Ser bryndza

... Ser to dodatek kulinarny, który sprawdza się w przypadku wielu potraw, za każdym razem wydobywając z nich unikalny smak i nieco wysubtelniając ich pikantne składniki. Jednym z gatunków jest bryndza ... , która choć rzadko spotykana, jest ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niej życia, a sklepy wędliniarskie zaspokajają nawet najbardziej wymyślne gusta. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas, jednak ten, kto choć ... , co także odgrywa niebagatelną rolę w ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... . Są potrawą smaczną, zdrową i stwarzającą spore pole do popisu w kwestii eksperymentowania ze składnikami i dodatkami. To sztandarowe danie kuchni staropolskiej, dlatego wiedza jak je wykonać jest niemal obowiązkowa! ... . Są potrawą smaczną, ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Najciekawsze pomysły na sałatki

... Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty, z jakich można wyczarować ciekawe i nietuzinkowe sałatki. Choć tradycyjna sałatka przyrządzana jest głównie ze świeżych warzyw ... , lecz także idealnie sprawdza się jako ...

dawno temu

Jej Szyk w Jej Obiektywie - urok ascezy

... Zauważona: Krakowskie Przedmieście, Warszawa   Prostota stroju i umiejętność rezygnacji z dodatków, by ową prostotę podkreślić to duża umiejętność. Sama uwielbiam dodatki – torebki, kolczyki ... Zauważona: Krakowskie Przedmieście, Warszawa ...

dawno temu

Pyszny obiad dla twojego dziecka

... Starasz się, aby twoje dziecko jadło zdrowo i smacznie? To bardzo dobrze. Powoli przekonujesz pociechę do warzyw i mięsa? Jeszcze lepiej. Jednak co zrobić z dziećmi, które marudzą i wybrzydzają ... ? Albo z tak zwanymi niejadkami? Jak zachęcić ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... Nasz kuchnia bez ziemniaka? To chyba niemożliwe. Tylko martwi fakt, że nadal w wielu polskich domach występuje on jedynie w towarzystwie mięsa i surówki obiadowej. Słowem: nuda! Jeśli pragniesz ... prowansalskimi. Smak ziemniaka dobrze też ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy w piątki nie jadają mięsa. Przygotowanie dania nie jest trudne, poradzi sobie z tym, nawet osoba, która z gotowaniem ma niewiele wspólnego. Po wyjściu z pracy udaj ...

dawno temu

A teraz pora na zachwyty - część czwarta: broszki

... pierwszy: dodatki Zamotaj duży szal albo chustę, a zamiast misternego związywania wepnij broszkę. Szal nie zmieni swojej formy, nie rozwiąże się, a efekt będzie rewelacyjny, gwarantuję. Stosuję ...

dawno temu

Właściwości kopru włoskiego

...   Aromatyczne zioła w zdrowej diecie powinny jak najczęściej wypierać tak niezdrowe dodatki jak np. sól, która zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Przekrój rodzajów zielonych ... i aromatycznych dodatków do sosów, zup czy ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób upiec omawiane mięso, by nie przypominało w smaku i konsystencji gumowej podeszwy, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim wskazówki, które sprawią, że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie ...

dawno temu

Białko a wegetarianizm

... Najwartościowsze biologicznie białko, które dostarcza wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów zwierają: mięsa, ryby i jaja. Znacznie niższą wartość dla organizmu człowieka przedstawiają białka pochodzenia roślinnego. ... , które dostarcza ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... Nawet osoby nie będące gorącymi wielbicielami mięsa, zastanawiając się nad jego najbardziej wykwintnym rodzajem, z dużą dozą prawdopodobieństwa wskażą cielęcinę. Nie jest to produkt, jaki na co dzień ... jako gospodyni, natomiast oni w roli ...

dawno temu

Sprawdź, co je Twoje dziecko

... Nasze małe dziecko zaczyna coraz chętniej sięgać po jedzenie inne niż mleko. Wiemy, że należy mu podawać posiłki przygotowywane z czystych ekologicznie upraw i hodowli i zastanawiamy się, jak w dużym mieście sprawdzić, czy warzywa nie były ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Manufaktura Mody

... się sukienki w szarościach i beżach. Modele weekendowe to między innymi tweedowe sukienki ze skórzanymi dodatkami, zupełnie jak ze średniowiecza, a także kostium przywołujący barwą wspomnienie chabrowego ...

dawno temu

Surówka z porów - smacznie i zdrowo

... o grubych oczkach i wymieszaj z porami. Krok 3 Pozostało ci tylko doprawienie tegopysznego dodatku do obiadu. Dodaj więc śmietanę, sól i cukier. Smacznego!   ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko z okazji dnia świętego Marcina, ale również na święta i biesiady. Gęsi były powszechnie hodowane ... w naszym kraju już w XVII wieku, można ...

dawno temu

Wędzenie pod lupą

... O ile jednak ma rewelacyjny wpływ na smak i zapach jedzenia - szczególnie mięs, ale także np. ryb czy serów, uważana jest za niezdrową, a nawet rakotwórczą. Czy faktycznie powinniśmy zrezygnować ... Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. ...

dawno temu

Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... też może być sztuką. Poniżej przedstawiam ...

+ Pokaż więcej