Jak wybrać dobry jogurt? Istotną cechą jest konsystencja
Specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała podpowiada, jak czytać etykiety i które jogurty warto kupować.
Producenci czÄ™sto wzbogacajÄ… ich skÅ‚ad aromatami, mlekiem w proszku, maltodekstrynÄ…, sojÄ…, cukrem, żelatynÄ… czy substancjami stabilizujÄ…cymi. Nawet powszechnie uważane za zdrowe i dietetyczne jogurty naturalne zawierajÄ… w swoim skÅ‚adzie cukier. Na sklepowych półkach peÅ‚no jest produktów bogatych w ulepszacze, które zmieniajÄ… i Å‚agodzÄ… smak oraz podnoszÄ… kaloryczność.Â
W składzie dobrego jogurtu powinny znajdować się przede wszystkim mleko i dwa rodzaje bakterii probiotycznych. Specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała podpowiada, jak czytać etykiety i które jogurty warto kupować.
Źródło: TVP
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze