9 dietetycznych pokarm贸w, przez kt贸re tyjesz!

9. Chleb pe艂noziarnistyNiestety wiele produkt贸w wieloziarnistych wcale nie powstaje z pe艂nego ziarna. Jest to jedynie zabieg marketingowy. Ziarna przewa偶nie przetwarzane s膮 w drobn膮 m膮k臋, kt贸ra jest trawiona tak szybko i podnosi poziom cukru we krwi tak skutecznie jak zbo偶a rafinowane. Chleb pe艂noziarnisty mo偶e zawiera膰 nieco wi臋cej b艂onnika i niekt贸rych sk艂adnik贸w od偶ywczych, co niestety nie ma wi臋kszego znaczenia dla organizmu.
Zdj臋cie autorstwa Damien Pollet聽/ CC BY

9. Chleb pe艂noziarnisty
Niestety wiele produkt贸w wieloziarnistych wcale nie powstaje z pe艂nego ziarna. Jest to jedynie zabieg marketingowy. Ziarna przewa偶nie przetwarzane s膮 w drobn膮 m膮k臋, kt贸ra jest trawiona tak szybko i podnosi poziom cukru we krwi tak skutecznie jak zbo偶a rafinowane. Chleb pe艂noziarnisty mo偶e zawiera膰 nieco wi臋cej b艂onnika i niekt贸rych sk艂adnik贸w od偶ywczych, co niestety nie ma wi臋kszego znaczenia dla organizmu.

8. Jogurt niskot艂uszczowyPo usuni臋ciu z jogurtu t艂uszczu, nie smakuje on najlepiej. Dlatego te偶 producenci dodaj膮 do nich sztuczne s艂odziki, kt贸re nie wp艂ywaj膮 korzystnie na wag臋. Co ciekawe, z bada艅 wynika, 偶e t艂uszcze nasycone s膮 dla nas nieszkodliwe. Okazuje si臋 wi臋c, 偶e jogurt odt艂uszczony pozbawiany jest dobrych sk艂adnik贸w na rzecz znacznie gorszych zamiennik贸w.
Zdj臋cie autorstwa聽Janine / CC BY

8. Jogurt niskot艂uszczowy
Po usuni臋ciu z jogurtu t艂uszczu, nie smakuje on najlepiej. Dlatego te偶 producenci dodaj膮 do nich sztuczne s艂odziki, kt贸re nie wp艂ywaj膮 korzystnie na wag臋. Co ciekawe, z bada艅 wynika, 偶e t艂uszcze nasycone s膮 dla nas nieszkodliwe. Okazuje si臋 wi臋c, 偶e jogurt odt艂uszczony pozbawiany jest dobrych sk艂adnik贸w na rzecz znacznie gorszych zamiennik贸w.

7. P艂atki 艣niadanioweChocia偶 uchodz膮 za idealn膮 propozycj臋 na zdrowe 艣niadanie, w rzeczywisto艣ci wype艂nione s膮 cukrem i rafinowanymi w臋glowodanami. Tymczasem s膮 to jedne z najszybciej tucz膮cych sk艂adnik贸w 偶ywieniowych. Rozpoczynaj膮c dzie艅 misk膮 przetworzonych p艂atk贸w, podniesiesz poziom cukru i insuliny we krwi. W ten spos贸b po kilku godzinach tw贸j organizm zacznie domaga膰 si臋 kolejnej bogatej w w臋glowodany przek膮ski.
Zdj臋cie autorstwa聽Jonathan Lin / CC BY

7. P艂atki 艣niadaniowe
Chocia偶 uchodz膮 za idealn膮 propozycj臋 na zdrowe 艣niadanie, w rzeczywisto艣ci wype艂nione s膮 cukrem i rafinowanymi w臋glowodanami. Tymczasem s膮 to jedne z najszybciej tucz膮cych sk艂adnik贸w 偶ywieniowych. Rozpoczynaj膮c dzie艅 misk膮 przetworzonych p艂atk贸w, podniesiesz poziom cukru i insuliny we krwi. W ten spos贸b po kilku godzinach tw贸j organizm zacznie domaga膰 si臋 kolejnej bogatej w w臋glowodany przek膮ski.

6. Soki owocoweWiele os贸b s膮dzi, 偶e skoro soki owocowe produkowane s膮 z owoc贸w, s膮 zdrowe. Jednak niekt贸re z nich nie s膮 niczym innym jak tylko wod膮, cukrem i zwi膮zkami chemicznymi nadaj膮cymi mieszance owocowy smak.
Zdj臋cie autorstwa聽PDPics / CC BY

6. Soki owocowe
Wiele os贸b s膮dzi, 偶e skoro soki owocowe produkowane s膮 z owoc贸w, s膮 zdrowe. Jednak niekt贸re z nich nie s膮 niczym innym jak tylko wod膮, cukrem i zwi膮zkami chemicznymi nadaj膮cymi mieszance owocowy smak.

5. Przetworzone produkty organiczneGdy przyjrzysz si臋 etykietom wi臋kszo艣ci organicznych produkt贸w, z 艂atwo艣ci膮 zauwa偶ysz, 偶e niewiele r贸偶ni膮 si臋 od swoich przetworzonych odpowiednik贸w. By膰 mo偶e zawieraj膮 one organiczny cukier trzcinowy, jednak wcale nie jest on zdrowszy od tradycyjnego.
Zdj臋cie autorstwa聽Ginny / CC BY

5. Przetworzone produkty organiczne
Gdy przyjrzysz si臋 etykietom wi臋kszo艣ci organicznych produkt贸w, z 艂atwo艣ci膮 zauwa偶ysz, 偶e niewiele r贸偶ni膮 si臋 od swoich przetworzonych odpowiednik贸w. By膰 mo偶e zawieraj膮 one organiczny cukier trzcinowy, jednak wcale nie jest on zdrowszy od tradycyjnego.

4. GranolaJest zdrowa, gdy powstaje z naturalnych sk艂adnik贸w 鈥 orzech贸w i owsa. Jednak masowo produkowana granola cz臋sto wzbogacana jest o oleje i cukry, przez co przestaje nie艣膰 organizmowi korzy艣ci.
Zdj臋cie autorstwa聽outlinedspider / CC BY

4. Granola
Jest zdrowa, gdy powstaje z naturalnych sk艂adnik贸w 鈥 orzech贸w i owsa. Jednak masowo produkowana granola cz臋sto wzbogacana jest o oleje i cukry, przez co przestaje nie艣膰 organizmowi korzy艣ci.

3. Gazowane napoje dietetyczneWiele os贸b pragn膮cych schudn膮膰 zast臋puje napoje gazowane dietetycznymi odpowiednikami. W badaniach naukowych nie uda艂o si臋 jednak potwierdzi膰, 偶e zmiana taka rzeczywi艣cie prowadzi do spadku wagi. Chocia偶 sztuczne s艂odziki nie zawieraj膮 kalorii, mog膮 pobudza膰 apetyt, co niesie skutki odwrotne do zamierzonych.
Zdj臋cie autorstwa聽PublicDomainPictures聽/ CC BY

3. Gazowane napoje dietetyczne
Wiele os贸b pragn膮cych schudn膮膰 zast臋puje napoje gazowane dietetycznymi odpowiednikami. W badaniach naukowych nie uda艂o si臋 jednak potwierdzi膰, 偶e zmiana taka rzeczywi艣cie prowadzi do spadku wagi. Chocia偶 sztuczne s艂odziki nie zawieraj膮 kalorii, mog膮 pobudza膰 apetyt, co niesie skutki odwrotne do zamierzonych.

2. Mieszanka studenckaZwykle zawiera ona suszone owoce i orzechy, czasem tak偶e ziarna. Wydaje si臋, 偶e takie po艂膮czenie mo偶e nie艣膰 organizmowi same korzy艣ci. Tymczasem suszone owoce zawieraj膮 znaczne ilo艣ci cukru, a orzechy s膮 bogatym 藕r贸d艂em t艂uszczu. Spo偶ywana w nadmiernej ilo艣ci, mieszanka studencka mo偶e wi臋c tuczy膰.
Zdj臋cie autorstwa聽s58y / CC BY

2. Mieszanka studencka
Zwykle zawiera ona suszone owoce i orzechy, czasem tak偶e ziarna. Wydaje si臋, 偶e takie po艂膮czenie mo偶e nie艣膰 organizmowi same korzy艣ci. Tymczasem suszone owoce zawieraj膮 znaczne ilo艣ci cukru, a orzechy s膮 bogatym 藕r贸d艂em t艂uszczu. Spo偶ywana w nadmiernej ilo艣ci, mieszanka studencka mo偶e wi臋c tuczy膰.

1. Dressingi do sa艂atekWarzywa s膮 bardzo zdrowe 鈥 dostarczaj膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych, przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego b艂onnika. Jednak wiele os贸b twierdz膮c, 偶e sa艂atka z艂o偶ona z samych warzyw jest zbyt md艂a, dodaje do niej dressing. Tymczasem gotowy produkt mo偶e zawiera膰 szereg niezdrowych sk艂adnik贸w, takich jak olej sojowy czy syrop kukurydziany o wysokiej zawarto艣ci fruktozy.
Zdj臋cie autorstwa聽Kurman Communications, Inc. / CC BY

1. Dressingi do sa艂atek
Warzywa s膮 bardzo zdrowe 鈥 dostarczaj膮 sk艂adnik贸w od偶ywczych, przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego b艂onnika. Jednak wiele os贸b twierdz膮c, 偶e sa艂atka z艂o偶ona z samych warzyw jest zbyt md艂a, dodaje do niej dressing. Tymczasem gotowy produkt mo偶e zawiera膰 szereg niezdrowych sk艂adnik贸w, takich jak olej sojowy czy syrop kukurydziany o wysokiej zawarto艣ci fruktozy.

Podziel si臋:

Przeczytaj tak偶e:

Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy

Poka偶 wszystkie komentarze

Tak偶e w kategorii Zdrowie:

Zobacz, kt贸rych produkt贸w najlepiej unika膰 Kilka sposob贸w zdrowego od偶ywiania Wyroluj zmarszczki Odchudzaj膮 i oczyszczaj膮 organizm. Wypij tu偶 po przebudzeniu Wibratory korzystnie wp艂ywaj膮 na po偶ycie Grzybica st贸p: jak j膮 leczy膰? Nadwra偶liwo艣膰 z臋b贸w Alkohol dzia艂a toksycznie na organizm kobiety Domowe spa Strach przed bezp艂odno艣ci膮鈥 Palacze maj膮 ni偶sze IQ Oparzenia s艂oneczne