Nieprzetworzone

Wzmacniacze smaku w żywności przetworzonej

... Dodatki do żywności odgrywają ogromną rolę przy zabezpieczeniu świeżości, smakowitości, wyglądu żywności przetworzonej. Do tej grupy należą substancje z symbolem E, a najbardziej popularny to glutaminian sodu (E 621), który występuje w wielu ...

dawno temu

Jamie Oliver o przetworzonej żywności

...   Zdaniem jednego z najpopularniejszych kucharzy, obecnie dzieci w szkołach jedzą bardzo niezdrowe posiłki. Jedzenie przygotowywane przez rodziców zastępują automaty ze słodyczami i przetworzona żywność. Oliver twierdzi, że 40 lat temu uczniowie ...

dawno temu

Słodycze i wysokotłuszczowe pokarmy sprzyjają objawom depresji

... Ludzie, którzy stosują dietę bogatą w produkty przetworzone i wysokoenegretyczne narażają się na wyraźny wzrost ryzyka depresji. Do takich wniosków doszli naukowcy z University College London. ... Ludzie, którzy stosują dietę bogatą w produkty ...

dawno temu

Co to jest "MOM"?

... O tym, że żywność wysoko przetworzona zawiera liczne polepszacze żywności wiadomo nie od dziś. Powszechnie znany jest również niekorzystny wpływ żywności modyfikowanej genetycznie na właściwości ... z nieprzetworzonym, surowym mięsem, a jego ...

dawno temu

Fakty o jedzeniu, które TRZEBA znać!

... Wyglądające smakowicie przetworzone jedzenie nie zawsze składa się z apetycznych składników. Zobaczcie kilka smutnych faktów o hamburgerach, miodzie, greckim jogurcie, i nie tylko. ... Wyglądające smakowicie przetworzone jedzenie nie zawsze ...

dawno temu

Warto uważać na gluten w diecie, ale nie trzeba go eliminować

... Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać – mówili eksperci podczas międzynarodowej konferencji "Your Diet, Your Health" ...

dawno temu

Detoksykacja - wewnętrzne sprzątanie organizmu

... Po miesiącach siedzącego trybu życia, zjadania tłustych potraw i tych wysoko przetworzonych, wypijania dużych ilości kawy nasz organizm jest przeciążony szkodliwymi produktami. Toksyny znajdujące się w tych produktach powodują przemęczenie, ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków wodorostów. Są cenione nie tylko za wartości odżywcze i smakowe ale również za niski stopień przetworzenia. Należą do najbezpieczniejszej żywności ponieważ nie wyodrębniono do tej pory trujących gatunków. ...

dawno temu

Dieta bogatoresztkowa

... Codzienne spożywanie produktów przetworzonych powoduje występowanie zaparć u człowieka. Dołączając do tego stres i życie w biegu, następują problemy z przemianą materii u coraz większej ilości osób ... zapotrzebowanie na insulinę, reguluje pracę ...

dawno temu

Na co zwracać uwagę kupując tanią żywność?

... przekracza dzięsieć, to powinien zapalić nam się sygnał ostrzegawczy. Każdy produkt ma swoje ADI, czyli tolerowany poziom spożycia dziennego. Gdy wybieramy produkty, które są przetworzone przekraczany ...

dawno temu

Czego na pewno nie zje twój trener?

... się żywności przetworzonejUnikaj także żywności przetworzonej, bo nie ma ona najlepszego wpływu na stan organizmu. Jeżeli dany pokarm zawiera składniki, których nie znasz lub nie potrafisz wymówić ... . Poza tym żywność modyfikowana zwiększa ...

dawno temu

Dieta na młodą skórę

... Wygląd skóry zależy od wielu czynników, jednak w dużym stopniu na jej kondycję wpływa dieta. Jeżeli żywisz się głównie pokarmami tłustymi, słodkimi czy przetworzonymi, możesz być pewna, że twoja cera ...

dawno temu

Co jedzą przedszkolaki?

... W Polsce 800 tys. dzieci je w przedszkolach śniadanie i obiad. Nie zawsze jednak posiłki są zdrowe. Często bowiem zamiast zbilansowanej diety, maluchy dostają jedzenie przetworzone technologicznie ... , zostają nam na resztę życia. Dlatego ...

dawno temu

Dieta na zimową porę. Jaka?

... utrzymać stałą temperaturę, nawet gdy na dworze mróz, musi wykorzystać zdobyte wcześniej zapasy i przetworzyć energię z pokarmów na ciepło. Stąd ten wzmożony apatyt. ... utrzymać stałą temperaturę, nawet gdy na dworze mróz, musi wykorzystać ...

dawno temu

Apetyt na zdrowie rośnie w miarę… jedzenia!

... Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść ... Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie ...

dawno temu

Powiązane Tematy