Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOgraniczone spożycie wysokokalorycznych produktów, np. lodów, ciastek i frytek, często okazuje się kluczem do szczupłej sylwetki. Jednak nie eliminuj z diety bogatych w kalorie przekąsek, które są korzystne dla organizmu. Jedzone w umiarkowanych ilościach dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i chronią przed chorobami.
Ten artykuł ma 5 stron:
Orzechy i nasiona
Migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, fistaszki, a także sporządzone z nich masło orzechowe, zawierają ok. 160–190 kcal w 30 g. Być może są to produkty wysokokaloryczne, ale i niezwykle korzystne dla organizmu.
Dostarczają mnóstwo budującego mięśnie białka, zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, witaminy E, magnezu, cynku, kwasu foliowego i potasu. Zamiast spożywać orzechy i nasiona garściami, dodaj niewielką ich ilość do sałatki lub płatków śniadaniowych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze