Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOgraniczone spożycie wysokokalorycznych produktów, np. lodów, ciastek i frytek, czÄ™sto okazuje siÄ™ kluczem do szczupÅ‚ej sylwetki. Jednak nie eliminuj z diety bogatych w kalorie przekÄ…sek, które sÄ… korzystne dla organizmu. Jedzone w umiarkowanych iloÅ›ciach dostarczajÄ… wielu niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych i chroniÄ… przed chorobami.
Ten artykuł ma 5 stron:
Orzechy i nasiona
MigdaÅ‚y, orzechy nerkowca, orzechy wÅ‚oskie, nasiona sÅ‚onecznika, fistaszki, a także sporzÄ…dzone z nich masÅ‚o orzechowe, zawierajÄ… ok. 160–190 kcal w 30 g. Być może sÄ… to produkty wysokokaloryczne, ale i niezwykle korzystne dla organizmu.
Dostarczają mnóstwo budującego mięśnie białka, zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, witaminy E, magnezu, cynku, kwasu foliowego i potasu. Zamiast spożywać orzechy i nasiona garściami, dodaj niewielką ich ilość do sałatki lub płatków śniadaniowych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze