Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOgraniczone spożycie wysokokalorycznych produktów, np. lodów, ciastek i frytek, często okazuje się kluczem do szczupłej sylwetki. Jednak nie eliminuj z diety bogatych w kalorie przekąsek, które są korzystne dla organizmu. Jedzone w umiarkowanych ilościach dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i chronią przed chorobami.
Ten artykuł ma 5 stron:
Ziemniaki
Nie cieszą się one dobrą sławą wśród pań dbających o linię, ponieważ zawierają mnóstwo węglowodanów, jednak nie powinnaś rezygnować z tego warzywa w wersji pieczonej. Średni ziemniak ze skórką dostarcza 161 kcal, jednak jest bogatym źródłem żelaza, potasu i błonnika.
Należy pamiętać, że najbardziej kaloryczne są dodawane do niego produkty, m.in. masło, ser, śmietana i boczek. Dlatego pieczonego ziemniaka spożywaj z oliwą z oliwek i szczyptą soli.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze