Ten rodzaj orzechów jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego, tłuszczu omega-3, który jest odpowiedzialny za utrzymanie wilgotności i elastyczności skóry. Porcja 15 gramów orzechów włoskich zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania na kwas alfa-linolenowy.
- kakao
Picie kakao usprawnia krążenie, sprawiając, że skóra promienieje. Ponadto, regularne spożywanie tego cudownego płynu bogatego we flawonoidy znacznie poprawia wygląd skóry, czyniąc ją bardziej miękką, gładką i lepiej nawilżoną.
- produktach pełnoziarnistych
Pełnoziarnisty chleb, makaron i płatki śniadaniowe są niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, które są kluczem do nadania skórze młodzieńczego wyglądu. Pokłady naturalnych antyoksydantów w ciele uszczuplają się wraz z wiekiem, dlatego uwzględnienie ich w diecie jest bardzo istotne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze