Jedzenie, które uzależnia

10. ChipsyChipsy zawierają w składzie absurdalnie dużą ilość niezdrowych tłuszczów. Co gorsze, większość z nas nie wyobraża sobie życia bez tej niezdrowej przekąski. Warto chociaż zamienić tradycyjne chipsy na te o niższej zawartości tłuszczu, które są pieczone i solone przy użyciu soli morskiej.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

10. Chipsy
Chipsy zawierają w składzie absurdalnie dużą ilość niezdrowych tłuszczów. Co gorsze, większość z nas nie wyobraża sobie życia bez tej niezdrowej przekąski. Warto chociaż zamienić tradycyjne chipsy na te o niższej zawartości tłuszczu, które są pieczone i solone przy użyciu soli morskiej.

9. FrytkiBez wątpienia, frytki to produkt, od którego można się niestety uzależnić. Kto by pomyślał, że te cząstki ziemniaka smażone na głębokim tłuszczu mogą tak bardzo pieścić nasze kubki smakowe. Warto jednak ograniczyć ich spożycie, gdyż są one niekorzystne dla naszego zdrowia i mogą zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

9. Frytki
Bez wątpienia, frytki to produkt, od którego można się niestety uzależnić. Kto by pomyślał, że te cząstki ziemniaka smażone na głębokim tłuszczu mogą tak bardzo pieścić nasze kubki smakowe. Warto jednak ograniczyć ich spożycie, gdyż są one niekorzystne dla naszego zdrowia i mogą zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.

8. Białe pieczywoNiestety białe pieczywo powstaje z mąki pozbawionej wszelkich wartości odżywczych. Co więcej, jest ono szybko trawione przez układ pokarmowy i na krótko zapewnia uczucie sytości. To z kolei powoduje zwiększenie ilości produktów spożywanych przez nas każdego dnia, a tym samym zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości.
Zdjęcie autorstwa Josch13 / CC BY

8. Białe pieczywo
Niestety białe pieczywo powstaje z mąki pozbawionej wszelkich wartości odżywczych. Co więcej, jest ono szybko trawione przez układ pokarmowy i na krótko zapewnia uczucie sytości. To z kolei powoduje zwiększenie ilości produktów spożywanych przez nas każdego dnia, a tym samym zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości.

7. MakaronMakaron stanowi ważny element diety wielu osób. Często produkt ten kojarzymy z pysznym, domowym spaghetti przyrządzanym przez mamę. Niestety kaloryczne dodatki czynią tę potrawę niekorzystną dla naszego zdrowia. Z tego względu lepiej zrezygnować z dodatków w postaci sera żółtego czy sosów na bazie śmietany. Poza tym, warto sięgać po zdrową wersję makaronu otrzymanego z pszenicy durum lub mąki pełnoziarnistej.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

7. Makaron
Makaron stanowi ważny element diety wielu osób. Często produkt ten kojarzymy z pysznym, domowym spaghetti przyrządzanym przez mamę. Niestety kaloryczne dodatki czynią tę potrawę niekorzystną dla naszego zdrowia. Z tego względu lepiej zrezygnować z dodatków w postaci sera żółtego czy sosów na bazie śmietany. Poza tym, warto sięgać po zdrową wersję makaronu otrzymanego z pszenicy durum lub mąki pełnoziarnistej.

6. SłodyczeSłodycze obiftują w przetworzony cukier prosty, który powoduje gwałtowny wzrost, a następnie spadek glukozy we krwi. To z kolei sprawia, że nasz mózg domaga się ponownego dostarczenia do organizmu produktów zawierających w składzie cukry proste. To właśnie z tego względu po spożyciu czegoś słodkiego szybko pojawia się chęć na zjedzenie kolejnego batonika czy czekoladki.
Zdjęcie autorstwa Shirley / CC BY

6. SÅ‚odycze
Słodycze obiftują w przetworzony cukier prosty, który powoduje gwałtowny wzrost, a następnie spadek glukozy we krwi. To z kolei sprawia, że nasz mózg domaga się ponownego dostarczenia do organizmu produktów zawierających w składzie cukry proste. To właśnie z tego względu po spożyciu czegoś słodkiego szybko pojawia się chęć na zjedzenie kolejnego batonika czy czekoladki.

5. Kolorowe ciasteczkaPięknie wyglądające i kolorowe ciasteczka to pokusa trudna do odparcia. Ich atrakcyjny wygląd powoduje przesłanie do mózgu informacji, która wywołuje wzmożone wydzielanie śliny w jamie ustnej, zwiększenie apetytu i silną chęć spożycia tej niezdrowej przekąski.
Zdjęcie autorstwa kitti851 / CC BY

5. Kolorowe ciasteczka
Pięknie wyglądające i kolorowe ciasteczka to pokusa trudna do odparcia. Ich atrakcyjny wygląd powoduje przesłanie do mózgu informacji, która wywołuje wzmożone wydzielanie śliny w jamie ustnej, zwiększenie apetytu i silną chęć spożycia tej niezdrowej przekąski.

4. CzekoladaZawarta w czekoladzie lecytyna działa uspokajająco. Poza tym, po spożyciu tego produktu zwiększa się ilość hormonów szczęścia we krwi. To właśnie dlatego po spożyciu tabliczki czekolady czujemy tzw. błogostan.
Zdjęcie autorstwa meineresterampe / CC BY

4. Czekolada
Zawarta w czekoladzie lecytyna działa uspokajająco. Poza tym, po spożyciu tego produktu zwiększa się ilość hormonów szczęścia we krwi. To właśnie dlatego po spożyciu tabliczki czekolady czujemy tzw. błogostan.

3. CukierkiBadania naukowe sugerują, że uzależniamy się od słodkich pokarmów obecnych w naszym dzieciństwie – dotyczy to również rozmaitych, kolorowych cukierków. Z tego względu warto zwrócić uwagę na to, czym karmimy własne dzieci i chociaż w ich przypadku słodycze zastąpić świeżymi oraz suszonymi owocami.
Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

3. Cukierki
Badania naukowe sugerują, że uzależniamy się od słodkich pokarmów obecnych w naszym dzieciństwie – dotyczy to również rozmaitych, kolorowych cukierków. Z tego względu warto zwrócić uwagę na to, czym karmimy własne dzieci i chociaż w ich przypadku słodycze zastąpić świeżymi oraz suszonymi owocami.

2. LodyLody mają niezwykle przyjemny smak, a tym samym stanowią mocno orzeźwiający produkt spożywczy idealny na lato. Na podstawie badań naukowych wiadomo, że zwiększenie spożycia produktów silnie przetworzonych (takich jak słodycze) może zmniejszyć widzianą przez nas atrakcyjność zdrowej i równie słodkiej żywności (np. arbuza). To dlatego częściej sięgamy po słodycze aniżeli owoce.
Zdjęcie autorstwa TheCulinaryGeek / CC BY

2. Lody
Lody mają niezwykle przyjemny smak, a tym samym stanowią mocno orzeźwiający produkt spożywczy idealny na lato. Na podstawie badań naukowych wiadomo, że zwiększenie spożycia produktów silnie przetworzonych (takich jak słodycze) może zmniejszyć widzianą przez nas atrakcyjność zdrowej i równie słodkiej żywności (np. arbuza). To dlatego częściej sięgamy po słodycze aniżeli owoce.

1. PączkiWiększość z nas uwielbia pulchniutkie i smaczne pączki. Co więcej, jesteśmy w stanie na raz zjeść ich stosunkowo dużą ilość. Badania naukowe sugerują, że uzależnienie od pączków rzeczywiście jest możliwe. W trakcie ich spożycia może dojść do zwiększenia ilości dopaminy w mózgu. Ten sam mechanizm obserwuje się w przypadku zażycia narkotyków.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. PÄ…czki
Większość z nas uwielbia pulchniutkie i smaczne pączki. Co więcej, jesteśmy w stanie na raz zjeść ich stosunkowo dużą ilość. Badania naukowe sugerują, że uzależnienie od pączków rzeczywiście jest możliwe. W trakcie ich spożycia może dojść do zwiększenia ilości dopaminy w mózgu. Ten sam mechanizm obserwuje się w przypadku zażycia narkotyków.

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Kilka prawd o kobiecym orgazmie Piękne stopy przez cały rok Maseczka wzmacniająca włosy Bóle korzonków O mój rozmarynie... Antyperspirant Garnier Neo – znamy wyniki testu konsumenckiego! Pogoń za przyjemnością kieruje większością naszych decyzji Atrakcyjność mężczyzn zależy od... mięśni Trudna codzienność z AZS u dziecka Koktajle witaminowe Jogging: rano, wieczorem i w grupie Blondynka w bibliotece