Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOgraniczone spożycie wysokokalorycznych produktów, np. lodów, ciastek i frytek, często okazuje się kluczem do szczupłej sylwetki. Jednak nie eliminuj z diety bogatych w kalorie przekąsek, które są korzystne dla organizmu. Jedzone w umiarkowanych ilościach dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i chronią przed chorobami.
Ten artykuł ma 5 stron:
Awokado
Jednym z produktów o wysokiej wartości energetycznej, ale korzystnym wpływie na organizm, jest awokado. Jest ono doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i beta-karotenu, które wspomagają pamięć, zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, podnoszą stężenie dobrego cholesterolu HDL oraz zapobiegają chorobom serca.
Zalecane dzienne spożycie tłuszczów wynosi 60–65 g. Jako że jedno awokado o wadze 30 g zawiera ok. 322 kcal, każdego dnia zjadaj połówkę owocu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze