
Kuchnia podlaska
... tradycji kulinarnej w kuchni podlaskiej mamy dużo potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, mięs i grzybów. Do pierwszej grupy nie sposób nie zaliczyć babki ziemniaczanej. To danie z zapiekanych ...
... tradycji kulinarnej w kuchni podlaskiej mamy dużo potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków, mięs i grzybów. Do pierwszej grupy nie sposób nie zaliczyć babki ziemniaczanej. To danie z zapiekanych ...
... kukurydzianej, zapiekane banany nazywane platanos, a także frijoles, czyli smażoną czerwoną fasolę. Dodatkowo, na stołach pojawić się może chuchitos przygotowywane z masy kukurydzianej, kawałków mięsa ...
... zdrowego odżywiania się. Ma w Warszawie działkę, na której hoduje różne warzywa - ziemniaki, fasolkę. Ma nawet małą szklarnię na pomidory. Wkręciłam się i teraz pomagam mu uprawiać ogródek, do końca roku ...
... bogate są brzoskwinie, rodzynki, zielona fasolka i wątróbka. Białko – najzdrowsze będzie z kurzych i przepiórczych jaj. Cynk obecny jest w nasionach roślin strączkowych, w pestkach dyni, jajach kurzych ...
... z kuchni meksykańskiej, wspaniale się komponuje z czerwoną fasolką, kukurydzą i pomidorami. Pesso Makaron Pszenno-Owsiany – krótka lista składników zawiera znowu tylko mąkę pszenną i owsianą ...
... , smażona, zapiekana… Długo o tym nie wiedzieliśmy, bo jej lodówka, kiedy przyjeżdżamy, wygląda zupełnie inaczej. Oczywiście mama – zaraz po tym, jak wymknęło jej się, jak wygląda codzienny jadłospis ...
... skorupą, zapiekając je w bólu, nie pozwolisz mu się otworzyć na nic nowego w życiu. Nie mam tu na myśli wyłącznie związku z mężczyzną – ale jakiekolwiek działanie, dążenie do czegoś nowego, społeczne ...
... i skrop oliwą z oliwek. Dodaj odrobinę suszonego tymianku i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym. Po ok. 25 minutach upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj natkę pietruszki ...
... lub mleka z drożdżami piwnymi. Podwieczorek: szklanka soku jarzynowego. Kolacja: smażony stek, zielona fasolka duszona bez tłuszczu lub zielona sałata przyprawiona sokiem cytrynowym. Dzień dziewiąty ...
... , więc rutyna nam nie zagrozi. Wiosną wybierajmy nowalijki, latem świeże pomidory, szparagi i fasolkę, truskawki, maliny i wiśnie. Jesienią do gry wchodzą dynie, bakłażany, jabłka i śliwki, a zimą ...
... z piersi kurczaka zapiekanych z mozzarellą i suszonymi pomidorami – makaron z cebulą i tuńczykiem. Kulinarnym rozkoszom oddawałam się sporadycznie, zazwyczaj w weekendy, kiedy z niedoboru zajęć zaczynały ...
... się przy basenie, robiąc sobie przerwy na kolejne porcje minty – smakowitych placków zapiekanych w liściach kukurydzy. Błogi spokój świątecznego dnia to nagroda po trudach miesięcznej podróży. Cieszymy się każdą minutą słońca. Jutro ruszamy ...
... przy Hubciu mi nie grozi – on nosi wyłącznie czarne T-shirty i żywi się makaronem zapiekanym z tuńczykiem albo łososiem, może to jeść trzy razy dziennie. W momencie szczególnego rozmemłania i snucia ...
... socjalistycznych spółdzielców, o smaku solonego proszku do pieczenia. Toteż kilka ładnych lat dusiłam, gotowałam, zapiekałam, kroiłam, komponowałam smaki, dobierałam, zaskakiwałam. Cóż, gdy ówczesny pan domu ...
... (albo na całą noc). Tuż przed podaniem rozgrzej piekarnik, posyp zawartość kokilek brązowym cukrem i zapiekaj do momentu rozpuszczenia się i zbrązowienia cukru. O autorce: Sophie Uliano – znana ...
... . Można go zapiekać, wędzić, podawać na desce serów, choć najpopularniejszą formą podania jest kanapka z żółtym serem serwowana na śniadanie lub pakowana jako przekąska do szkoły lub pracy. Z czego powstaje ser ...